zalivka

Tento jednoduchý recept na citronovou zálivku je skvělý a univerzální – ideální na saláty, pečenou zeleninu a další pokrmy.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Celkem: 5 minut

Ingredience

  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku, utřený
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 lžičky medu nebo javorového sirupu
  • 1/4 až 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky čerstvého nebo sušeného tymiánu

Postup

  1. V malé misce rozšlehejte citronovou šťávu, česnek, hořčici, sůl, pepř a med.
  2. Za stálého šlehání přilévejte olivový olej a pokračujte ve šlehání, dokud dresink neemulguje. Případně vše smíchejte ve sklenici s těsně přiléhajícím víčkem a protřepejte.
  3. Pokud je zálivka příliš pikantní, přidejte podle chuti více olivového oleje.
  4. Podle potřeby přidejte tymián a dochuťte. V chladničce můžete zálivku uchovat až 1 týden. Olivový olej v lednici trochu ztuhne.
  5. Aby změkl, nechte dresink několik minut stát při pokojové teplotě a před použitím jej promíchejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang