Máte chuť na něco lehkého k odpolední kávě s přáteli? Tento recept na citronové řezy je velmi lehkým a zároveň chutným dezertem, kde se snoubí sladká chuť s lehkou kyselostí.
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 55 min
Počet řezů: 20
Obtížnost: Střední
Ingredience
Na korpus:
- 250 g nesoleného másla, pokojové teploty
- 112 g moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 1/8 lžičky soli
Na náplň:
- 6 extra velkých vajec při pokojové teplotě
- 675 g moučkového cukru
- 2 lžíce strouhané citronové kůry (ze 4 až 6 citronů)
- 240 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 150 g hladké mouky
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Pro přípravu křehkého těsta utřete v míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem máslo a moučkový cukr do světlé pěny. Smíchejte hladkou mouku a sůl a při nízkém stupni mixéru ji přidávejte do másla, dokud se nepromísí.
- Vyklopte těsto na dobře pomoučněnou desku a shrňte ho do kuličky. Těsto zploštíme pomoučenýma rukama a vtlačíme ho do formy o rozměrech 23 × 33 × 5 cm, přičemž na všech stranách vytvoříme 0,5 cm okraj. Vychladíme.
- Těsto pečte 15 až 20 minut, dokud velmi lehce nezhnědne. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Troubu nechte zapnutou.
- Na náplň ušlehejte vejce, moučkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu a hladkou mouku. Nalijte náplň na základ z křehkého těsta a pečte 30 až 35 minut, dokud neztuhne.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nakrájejte na čtverce nebo trojúhelníky a posypte je moučkovým cukrem.