Musím přiznat, že jsem se bála, že letos poruším naši mladou tradici a neupeču velikonoční roládu! A to by byla věčná škoda. Naštěstí se stal malý zázrak a já to zvládla. Mám neodbytný dojem, že loni jsem psala něco dost podobného. Očividně není úplně moudré vymýšlet nové zvyky a obyčeje, které je záhodno dodržovat každý rok ve stejný čas, když jste proslulí svou leností a neustálým nestíháním čehokoli. Nevadí, alespoň se mám z čeho poučit do budoucna.
Nicméně i přes lehký nedostatek času budeme i letošní svátky jara slavit ve společnosti velikonoční rolády. Už počtvrté! Nápadů jsem měla kupodivu dost, ale volba nakonec padla na lehoučkou citronovou roládu s bílou čokoládou a karamelizovanými pistáciemi. Přidejte jemňoučký piškot a křupavé pistácie a asi nemusím dlouze vysvětlovat, jak moc je výsledek božský.
Musím říct, že mě docela překvapilo, když jsem zjistila, že roláda z domácích vajec je téměř stejně zářivě žlutá jako ta předloňská se šafránem a borůvkami. Domácí vejce jsou zkrátka domácí vejce. Pokud nefandíte bílé čokoládě a limoncellu, upečte si tu s kořeněnými malinami či loňskou s kokosem a mučenkou. A nebo si upečte špaldový mazanec, který je dokonale nadýchaný, vláčný a měkoučký, přestože je z celozrnné mouky, což často vede k hutnějšímu výsledku.
Citronová roláda s bílou čokoládou a karamelizovanými pistáciemi
Ingredience:
Krém:
- 150 g kvalitní bílé čokolády
- 150 ml smetany ke šlehání
- kůra nastrouhaná z 1 biocitronu
- 300 g mascarpone
- 3-4 lžíce limoncella
Těsto:
- 5 vajec, bílky a žloutky oddělené
- špetka soli
- 125 g krupicového cukru
- 125 g hladké mouky
- kůra z 1/2 citronu, nastrouhaná najemno
Karamelizované pistácie:
- 50 g pistácií
- 2 lžíce krupicového cukru
Na ozdobení:
- jedlé květy
- proužky citronové kůry
karamelizované pistácie - placičky z citronových bonbonů (viz Poznámka; lze vynechat)
Postup
Začněte přípravou krému. Čokoládu rozlámejte nebo nasekejte na malé kousky a vsypte do žáruvzdorné misky. Do menšího rendlíku vlijte smetanu, vhoďte citronovou kůru a zahřejte těsně pod bod varu. Stáhněte z plotny a nechte 10 minut louhovat. Poté přes sítko nalijte na bílou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. V případě potřeby nahřejte nad vodní parou. Hladký krém (ganache) nechte vychladnout a uložte do lednice.
Troubu vyhřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Sníh z bílků spojte pomocí stěrky se žloutkovou pěnou. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto na vaječnou směs a spolu s citronovou kůrou opatrně ale důkladně zapracujte stěrkou do těsta.
Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech (35×40 cm) pečlivě vyložený papírem na pečení. Pečte 8-10 minut do zezlátnutí. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Hotový piškot nechte 5 minut zchladnout a poté ho překlopte na čistou, předem namočenou a řádně vyždímanou utěrku, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte úplně vychladnout.
Zatímco roláda chladne, připravte karamelizované pistácie. Pistácie vsypte do pánve s těžkým dnem a krátce na středním stupni nasucho opékejte, dokud se nerozvoní. Vsypte cukr, nechte zkaramelizovat a pak promíchejte, aby se pistácie hezky obalily. Vysypte na plech vyložený papírem na pečení a rozprostřete do jedné vrstvy. Po vychladnutí pistácie nadrťte či rozemelte nahrubo.
Nakonec dokončete krém. Ganache z bílé čokolády a mascarpone společně šlehejte na nízké obrátky, dokud nevznikne pevný nadýchaný krém. Dávejte opravdu pozor, krém se snadno a rychle přešlehá.
Rozrolujte roládu a zhruba 3/4 plochy potřete 2/3 připraveného krému. Kolem jedné z delších stran nechte volný pruh a ten potřete pouze velmi tenkou vrstvičkou krému (bude sloužit jako „lepidlo“). Rovnoměrně posypte karamelizovanými pistáciemi (trochu si nechte stranou na ozdobení).
Znovu roládu pevně zaviňte směrem od potřené delší strany k té potřené pouze tenkou vrstvičkou krému. Tato strana těsta by měla po srolování být vespodu. Zarolujte do čisté utěrky nebo potravinářské folie, utáhněte a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
Zbylým krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou zdobicí špičkou a také ten uložte do lednice.
Hotovou roládu ozdobte krémem, jedlými květy, proužky citronové kůry, karamelizovanými pistáciemi a pokud chcete, placičkami z rozpuštěných bonbonů (viz Poznámka). Ty však slouží jenom jako efektní dekorace, sama jsem je před konzumací sundala. Jedlé pochopitelně jsou, jsou to pořád bonbony, ale pozor, budou mít opravdu ostré hrany, pokud je zlomíte.
Poznámka:
Placičky z bonbonů připravíte snadno. Stačí troubu rozehřát na 160°C, pár tvrdých ovocných bonbonů (já použila citrusové Bon Pari a doporučovala bych bonbony podobného typu) v dostatečných rozestupech rozložit na plech vyložený pečicím papírem a vložit do trouby. Po 5 minutách se bonbony rozpustí a začnou bublat. Plech vyndejte a nechte placičky vychladnout.