Citronový cheesecake v sobě dovedně kombinuje sladkou chuť cukru, jemný tvaroh či smetanový sýr a příjemně nakyslou chuť citronu. Naučte se připravit citronový cheesecake hned několika různými způsoby. Jak tedy připravit lahodný citronový cheesecake?
Je jen na vás, jak se do cheesecaku pustíte. Máme pro vás jak recept na jednoduchý cheesecake, tak i návod na fit cheesecake, nepečený cheesecake s ovocem nebo na citronový dort s mascarpone. Pusťme se tedy do toho.
TIP: Pokud hledáte polevu na cheesecake, můžete vyzkoušet domácí karamel, citronovou polevu nebo další karamelový recept.
Jednoduchý cheesecake – recept
Příprava cheesecaku může být velmi snadná. Důkazem je recept na tento jednoduchý cheesecake.
Ingredience na jednoduchý cheesecake
- 100 g digestivních sušenek
- 40 g másla
- 250 g smetanového sýra
- 280 ml tučné smetany
- 100 g moučkového cukru
- Kůra z 2 a ½ citronu
- 5 lžic citronové šťávy
Na ozdobu:
- 75 g tučné smetany
- 4 plátky citronu
Jednoduchý cheesecake – postup
- Dno 18 cm kulaté formy s volným dnem vyložte mastným papírem nebo opakovaně použitelnou pečicí fólií.
- Smíchejte rozdrcené sušenky a rozpuštěné máslo.
- Sušenkovou směs vložte do připravené formy a hřbetem lžíce ji vytlačte na plocho. Zatímco budete připravovat polevu, dejte formu vychladit do lednice.
- Nastrouhejte najemno kůru ze dvou a půl citronu. Vymačkejte šťávu, abyste měli dostatek šťávy na 5 lžic, a dejte ji stranou.
- Vyšlehejte smetanu. Přidejte smetanový sýr (250 g), krupicový cukr (100 g), citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Šlehejte, dokud se nespojí a nezhoustne.
- Vyjměte formu z lednice a přidejte citronovou směs. Přidávejte po troškách a hřbetem lžíce směs stlačujte, aby nevznikaly mezery.
- Jakmile přidáte všechnu citronovou směs, uhlaďte povrch pomocí nože na paletu.
- Tvarohový koláč dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, aby zcela ztuhl.
- Když jste připraveni k podávání, opatrně vyjměte cheesecake z formy.
- Vyšlehejte dvojitou smetanu (75 ml/80 g), dokud se nevytvoří tuhé špičky. Vložte ji do zdobicího sáčku s hvězdicovou tryskou a po obvodu tvarohového dortu udělejte 8 malých vírů krému.
- Každý vír doplňte půlkou plátku citronu.
Jednoduchý citronový koláč – recept
Chcete si zpříjemnit nedělní odpoledne lahodným dezertem? Vyzkoušejte tento jednoduchý citronový koláč.
Ingredience na jednoduchý citronový koláč
- 110 g digestivních sušenek
- 50 g másla
- 25 g světle hnědého cukru
- 350 g mascarpone
- 75 g moučkového cukru
- 1 citron, oloupaná kůra
- 2-3 citrony, odšťavněné (asi 90 ml)
Jednoduchý citronový koláč – postup
- Sušenky rozdrťte v sáčku válečkem na potraviny nebo v kuchyňském robotu. V hrnci rozpusťte máslo, odstavte z ohně a vmíchejte hnědý cukr a sušenkovou drť.
- Dno 20 cm dortové formy s volným dnem vyložte pergamenem na pečení. Na dno formy natlačte sušenky a během přípravy polevy je dejte vychladit do lednice.
- Mascarpone, moučkový cukr, citronovou kůru a šťávu vyšlehejte dohromady, až vznikne hladký krém. Rozetřete na základ a nechte několik hodin chladit.
Citronový cheesecake z tvarohu – recept
Nefandíte dortům ze smetanového sýra? Nevadí. Máme pro vás dokonalý recept na ten nejlepší citronový cheesecake z tvarohu.
