Jemné a sladké citronové mini řezy jsou ideální na svatby, večírky, čajové dýchánky, svatební a dětské oslavy. Tyto drobné zákusky s jednoduchou ozdobou z bílé čokolády jsou snadné a zvládnou je i začátečníci.
Ingredience
- 345 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 220 g plnotučného smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu
- 400 g krystalového cukru
- 80 g zakysané smetany
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 6 velkých vajec při pokojové teplotě
- 355 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/8 lžičky soli
- 45 ml čerstvé citronové šťávy (asi z 1 citronu)
- 1/4 hrnku malinové marmelády
- 60 g citronového tvarohu
Na vanilkovou máslovou náplň:
- 170 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 360 g moučkového cukru
- 30 ml tučné smetany nebo plnotučného mléka
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- špetka soli
Na polevu:
- 225 g bílé čokolády, nahrubo nasekané
- 2 lžičky řepkového, rostlinného nebo kokosového oleje
Volitelná ozdoba:
- lístky máty
- jedlé květy
- bobule nebo posypka
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C . Vymažte plech (asi 30×43 cm) a vyložte ho pergamenovým papírem.
- Máslo šlehejte ručním při vysokých otáčkách, dokud nebude hladké a krémové, asi 2 minuty. Přidejte smetanový sýr a šlehejte při vysokých otáčkách, dokud nebude zcela hladký a spojený, asi 1 minutu.
- Přidejte cukr a šlehejte na vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu, poté přidejte zakysanou smetanu a vanilku a šlehejte na vysoké rychlosti, dokud se nespojí a nezíská krémovou konzistenci.
- Na nízké rychlosti zašlehejte po jednom vejci a nechte každé z nich úplně vmíchat, než přidáte další. Dávejte pozor, abyste po přidání vajec nepřehnali míchání. Jakmile se spojí šesté vejce, zastavte mixér a přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Šlehejte na střední rychlost dokud se nespojí, poté vmíchejte citronovou šťávu. Snažte se nepřehnat míchání. Stěrkou těsto naposledy otočte, abyste se ujistili, že na dně mísy nejsou žádné hrudky. Těsto bude husté a krémové.
- Těsto rovnoměrně nalijte na připravený plech. Jednou nebo dvakrát s ním bouchněte o pult, aby se vyhrnuly případné vzduchové bubliny. Pečte 26-31 minut. Pečlivost zkontrolujte párátkem. Jakmile vyjde zcela čisté, je korpus hotový.
- Vyjměte korpus z trouby a nechte ho vychladnout uvnitř formy.
- Po vychladnutí obraťte korpus na prkénko nebo na pracovní desku delší stranou k sobě. Ostrým (ideálně vroubkovaným) nožem odřízněte okraje a rozkrojte korpus vodorovně na polovinu. Poté každý dlouhý obdélník rozkrojte na 3 menší obdélníky.
- Nyní budete mít 6 obdélníků. Velmi opatrně a pomalu každý z nich rozkrojte na polovinu. Nyní máte 12 tenkých obdélníků.
- Připravte si máslový krém. Máslo šlehejte ručním na střední rychlost, dokud nebude krémové, asi 2 minuty. Přidejte moučkový cukr, hustou smetanu a vanilkový extrakt. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte celé 3 minuty.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte až 1/4 hrnku moučkového cukru nebo další lžíci smetany, pokud je poleva příliš hustá.
- Na 4 obdélníky rozetřete vanilkový máslový krém v silné rovnoměrné vrstvě. Na 4 obdélníky rozetřete zlehka citronový tvaroh i malinový džem, pokud byste namazali příliš, při krájení by náplně vytekly. (Zbývající 4 obdélníky jsou prázdné, ty přijdou nahoru).
- Na obdélníky vanilkového krému položte obdélníky s citronovým tvarohem a malinovým džemem. Navrch položte prázdný obdélník. Každý obdélník přikryjte a dejte chladit do lednice na nejméně 2 hodiny nebo na 1 hodinu do mrazáku.
- Po vychladnutí nakrájejte každý obdélník na 12 malých čtverečků a připravte si polevu. Bílou čokoládu a olej rozpustíme v mikrovlnné troubě dohladka. Každých 20 sekund promíchejte, aby nebyly hrudky. Pokud se vám zdá poleva příliš hustá, přidejte další kapku oleje, aby se zředila.
- Lžičkou přelijte jednotlivé řezy. Podle potřeby dozdobte volitelnou ozdobou.