Tento dort je plný krásných přírodních chutí a je tak osvěžující! Tento vlhký, snadno připravitelný dort je naplněný lahodným borůvkovým a citronovým máslovým krémem.
Pokud máte po ruce čerstvé borůvky, tento vlhký a štiplavý citronovo-borůvkový koláč musíte připravit! Je to super rychlý a jednoduchý recept,.
Tipy a rady
- Jak předejít tomu, aby borůvky zůstaly na dně pánve. Vhoďte borůvky do citronové šťávy, aby se trochu navlhčila slupka, a pak je posypte asi lžící mouky. Tím zabráníte tomu, aby během pečení klesly.
- Dejte ale pozor, aby se borůvky oddělily a nebyly ve velkém chumlu, když těsto nalijete do formy. Stačí použít lžíci, takže je přesuňte, pokud si všimnete, že je tu nebo tam velká hromada.
- Správně odměřte mouku. Nejčastější chybou je přidání příliš velkého množství mouky do receptu. Nejlepší a nejjednodušší způsob, jak odměřit mouku, je použít váhu.
Proč borůvky zůstávají na dně
Borůvky jsou velké a hustší než dortové těsto, takže mají při pečení tendenci padat. Pomůže jim obalení v mouce nebo kukuřičném škrobu. Tento trik funguje také u ořechů.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 35 minut
- Celkem: 1 hodina 5 minut
- Počet porcí: 10 kousků
Ingredience
Na dort:
- 210 g hladké mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 333 g krystalového cukru
- 170 g másla 170 g, pokojová teplota
- 3 bílky pokojové teploty
- 120 ml plnotučného mléka, pokojová teplota
- 120 ml zakysané smetany, pokojová teplota
- 60 g čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 180 g čerstvých borůvek
Na redukci:
- 1 lžíce vody
- 203 g čerstvých borůvek
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
Na citronový máslový krém:
- 339 g másla, pokojová teplota
- 720 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1/4 lžičky soli
Postup
Na dort:
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Tři plechy vymažte máslem a vysypte moukou.
- Suché přísady včetně cukru prosejeme do velké mísy.
- Mokré přísady vyšlehejte ve středně velké míse.
- Do malé misky přidejte borůvky a citronovou kůru.
- Obalte je asi v 1-2 lžících mouky.
- Přidejte mokré těsto k suchému a míchejte, dokud se nespojí.
- Na samém konci vmíchejte borůvkovou/citronovou kůru a míchejte, dokud se nespojí.
- Směs rovnoměrně rozdělte do dortových forem.
- Pečte asi 30 minut.
Na redukci:
- Do mrazáku dejte ½ hrnku borůvek.
- V malém hrnci na středně nízkém ohni smíchejte 1 šálek borůvek, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci vody a 1 lžíci krystalového cukru.
- Rozmačkejte je a minutu míchejte, poté vařte na mírném ohni.
- Vařte, dokud se množství nezredukuje na polovinu, a poté sceďte do malé misky a nechte vychladnout.
Na citronový máslový krém:
- Máslo utřete ve stojanovém mixéru, pak do něj po částech prosejte moučkový cukr.
- Přidávejte po lžících citronovou šťávu, dokud nedosáhnete požadované konzistence a chuti.
- Asi 1/2-3/4 šálku přelijte do malé misky a po lžících vmíchejte borůvkovou redukci a míchejte, dokud nedosáhnete požadované chuti.
- Přeneste borůvkový máslový krém a přibližně stejné množství citronovo-vanilkového máslového krému do zdobicích sáčků.
- Odstřihněte špičky obou sáčků.
- Oba sáčky přendejte do jednoho sáčku a odstřihněte špičku.
- Zbytek citronového máslového krému přelijte do zdobicího sáčku.
Na polevu:
- Mezi jednotlivé vrstvy vmáčkněte borůvkový/vanilkový máslový krém.
- Na okraj přidejte hustou vrstvu citronového máslového krému.
- Po stranách potřete citronovou polevou a uhlaďte, abyste získali holý povrch.
- Pro nahý vzhled koláče oškrábejte boky a uhlaďte je.
- Pomocí zdobičky vytvořte kruh vytvořte kruh kopečků asi 1 cm od okraje dortu.
- Do kruhu přidejte mražené borůvky.
Poznámky: Pokud ho zdobíte jako holý dort, budete mít trochu máslového krému navíc, který můžete použít na košíčky nebo zmrazit na později.