Tyto cizrnové burgery jsou nesmírně sytou večeří! Jsou natřené BBQ a doplněné veganskou slaninou a speciální omáčkou.
Příprava
- Příprava: 14 minut
- Vaření: 26 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience na burgery
- 425 g plechovka cizrny (1 a ½ šálku vařené)
- 1 velká mrkev
- ½ červené cibule
- 2 stroužky česneku
- ¼ šálku celozrnné, pšeničné nebo bezlepkové mouky
- 2 lžíce tahini
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička košer soli
- ½ lžičky černého pepře
- ¼ šálku hroznového nebo rostlinného oleje na smažení
Na podávání
- vaše oblíbená barbecue omáčka – volitelně
- hlávkový salát, rajčata a červená cibule
- slanina, shiitake – volitelně
- pikantní majonéza nebo speciální burgerová omáčka
- 4 hamburgerové housky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Cizrnu slijte a propláchněte. V misce ji rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou, dokud nebude z větší části rozmačkaná s kousky.
- Pomocí velkého struhadla nastrouhejte cibuli a mrkev a poté najemno nastrouhejte česnek nebo je všechny vložte do kuchyňského robotu a zpracujte na jemno.
- Přidejte je do mísy s cizrnou. Vmíchejte tahini, mouku a koření.
- Míchejte lžící a poté prsty, dokud nevznikne lepkavé těsto.
- Vytvořte 4 kulaté placičky a položte je na prkénko široké asi 8 cm a tlusté asi 2 cm.
- Na středně velké pánvi rozehřejte ¼ šálku oleje na středním plameni.
- Na pánev opatrně přidejte placičky. Pokud máte, přikryjte je sítkem proti rozstřikování.
- Smažte asi 3 až 4 minuty, dokud z jedné strany nezezlátnou.
- Obraťte a smažte další 3 až 4 minuty dozlatova, přičemž podle potřeby snižte teplotu.
- Přeneste placičky na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte 20 minut dozlatova a dopečte.
- Vyjměte placičky z trouby a nechte je alespoň 15 minut vychladnout, aby ztuhly.
- Hojně je potřete barbecue omáčkou.
- Doplňte je polevou (pro zvýraznění chutí a textury se ujistěte, že mají bohatou krémovou polevu, jako je pikantní majonéza nebo speciální burgerová omáčka).
- Burgery se dobře uchovávají v chladničce, takže je skvělé připravit si je dopředu a jíst je po celý týden. Dají se také dobře zmrazit.