Cibulové chutney (nebo také cibulová marmeláda) zabere sice trochu času na přípravu, ale výsledek určitě stojí za to. Báječně chutná například na burgeru, nebo jen tak samotná k husí paštičce a ořechovému chlebu.
Cibulové čatní (chutney) je jihoindická příloha z cibule, koření a bylinek. Je to rychlá a chutná příloha, která se hodí k většině indických snídaní a svačin. Toto cibulové čatní chutná ostře a kysele s nádechem sladkosti. Lze ho tedy podávat k mnoha různým jídlům.
Cibule a zdraví
Cibule je cibulovitá zelenina, která roste pod zemí. Obsahuje mnoho antioxidantů je spojována se snížením rizika rakoviny, snížením hladiny cukru v krvi a zlepšením zdraví kostí. Na druhou stranu může u některých lidí způsobovat zažívací potíže.
Je známá také jako cibule obecná, pěstuje se po celém světě a je blízce příbuzná pažitce, česneku, šalotce a pórku. Běžně se používá jako ochucovadlo nebo příloha, je základní potravinou v mnoha kuchyních. Může se péct, vařit, grilovat, smažit, pražit, smažit nebo jíst syrová.
Cibule se liší velikostí, tvarem a barvou, ale nejběžnějšími druhy jsou bílá, žlutá a červená. Její chuť se pohybuje od jemné a sladké po ostrou a pikantní, v závislosti na odrůdě a ročním období. Cibuli lze konzumovat i v nezralém stavu, než cibule dosáhne plné velikosti. Pak se jim říká šalotka, jarní cibulka nebo letní cibulka.
Cibulové chutney
Cibulové čatní je jihoindická příloha z cibule, koření a bylinek. Je to rychlá, chutná a teplá příloha, která se hodí k většině indických snídaní a svačin. Toto cibulové čatní chutná ostře a kysele s nádechem sladkosti. Lze ho tedy podávat k mnoha různým jídlům.
Rychlé cibulové chutney – recept
Tento recept na cibulové chutney ze žluté cibule je skvělou alternativou kokosového čatní, když nemáte k dispozici kokos. Hodí se k jihoindickému občerstvení, jako je Rava Idli, Masala Dosa nebo Uttapam, a připravíte ho za 20 minut.
Ingredience na rychlé cibulové chutney
- 1 šálek nakrájené cibule – 120 g nebo 1 velká cibule
- ¼ až ½ nasekaného česneku nebo 1 až 2 malé až střední stroužky česneku
- 2 až 3 kašmírské červené chilli papričky
- 2 lžičky oleje (lze použít sezamový nebo slunečnicový olej nebo arašídový olej)
- 1 lžička chana dal (loupaný a rozpůlený bengálský gram)
- ½ lžičky urad dal (dělený a loupaný černý gram – vigna mundo)
- ¼ lžičky tamarindu nebo malý kousek tamarindu
- sůl podle potřeby
- ¼ šálku vody nebo podle potřeby na rozmixování/rozmělnění
- ¼ až ⅓ šálku vody nebo podle potřeby, přidá se později
Tempering
- 2 lžičky oleje (můžete použít sezamový, slunečnicový nebo arašídový olej)
- ½ lžičky hořčičných semínek
- 1 špetka asafoetidy (hing) – nepovinně
- 5 až 6 listů kari
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej. Snižte teplotu a přidejte chana dal a urad dal. Za pravidelného míchání smažte, dokud čočka nezezlátne. Dávejte pozor, abyste je nepřipálili.
- Poté přidejte kašmírské červené chilli papričky. Smažte několik vteřin, dokud chilli papričky nezmění barvu a nezačnou být aromatické.
- Smažte na mírném ohni, aby se chilli nepřipálilo. Kašmírské červené chilli papričky dodají pěknou barvu a zároveň nedělají čatní pikantním. Poté přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
- Cibuli promíchejte a začněte restovat na mírném až středním ohni. Během smažení cibuli stále míchejte. Smažte, dokud cibule nezíská světle zlatavou barvu. Vypněte oheň a nechte cibuli prohřát nebo vychladnout při pokojové teplotě.
- Celou cibulovou směs přendejte do malého mixéru. Přidejte tamarind a sůl podle chuti. Přidejte vodu a rozmixujte na hladkou pastu. Odstavte.
- Temperování: zahřejte na stejné pánvi nebo na pánvi tadka. Udržujte teplotu na nízké úrovni. Přidejte hořčičná semínka a nechte je prasknout.
- Jakmile hořčičná semínka prasknou, přidejte špetku asafoetidy (hing) a kari listy. Smažte několik sekund, dokud listy kari nezkřehnou.
- Udržujte teplotu na nízké úrovni nebo na mírném ohni a nyní přidejte mletou cibuli.
- Čatní důkladně promíchejte s temperovanými přísadami. Přidejte vodu. Přidáním menšího nebo většího množství vody můžete toto čatní vytvořit mírně husté nebo středně husté.
- Velmi dobře promíchejte a poté vypněte oheň.
- Cibulové čatní podávejte s dosou, idli nebo uttapam.
- Zbytky skladujte v zakryté nádobě 1 až 2 dny. Nedoporučuje se dělat dopředu velkou dávku tohoto cibulového čatní. Stačí udělat takové množství, jaké potřebujete.
Chutney z červené cibule – recept
Toto bohaté čatní z karamelizované cibule se snadno připravuje a vylepší každý salát – nebo ho zkuste podávat s teplým kozím sýrem na toastu.
Ingredience na chutney z červené cibule
- 8 červených cibulí nakrájených na plátky
- 100 g cukru krupice
- 100 ml červeného vinného octa
- 100 ml červeného vína
- špetka grenadinového sirupu
Postup na chutney z červené cibule
- Cibuli a cukr dejte do hrnce, přikryjte a vařte na mírném ohni do změknutí, asi 10 minut.
