Tento jednoduchý recept na citronovou zálivku je skvělý a univerzální – ideální na saláty, pečenou zeleninu a další pokrmy.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Celkem: 5 minut
Ingredience
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 malý stroužek česneku, utřený
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/4 lžičky mořské soli
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 lžičky medu nebo javorového sirupu
- 1/4 až 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky čerstvého nebo sušeného tymiánu
Postup
- V malé misce rozšlehejte citronovou šťávu, česnek, hořčici, sůl, pepř a med.
- Za stálého šlehání přilévejte olivový olej a pokračujte ve šlehání, dokud dresink neemulguje. Případně vše smíchejte ve sklenici s těsně přiléhajícím víčkem a protřepejte.
- Pokud je zálivka příliš pikantní, přidejte podle chuti více olivového oleje.
- Podle potřeby přidejte tymián a dochuťte. V chladničce můžete zálivku uchovat až 1 týden. Olivový olej v lednici trochu ztuhne.
- Aby změkl, nechte dresink několik minut stát při pokojové teplotě a před použitím jej promíchejte.