Borůvkový dort

Sladký citronový dort posetý šťavnatými borůvkami a přelitý svěží tvarohovou polevou. Do tohoto dortu můžete použít čerstvé nebo mražené borůvky. Pokud použijete mražené, není třeba je rozmrazovat.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 23 minut
  • Celkem: 3 hodiny
  • Počet porcí: 10 až 12

Ingredience

Na dort

  • 230 g nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 250 g krystalového cukru
  • 100 g světlého hnědého cukru
  • 4 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
  • 355 g prosáté celozrnné mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 240 ml podmáslí
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 120 ml citronové šťávy (3 střední citrony)
  • 1 a 1/2 šálku borůvek, čerstvých (258 g) nebo mražených (nerozmrazovat – 275 g)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky

Na polevu

  • 225 g plnotučného smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu
  • 115 g nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 420 g moučkového cukru
  • 15-30 ml tučné smetany
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C.
  2. Vymažte tři 23 cm nebo 20 cm kulaté dortové formy (v 20 cm formách vznikají silnější dorty).
  3. Dno vyložte pečicím papírem a papír vymažte.
  4. Připravte dort: máslo šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem na nejvyšší stupeň, dokud nebude krémové – asi 1 minutu.
  5. Přidejte krystalový a hnědý cukr a šlehejte při středně vysokých otáčkách do krémové konzistence, asi 2-3 minuty.
  6. Přidejte vejce a vanilku.
  7. Šlehejte při střední rychlosti, dokud se vše zcela nespojí, asi celé 2 minuty.
  8. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  9. Pomalu přidávejte suché přísady k mokrým.
  10. Šlehejte 5 sekund při nízkých otáčkách a poté přimíchejte mléko, citronovou kůru a citronovou šťávu, dokud se nespojí.
  11. Borůvky promíchejte s 1 lžící mouky a opatrně je vmíchejte do těsta.
  12. Těsto je extrémně husté. Nemíchejte ho příliš, jinak míchání povede k vytvoření tuhé a husté drobenky.
  13. Lžící rovnoměrně rozdělte těsto do připravených dortových forem.
  14. Pečte asi 21-25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  15. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě před sestavením a polevou.
  16. Připravte polevu: vymíchejte krémový sýr a máslo na střední rychlost, dokud nezůstanou žádné hrudky, asi 3 minuty.
  17. Přidejte moučkový cukr, 1 lžíci smetany, vanilkový extrakt a sůl a mixér zapněte na nízký výkon.
  18. Zapněte mixér na vysokou rychlost a šlehejte 3 minuty.
  19. V případě potřeby přidejte ještě 1 lžíci smetany na zředění.
  20. Udělejte dort a dejte chladit: nejprve velkým zubatým nožem seřízněte vrchní části dortů, abyste vytvořili rovnou plochu.
  21. Položte 1 vrstvu na dortový stojan. Vrchní část rovnoměrně potřete tvarohovou polevou.
  22. Navrch položte druhou vrstvu, další polevu a pak třetí vrstvu.
  23. Vrchní část potřete polevou a rozetřete po stranách.
  24. Podle tohoto receptu není polevy příliš mnoho, jen tolik, aby vznikla lehká poleva.
  25. Podle potřeby ozdobte borůvkami nebo citronem.
  26. Před krájením nechte dort alespoň 45 minut odležet v chladničce, jinak by se mohl při krájení rozpadnout.
  27. Zbytky dortu pevně přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang