Tento lahodný recept, který zvládne i malé dítě, je hotový za pouhých 70 minut. Tento krásný vlhký koláč je ideální téměř pro každou příležitost, třeba na piknik.
Ingredience na citronovo-jogurtový koláč
Těsto:
- 210 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 240 ml obyčejného plnotučného jogurtu
- 265 g krystalového cukru
- 3 velká vejce
- 2 lžičky strouhané citronové kůry (2 citrony)
- 1/2 lžičky čisté vanilkové esence
- 120 ml rostlinného oleje
- 80 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
Poleva:
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
Postup na citronovo-jogurtový koláč
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte formu a dno vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a posypte moukou.
- Do jedné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse vyšlehejte jogurt, 200 g cukru, vejce, citronovou kůru a vanilku.
- Pomalu zašlehejte suché přísady do mokrých.
- Pomocí gumové stěrky vmíchejte do těsta rostlinný olej.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 50 minut.
- Mezitím svařte 80 ml citronové šťávy a zbývajících 65 g cukru na malé pánvi, dokud se cukr nerozpustí a směs nebude čirá.
- Odstavte pánev.
- Po upečení nechte koláč 10 minut vychladnout.
- Ještě teplý koláč polijte citronovo-cukrovou směsí a nechte ji vsáknout.
- Nechte vychladnout.
- Smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu a polijte dort.