Tento jednoduchý recept na veganské cizrnové kari se skvěle hodí jako oběd, ale i jako netradiční příloha.
Ingredience
- 2 x 400 g plechovky cizrny, okapané
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 100 g kokosového krému
- ½ malého balíčku koriandru, nasekaného, plus další na ozdobu
- 100 g špenátu
- k podávání rýže, nebo indický chléb
Na pastu:
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 lžička čerstvého nebo sušeného chilli, podle chuti
- 9 stroužků česneku
- Kousek zázvoru velikosti palce, oloupaný
- 1 lžíce mletého koriandru
- 2 lžíce mletého římského kmínu
- 1 lžíce garam masaly
- 2 lžíce rajčatového protlaku
Postup
- Pro přípravu pasty rozehřejte na pánvi trochu ze 2 lžic oleje, přidejte 1 nakrájenou cibuli a 1 lžičku čerstvého nebo sušeného chilli a vařte do změknutí, asi 8 minut.
- V kuchyňském robotu smíchejte 9 stroužků česneku, kousek oloupaného zázvoru a zbývající olej, poté přidejte 1 lžíci mletého koriandru, 2 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžíci garam masaly, 2 lžíci rajčatového protlaku, ½ lžičky soli a osmaženou cibuli.
- Rozmixujte na hladkou pastu – v případě potřeby přidejte kapku vody nebo více oleje.
- Pastu vařte ve středně velkém hrnci 2 minuty na středním plameni a občas ji promíchejte, aby se nepřichytila.
- Přisypte dvě 400 g plechovky okapané cizrny a 400 g plechovku nakrájených rajčat a vařte 5 minut, dokud se množství nezredukuje.
- Přidejte 100 g kokosové smetany s trochou vody, vařte dalších 5 minut, pak přidejte ½ malého balení nasekaného koriandru a 100 g špenátu a vařte, dokud nezvadne.
- Ozdobte dalším koriandrem a podávejte vegan kari s rýží, s indickým chlebem, nebo obojím.