Sladký citronový dort posetý šťavnatými borůvkami a přelitý svěží tvarohovou polevou. Do tohoto dortu můžete použít čerstvé nebo mražené borůvky. Pokud použijete mražené, není třeba je rozmrazovat.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 23 minut
- Celkem: 3 hodiny
- Počet porcí: 10 až 12
Ingredience
Na dort
- 230 g nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 250 g krystalového cukru
- 100 g světlého hnědého cukru
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
- 355 g prosáté celozrnné mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 240 ml podmáslí
- 2 lžíce citronové kůry
- 120 ml citronové šťávy (3 střední citrony)
- 1 a 1/2 šálku borůvek, čerstvých (258 g) nebo mražených (nerozmrazovat – 275 g)
- 1 polévková lžíce hladké mouky
Na polevu
- 225 g plnotučného smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu
- 115 g nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 420 g moučkového cukru
- 15-30 ml tučné smetany
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Vymažte tři 23 cm nebo 20 cm kulaté dortové formy (v 20 cm formách vznikají silnější dorty).
- Dno vyložte pečicím papírem a papír vymažte.
- Připravte dort: máslo šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem na nejvyšší stupeň, dokud nebude krémové – asi 1 minutu.
- Přidejte krystalový a hnědý cukr a šlehejte při středně vysokých otáčkách do krémové konzistence, asi 2-3 minuty.
- Přidejte vejce a vanilku.
- Šlehejte při střední rychlosti, dokud se vše zcela nespojí, asi celé 2 minuty.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Pomalu přidávejte suché přísady k mokrým.
- Šlehejte 5 sekund při nízkých otáčkách a poté přimíchejte mléko, citronovou kůru a citronovou šťávu, dokud se nespojí.
- Borůvky promíchejte s 1 lžící mouky a opatrně je vmíchejte do těsta.
- Těsto je extrémně husté. Nemíchejte ho příliš, jinak míchání povede k vytvoření tuhé a husté drobenky.
- Lžící rovnoměrně rozdělte těsto do připravených dortových forem.
- Pečte asi 21-25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě před sestavením a polevou.
- Připravte polevu: vymíchejte krémový sýr a máslo na střední rychlost, dokud nezůstanou žádné hrudky, asi 3 minuty.
- Přidejte moučkový cukr, 1 lžíci smetany, vanilkový extrakt a sůl a mixér zapněte na nízký výkon.
- Zapněte mixér na vysokou rychlost a šlehejte 3 minuty.
- V případě potřeby přidejte ještě 1 lžíci smetany na zředění.
- Udělejte dort a dejte chladit: nejprve velkým zubatým nožem seřízněte vrchní části dortů, abyste vytvořili rovnou plochu.
- Položte 1 vrstvu na dortový stojan. Vrchní část rovnoměrně potřete tvarohovou polevou.
- Navrch položte druhou vrstvu, další polevu a pak třetí vrstvu.
- Vrchní část potřete polevou a rozetřete po stranách.
- Podle tohoto receptu není polevy příliš mnoho, jen tolik, aby vznikla lehká poleva.
- Podle potřeby ozdobte borůvkami nebo citronem.
- Před krájením nechte dort alespoň 45 minut odležet v chladničce, jinak by se mohl při krájení rozpadnout.
- Zbytky dortu pevně přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.