Cizrna se zase postará o pořádnou dávku bílkovin a je možné z ní připravit výborný a výživný cizrnový salát. Například v kombinaci s pečenou zeleninou. Je to rychlé, levné a člověk vždycky zužitkuje poslední kousky veškeré zeleniny z lednice.
Například dýni doplnit o červenou řepu a lehce pikantní kombinaci koření a svěží citronovo-medovou zálivku. Kayenský pepř dodá zelenině příjemně pikantní nádech a uzená paprika se postará o naprosto skvělou lehce kouřovou chuť.
Ingredience
Budeme potřebovat:
- 3 menší červené řepy
- 1/2 dýně hokaido
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1/2 lžičky kayenského pepře
- 1/2 lžičky mořské soli
- mletý pepř
- 200 g cizrny – může být cizrna vařená nebo sterilovaná
Zálivka
- 2 lžíce oleje
- 1/2 citronu
- 1 lžička medu
A jak budeme postupovat?
Postup přípravy
Začneme tím, že si dáme předehřát troubu na 200 stupňů. Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Na stejně velké kousky nakrájíme i dýni hokaidoo, kterou na rozdíl od řepy nemusíme loupat. Zeleninu dáme do větší mísy, zakápneme olivovým olejem, přidáme kayenský pepř, uzenou papriku, tymián, sůl a pepř, a vše společně důkladně promícháme. Zelenina by měla být směsí koření krásně obalená ze všech stran. Takhle připravenou ji nasypeme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 40 minut. Občas můžete zeleninu promíchat, aby se propekla rovnoměrně.
Zatímco se peče dýně s řepou, připravíme si zálivku na cizrnový salát se zeleninou. Není to nic složitějšího než smíchání olivového oleje s citronovou sťávou a troškou medu. Vše metličkou důkladně rozšleháme, aby se všechny ingredience spojily a vznikla hladká zálivka.
Upečenou zeleninu smícháme v míse s cizrnou a citronovou zálivkou. Podávat cizrnový salát se zeleninou můžeme ihned ještě teplý, ale chutná skvěle i studený.
Doba přípravy: 50 minut
A protože pečená zeleninu je oblíbená a chutná, tak tady ještě jeden recept na pečenou dýni a cizrnu.