Recept na klasický citronový koláč s bezé

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchty
citronovy_kolac

Vyzkoušejte dokonalý citronový koláč s pusinkami. S lahodným domácím korpusem, trpkou a jemnou citronovou náplní a nadýchanými opečeným bezé mu nelze odolat.

Těsto na koláč si vždy připravte podle tohoto receptu na křehké těsto, ideálně večer předem, protože před vyválením a pečením je třeba ho alespoň 2 hodiny chladit v lednici.

Ingredience

Na náplň:

  • 5 velkých žloutků (bílky použijte do bezé, viz. níže)
  • 320 ml vody
  • 200 g krystalového cukru
  • 38 g kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 120 ml čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 28 g másla, změklého na pokojovou teplotu

Na bezé:

  • 5 velkých bílků
  • 1/2 lžičky vinného kamene nebo sody
  • 100 g krystalového cukru
  • 1/8 lžičky soli

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Vychlazené těsto namačkejte do vymazané formy a pečte cca 20 minut.
  3. Poté ho vyjměte z trouby a teplotu trouby snižte na 170 °C.
  4. Pak se pusťte do přípravy náplně: žloutky ušlehejte a dejte stranou.
  5. Ve středním hrnci na mírném ohni prošlehejte vodu, cukr krystal, kukuřičný škrob, sůl, citronovou šťávu a citronovou kůru. Směs bude řídká a zakalená, nakonec asi po 6 minutách začne houstnout a bublat. Po zhoustnutí ji prošlehejte a snižte teplotu na minimum.
  6. Do vyšlehaných žloutků velmi pomalu vlijte několik velkých lžic teplé citronové směsi. Poté velmi pomalu zašlehejte žloutkovou směs do hrnce.
  7. Znovu zvyšte teplotu na střední. Vařte, dokud směs nezhoustne a na povrchu nezačnou praskat velké bubliny.
  8. Směs odstavte z ohně a zašlehejte do ní máslo.
  9. Náplň rozetřete na částečně upečené těsto. Odložte stranou, zatímco budete připravovat pusinky.
  10. Připravte bezé: V ručním nebo stojanovém mixéru s nástavcem na šlehání šlehejte bílky a vinný kámen minutu při střední rychlosti, poté zvyšte rychlost na vysokou, dokud se nevytvoří měkké špičky, asi další 4 minuty.
  11. Přidejte cukr a sůl a pokračujte ve šlehání při vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří lesklé tuhé špičky, asi další 2 minuty.
  12. Bezé rozetřete na náplň.
  13. Ujistěte se, že jste bezé rozetřeli až k okrajům.
  14. Koláč pečte 20-25 minut na nejnižší mřížce trouby.
  15. Po upečení koláč vyjměte z trouby, položte na drátěnou mřížku a nechte 1 hodinu vychladnout při pokojové teplotě, poté jej dejte vychladit do lednice.
  16. Před krájením a podáváním chlaďte 4 hodiny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang