Všechny ingredience včetně pomerančové gremolaty společně ladí. I když se zdá, že je recept časově náročnější, není tomu tak.
Inspirace dle Melissy Joulwan – Well Fed
Porce: pro 2
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 90 minut
Dušené maso se zeleninou:
- 500-600g hovězího zadního, nakrájené na větší kostky
- 2 středně velké mrkve, nadrobno nakrájené
- 1 stonek řapíkatého celeru, nadrobno nakrájený
- 1 menší cibule, nadrobno nakrájená
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 šálku hovězího vývaru
- extra olivový panenský olej – na ozdobu (volitelně)
- 2 lžíce nadrobno nasekaných čerstvých listů petržele
- 1/2 stroužku utřeného česneku
Postup:
Hovězí maso osolte a opepřete. V hluboké pánvi/hrnci rozehřejte kokosový olej a maso na něm opečte ze všech stran. Je důležité, aby pánev nebyla přeplněná, maso potřebuje vzduch, aby mělo křupavou hnědou kůrčičku. Následně maso přendejte do misky.
V té samé pánvi pak restujte zhruba 2 minuty mrkev, celer, cibuli a česnek. Přidejte rajčatový protlak a restujte další 2 minuty. Následně pánev deglazujte – přidejte vývar a ocet, pořádně míchejte a ze dna pánve seškrábněte všechny ty výborné hnědé kousky.
Míchejte, dokud směs nezačne houstnout. V tuto chvíli vráťte na pánev zpět maso s vyškvařeným tukem. Přidejte 2 šálky vody, lžičku soli, pepř, bobkové listy, rozmarýn, tymián a skořici.
Směs přiveďte k varu, pak stáhněte a na mírním ohni duste částečně přikryté zhruba 90 minut. Jakmile se začne vyvařovat voda, trochu jí přidejte.
Duste na mírném ohni dokud se maso nezačne rozpadat a šťáva v hrnci nebude připomínat výpek. Chvíli před servírováním si připravte gremolatu. V misce pouze smíchejte petržel, pomerančovou kůru, tymián a česnek.
Z pánve vyjměte skořici a bylinky. Dušené maso se zeleninou podáváme v hlubokých miskách a zdobíme několika špetkami pomerančové gremolaty a kapkou olivového oleje. Chutná skvěle s květákovou kaší nebo opečenou špagetovou dýní, ale podávat můžeme i s klasickou rýží.
Redakce Receptik.cz