Pečené kuřátko, které se peče trochu rychleji a servíruje snadněji. Říká se mu „za pět dvanáct“, protože na něho budete potřebovat jenom hodinku v troubě a porcovat ho můžete rovnou na stole před návštěvou bez zbytečných obav, co uvařit k obědu a že vám to s nůžkami moc nepůjde. Na jaře mu dodá šťavnatý ráz citrón a pažitka.
Porce: 4-6 lidí
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 55 minut
Ingredience:
- 1 celé kuře od farmáře
- 1 lžička kvalitní soli – např. himalájské
- 1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
- 1 lžička sladké papriky
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušeného oregána
Citrónovo-pažitkové máslo
- 2 lžíce ghí nebo másla v pokojové teplotě
- kůra z 1 bio citrónu
- 2 lžíce šťávy z bio citrónu
- 2 lžíce jemně nasekané pažitky
Citrónové turbo kuře – postup
Předehřejte si troubu na 210 – 220°C.
Opláchněte celé kuře a vysušte papírovou utěrkou. Otočte si kuře prsy dospodu a ostrým nožem nebo nůžkami ho uprostřed podélně nařízněte přes páteř. Poté rukama kuře rozevřete. Následně ho otočte prsy nahoru a stlačte, ať se hezky rozprostře a rozevře. (Viz postupové fotky níže.)
V malé mističce si smíchejte všechno koření a kuře s ním celé posypte. Položte kuře na pečícím papírem vyložený plech prsy nahoru. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 40 minut. (Nebo dokud na teploměru na maso nevyskočí teplota na 65°C).
Mezitím si v další mističce smíchejte dohromady ghí, citrónovou šťávu, kůru a pažitku.
Po 40 minutách kuře vytáhněte a potřete ho připraveným citrónovo-pažitkovým máslem. Vraťte ho na 5 minut zpátky do trouby. Poté kuře lehce nadzvedněte a lžící naberte máslo na plechu a kuře jím celé potřete. Vraťte zpátky do trouby na dalších 5-10 minut (dokud nezískáte křupavou kůži nebo dokud nebude teplota masa na teploměru 74°C).
Hotové kuřátko vyndejte z trouby a zasypte ještě trochou čerstvé pažitky. Přendejte ho na servírovací talíř a naporcujte až na stole. Servírujte s čerstvým listovým salátem, pečenou zeleninou nebo vařenými bramborami s pažitkou a máslem (pro ostatní).