- Přilijte červený vinný ocet a červené víno, pak vařte odkryté, dokud se tekutina nezredukuje a směs nebude lepkavá, asi dalších 10 minut. Přidejte grenadinový sirup a dobře promíchejte.
- Karamelizovanou cibulkovou směs nechte vychladnout, pak přelijte do sterilizované sklenice a uzavřete.
Cibulová marmeláda – recept
Jemná, lepkavá marmeláda z červené cibule – skvělá k paštikám a terinkám. Doba přípravy receptu je 2 hodiny 15 minut.
Ingredience na cibulovou marmeládu
- 2 kg červené cibule nebo běžné cibule
- 4 stroužky česneku
- 140 g másla
- 4 lžíce olivového oleje
- 140 g zlatého cukru krupice
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- špetka chilli vloček (nepovinné)
- 75 cl láhev červeného vína
- 350 ml octa sherry nebo červeného vinného octa
- 200 ml portského
Postup na cibulovou marmeládu
- Cibuli rozpulte a nakrájejte na tenké plátky, česnek pak na tenké plátky. Máslo s olejem rozpusťte ve velkém těžkém hrnci na prudkém ohni. Vsypte cibuli a česnek a pořádně je promíchejte, aby se máslo lesklo.
- Přisypte cukr, lístky tymiánu, případně chilli vločky a trochu soli a pepře. Vše ještě jednou pořádně promíchejte a mírně snižte teplotu. Vařte odkryté 40-50 minut za občasného míchání. Cibule je hotová, když se z ní odpaří všechna šťáva, je opravdu měkká a lepkavá a je cítit karamelizujícím cukrem.
- Měla by být tak měkká, že se při zatlačení dřevěnou lžící o stěnu pánve zlomí. Tajemství opravdu měkké a lepivé cibule spočívá v pomalém vaření, proto tuto část nespěchejte.
- Přilijte víno, ocet a portské a vše stále odkryté vařte na prudkém ohni 25-30 minut za častého míchání, dokud cibule nezíská tmavě mahagonovou barvu a tekutina se nezredukuje asi o dvě třetiny.
- Hotovo je, když se po dně pánve protáhne lžíce a rychle se naplní sirupovitou šťávou. Cibuli nechte na pánvi vychladnout, poté ji naberte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Lze konzumovat ihned, ale v lednici vydrží až 3 měsíce.
Cibulové chutney na burger – recept
Potřebujete tajnou ingredienci, která by vám v létě vylepšila hamburgery? Vyzkoušejte karamelizovanou cibulovou marmeládu. Tato sladká a jemná marmeláda z červené cibule se skvěle hodí na jakýkoli burger. a připravíte ji za pouhou půlhodinu.
Ingredience na cibulové chutney na burger
- 2 střední cibule (asi 300 g očištěné)
- 30 g másla
- 3 lžíce krystalového cukru
- 3 lžíce octa balsamico
- 200 ml vroucí vody
Postup na cibulové chutney na burger
- Cibuli očistěte a nakrájejte na plátky. Na středním plameni rozpusťte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji asi 10 minut za stálého míchání, aby se cibule nepřipálila; měla by se jen potit a měknout. Vodu přiveďte k varu.
- Po 10 minutách přidejte cukr a několik minut míchejte. Poté přilijte balsamico a míchejte, dokud se neodpaří (dalších pár minut).
- Přilijte vroucí vodu, zavřete pokličku, snižte teplotu na střední a nechte vařit 15 minut, občas zkontrolujte.
- Odstraňte pokličku a nechte pár minut vařit odkryté, aby se odpařila přebytečná voda, kterou cibule nevstřebala. Takto připravený pokrm můžete podávat.
Recept na cibulové chutney k masu
Karamelizované cibulové čatní ozvláštní nudný grilovaný sýr, skvěle doplní sýrové prkénko a může být skvělým dárkem pro kamaráda gurmána. Recept připravíte za hodinu a půl.
Ingredience na cibulové chutney k masu
- asi 8 středně velkých červených cibulí
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 bobkové listy
- 1 lžíce mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- ⅔ šálku hnědého cukru, baleného
- ⅓ šálku balzamikového octa
- 1 šálek červeného vína
- 1 lžíce hořčičných semínek (nebo ½ lžíce hořčičného prášku)
Postup na cibulové chutney k masu
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky.
- Ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli, bobkové listy, černý pepř a sůl.
- Vařte na mírném ohni asi 20 minut a občas promíchejte, aby se nepřipálila. Po této době by měla být cibule měkká, průsvitná a zmenšená asi na polovinu.
- Přidejte zbývající přísady: hnědý cukr, balzamikový ocet, víno a hořčičná semínka (nebo prášek). Vařte 1 hodinu, nebo dokud se většina tekutiny nezredukuje.
- Občas zamíchejte a zkontrolujte, zda se nepřichytává ke dnu pánve. Čatní by mělo být husté a mít tmavě karamelovou barvu.
- Vložte do sterilizovaných sklenic. Uchovávejte je dobře uzavřené v chladničce.
Pokud spěcháte, můžete přeskočit kroky 2 a 3: stačí přidat všechny ingredience a nechat vše vařit na mírném ohni po dobu 1 hodiny a 20 minut. Doba bude sice stejná, ale nebudete se muset starat o míchání. Žlutou cibuli můžete nahradit červenou cibulí. Pro méně peprný výsledek použijte ½ lžíce mletého černého pepře.
TIP: Vyzkoušejte recepty na domácí burger, kuřecí burger, americké brambory, grilovanou zeleninu, grilovaný chřest, pečenou zeleninu nebo cuketu na grilu.