Ingredience na citronový cheesecake
- 200 g digestivních sušenek
- 100 g másla
- 1 balení citronového želé
- 500 g tvarohu
- 150 ml tučné smetany
- 150 g čerstvých lesních plodů, např. malin
Citronový cheesecake z tvarohu – postup
- Připravte želé pouze do 300 ml. K rozpuštění želé použijte jen tolik horké vody, kolik je potřeba, a dolijte studenou vodou.
- Vložte do chladničky, aby se zchladilo, ale nezačalo tuhnout – 10-20 minut v závislosti na počáteční teplotě.
- Dortovou formu vyložte pergamenem na pečení nebo důkladně vymažte máslem.
- Sušenky rozdrťte – například v sáčku válečkem na těsto.
- Rozpusťte máslo a vmíchejte do něj sušenkovou drť.
- Drobenkovou směs vtlačte do připravené formy. Dejte do lednice vychladit, zatímco budete připravovat tvarohový koláč.
- Vyšlehejte tvaroh do hladka. Přidejte smetanu a zašlehejte
- Když želé začíná houstnout, zašlehejte ho do směsi.
- Dokud je želé vychladlé, můžete ho zašlehat do hmoty.
- Na základ nalijte tvarohovou směs.
- Dejte do lednice ztuhnout alespoň na hodinu nebo dvě (podle toho, jak moc bylo želé tuhé), ale klidně i přes noc.
- Vyjměte z formy a nezapomeňte sundat pergamenový kruh.
- Při podávání ozdobte čerstvým ovocem.
Citronový dort s mascarpone – recept
Krémové mascarpone dodá vašemu citronovému cheesecaku jedinečnou konzistenci i chuť – přesvědčte se sami díky tomuto receptu na citronový dort s mascarpone.
Ingredience na citronový dort s mascarpone
Na korpus:
- 1 a 1/2 šálku rozdrcených sušenek
- 1/3 šálku másla, rozpuštěného
Na náplň:
- 2 balení změklého smetanového sýra
- 2 balení mascarpone
- 3/4 hrnku cukru
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 velká vejce, lehce našlehaná
Na ozdobu:
- 3/4 hrnku nahrubo nasekaných sušených meruněk
- 1/2 šálku vroucí vody
- 3/4 šálku studené vody
- 1/4 šálku cukru
- 1/4 šálku pomerančové marmelády
- 60 g bílé čokolády na pečení
Citronový dort s mascarpone – postup
- V malé misce smíchejte sušenky a máslo. Vtlačte je na dno a 1 cm po stranách vymazané dortové formy.
Položte na plech na pečení. Pečte při 175 °C 8-10 minut nebo dokud lehce nezhnědnou. - Ve velké míse vyšlehejte sýry a cukr dohladka. Vmíchejte citronovou šťávu, mouku, citronovou kůru a vanilku. Přidejte vejce; šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí. Nalijte na korpus.
- Vraťte formu na plech. Pečte při 175 °C 45-55 minut nebo dokud není střed téměř ztuhlý. Nechte 10 minut chladnout na mřížce. Opatrně přejeďte nožem po okraji pánve, aby se uvolnil. Nechte 30 minut vychladnout.
- Mezitím namočte meruňky na 10 minut do vroucí vody. Slijte je a tekutinu vylijte. V malém hrnci přiveďte meruňky, studenou vodu a cukr k varu. Snižte teplotu; vařte nezakryté 12-14 minut nebo dokud se voda nevstřebá. Odstavte z ohně a vmíchejte marmeládu. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Na tvarohový koláč opatrně rozetřete polevu; nechte ho ještě 30 minut chladnout. Přes noc uložte do chladničky.
- V mikrovlnné troubě rozpusťte bílou čokoládu; míchejte, dokud nebude hladká. Pokapejte čokoládou citronový dort. Nechte 15 minut stát. Zbytky uchovávejte v chladničce.
