Zde je recept na citronové košíčky, které můžete použít pro krásně chutné pohoštění. Tyto cupcakes jsou opravdu lehčí než vzduch a rozplynou se vám v ústech.
Ingredience
Košíčky:
- 3 šálky hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 šálek nesoleného másla o pokojové teplotě
- 2 šálky bílého cukru
- 4 velká vejce při pokojové teplotě
- 2 lžíce citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek plnotučného mléka
- 2 a ½ lžíce čerstvé citronové šťávy
Citronová krémová poleva:
- 2 šálky vychlazené husté smetany
- ¾ šálku moučkového cukru
- 1 a ½ lžíce čerstvé citronové šťávy
Recept je na 30 košíčků.
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Vyložte 30 košíčků na košíčky papírovými vložkami.
- V míse prosejte mouku a sůl.
- V jiné míse vyšlehejte máslo a cukr elektrickým mixérem do světlé a nadýchané pěny.
- Po jednom přidejte vejce a po každém přidání je zašlehejte.
- Vmíchejte citronovou kůru a vanilku.
- Jemně zašlehejte moučnou směs do máslové směsi po 1/3, střídavě s 1/2 mléka a 1/2 citronové šťávy po každém z prvních dvou přídavků mouky.
- Šlehejte, dokud se směs nespojí. Nepřehánějte to s mícháním.
- Naplňte připravené košíčkové košíčky těstem do 3/4 a pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 17 minut.
- Nechte košíčky vychladnout ve formičkách a poté je vyjměte a nechte vychladnout na mřížce, asi 10 minut.
- V chlazené míse šlehejte smetanu elektrickým mixérem nastaveným na nízký výkon, dokud krém nezačne houstnout.
- Po troškách přidávejte moučkový cukr a citronovou šťávu a po každém přidání šlehejte, dokud se úplně nezapracuje.
- Zvyšte rychlost mixéru na vysokou a šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky, asi 5 minut.
- Polevu rozetřete na vychladlé košíčky.
- Zbytky uložte do chladničky.