Vyzkoušejte dokonalý citronový koláč s pusinkami. S lahodným domácím korpusem, trpkou a jemnou citronovou náplní a nadýchanými opečeným bezé mu nelze odolat.
Těsto na koláč si vždy připravte podle tohoto receptu na křehké těsto, ideálně večer předem, protože před vyválením a pečením je třeba ho alespoň 2 hodiny chladit v lednici.
Ingredience
Na náplň:
- 5 velkých žloutků (bílky použijte do bezé, viz. níže)
- 320 ml vody
- 200 g krystalového cukru
- 38 g kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky soli
- 120 ml čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- 28 g másla, změklého na pokojovou teplotu
Na bezé:
- 5 velkých bílků
- 1/2 lžičky vinného kamene nebo sody
- 100 g krystalového cukru
- 1/8 lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Vychlazené těsto namačkejte do vymazané formy a pečte cca 20 minut.
- Poté ho vyjměte z trouby a teplotu trouby snižte na 170 °C.
- Pak se pusťte do přípravy náplně: žloutky ušlehejte a dejte stranou.
- Ve středním hrnci na mírném ohni prošlehejte vodu, cukr krystal, kukuřičný škrob, sůl, citronovou šťávu a citronovou kůru. Směs bude řídká a zakalená, nakonec asi po 6 minutách začne houstnout a bublat. Po zhoustnutí ji prošlehejte a snižte teplotu na minimum.
- Do vyšlehaných žloutků velmi pomalu vlijte několik velkých lžic teplé citronové směsi. Poté velmi pomalu zašlehejte žloutkovou směs do hrnce.
- Znovu zvyšte teplotu na střední. Vařte, dokud směs nezhoustne a na povrchu nezačnou praskat velké bubliny.
- Směs odstavte z ohně a zašlehejte do ní máslo.
- Náplň rozetřete na částečně upečené těsto. Odložte stranou, zatímco budete připravovat pusinky.
- Připravte bezé: V ručním nebo stojanovém mixéru s nástavcem na šlehání šlehejte bílky a vinný kámen minutu při střední rychlosti, poté zvyšte rychlost na vysokou, dokud se nevytvoří měkké špičky, asi další 4 minuty.
- Přidejte cukr a sůl a pokračujte ve šlehání při vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří lesklé tuhé špičky, asi další 2 minuty.
- Bezé rozetřete na náplň.
- Ujistěte se, že jste bezé rozetřeli až k okrajům.
- Koláč pečte 20-25 minut na nejnižší mřížce trouby.
- Po upečení koláč vyjměte z trouby, položte na drátěnou mřížku a nechte 1 hodinu vychladnout při pokojové teplotě, poté jej dejte vychladit do lednice.
- Před krájením a podáváním chlaďte 4 hodiny.