Fit cheesecake – dietní cheesecake – recept
Pokud přemýšlíte, co upéct jednoduchého, zkuste tento recept. Víte, že si můžete pochutnat na cheesecaku, a zároveň neporušit zásady zdravého stravování? Upečte si doma fit cheesecake, který si vychutnáte bez výčitek. Tento dietní cheesecake obsahuje ingredience, které navíc nezatíží vaše trávení.
Fit cheesecake – ingredience
Na korpus:
- 1 a 1/4 šálku mandlové mouky
- 8 datlí, nakrájených najemno
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
Na náplň dietního cheesecaku:
- 3 balíčky lehkého smetanového sýra, pokojová teplota
- 3/4 šálku medu
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- 4 vejce, pokojová teplota
- 1/4 šálku citronové šťávy (nejlépe čerstvé)
- 1 lžíce citronové kůry
- 1/4 šálku plnotučného řeckého jogurtu
Na ozdobu:
- 1 kelímek obyčejného netučného řeckého jogurtu
- Šťáva a kůra z 1 středně velkého citronu
- 1/4 šálku medu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Fit cheesecake – postup
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Připravte si pružinovou formu tak, že na dno formy položíte kousek pergamenového papíru (nemusíte ho stříhat, stačí ho přichytit na místo, když utáhnete boky formy). Strany a dno formy včetně pergamenového papíru vymažte máslem.
- Vnější stranu pánve zabalte do silné fólie, abyste ji ochránili před vytečením.
- V kuchyňském robotu smíchejte ingredience na korpus. Směs vtlačte na dno pružinové formy. Pečte 8 až 10 minut, dokud nezačne vonět a zlátnout. Vyjměte z trouby.
- Snižte teplotu trouby na 165 °C.
- V míse stojícího mixéru vyšlehejte smetanový sýr do nadýchané konzistence.
- Do sýrového krému přidejte med, vanilku, sůl a dvě vejce. Dobře vyšlehejte a poté oškrábejte stěny mísy. Přidejte zbývající dvě vejce. Dobře vyšlehejte a seškrábejte.
- Přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru a řecký jogurt. Dobře vyšlehejte, seškrábněte a směs náplně nalijte na předpečený korpus.
- Vložte do trouby dostatečně velký pekáč, aby se do něj vešla pružinová forma, a naplňte jej do poloviny vroucí vodou. Vložte pružinovou formu do pekáče a pečte asi 60 minut, dokud není cheesecake z větší části ztuhlý, ale uprostřed se stále viklá.
- Zatímco se cheesecake peče, smíchejte v čisté míse přísady na polevu a dejte je stranou.
- Vyjměte cheesecake z trouby, rozetřete na něj polevu a pečte dalších 10 minut.
- Než začnete podávat, nechte koláč vychladnout na pokojovou teplotu (1 až 2 hodiny) a poté jej několik hodin zcela zchlaďte.
Fit cheesecake z tvarohu – recept
Pokud máte rádi lehké tvarohové dezerty, můžete si díky tomuto receptu připravit vynikající fit cheesecake z tvarohu.
Ingredience na fitness cheesecake recept
- 110 g sušenek
- 50 g másla
- 25 g hnědého cukru
- 350 g tvarohu
- 75 g moučkového cukru
- 1 citron, oloupaná kůra
- 2-3 citrony, vymačkané (asi 90 ml)
Postup – fitness cheesecake recept
- Sušenky rozdrťte v sáčku válečkem na potraviny nebo v kuchyňském robotu. V hrnci rozpusťte máslo, odstavte z ohně a vmíchejte hnědý cukr a sušenkovou drť.
- Dno 20 cm dortové formy s volným dnem vyložte pergamenem na pečení. Na dno formy natlačte sušenky a během přípravy polevy je dejte vychladit do lednice.
- Tvaroh, moučkový cukr, citronovou kůru a šťávu vyšlehejte dohromady, až vznikne hladký krém. Rozetřete na základ a nechte několik hodin chladit.