Zelená rajčata jsou všestranně využitelné plody, které mohou každému pokrmu dodat jedinečný šmrnc. Chutney (čatní) ze zelených rajčat je indický recept, který je neuvěřitelně aromatický, lehce pikantní a překvapivě sladký.
Čatní ze zelených rajčat lze připravit ze zelených rajčat, která byla uvařena, očištěna a poté zkombinována s kořením, bylinkami a cukrem. Čatní lze podávat s indickým plochým chlebem, kari a dalšími pochoutkami. Tímto lahodným kořením lze také dochutit sendviče a hamburgery.
Protože jsou zelená rajčata mírně trpká, je nezbytné přidat kombinaci bylinek a koření, aby se chuť vyvážila. Lze použít běžné koření, jako je kurkuma, kmín, koriandr, pískavice řecké seno a kajenský pepř. Další bylinky, jako je máta a koriandr, mohou čatní dodat příjemný šmrnc.
Jakmile je čatní uvařeno, může se podle chuti podávat teplé nebo studené. Toto báječné koření se skvěle hodí k indickému chlebu, rýži a dalším druhům kari. Kromě toho ho lze použít také jako koření na sendviče a hamburgery.
Celkově vzato je čatní ze zelených rajčat vynikajícím kořením, které dokáže proměnit všední svačiny v chutnou pochoutku. Nezapomeňte tuto lahodnou pochoutku servírovat na příští večeři!
Chutney ze zelených rajčat
Tento recept na chutney je skvělým způsobem, jak využít nadbytek rajčat ze zahrady a moci je používat po celý rok.
Ingredience
- 2,5 kg zelených rajčat
- 500 g cibule
- 1 lžíce soli
- 500 g sultánek
- 500 g jablek
- 500 g cukru
- 1 litr octa
Postup
- Rajčata nakrájejte na plátky (pokud chcete, můžete je oloupat). Cibuli nakrájejte nadrobno. Obojí navrstvěte do velké mísy a osolte. Nechte přes noc odležet.
- Druhý den nakrájejte sultánky, poté oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte jablka. Do velké pánve dejte cukr a ocet a za stálého míchání přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil. Přidejte sultánky a jablka a vařte 10 minut.
- Rajčata a cibuli sceďte v cedníku a pak je vyklopte do pánve a znovu přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 1 hodinu, dokud směs nezhoustne a nezíská kašovitou konzistenci.
- Přendejte do nahřátých sklenic a zakryjte víčky.
Rajčatové chutney
Rajčatové čatní je pikantní koření oblíbené v Indii a na Srí Lance. Vyrábí se z vařených rajčat, koření a dalších ingrediencí a podává se jako příloha nebo koření. Chutney dodává chuť a bohatost různým pokrmům, od kari a dhalu až po sendviče a wrapy.
Příprava rajčatového čatní je poměrně jednoduchá a ingredience najdete ve většině obchodů s potravinami. Čerstvá rajčata lze nahradit konzervovanými rajčaty, ale čerstvá rajčata přinesou lepší chuť. Základní ingredience, tedy cibuli, česnek a koření, je třeba před přidáním rajčat společně povařit, dokud se nerozvoní. Rajčata by se měla vařit do měkka a poté rozmixovat dohladka. Koření upravte podle chuti přidáním většího nebo menšího množství koření nebo tamarindové pasty.
Nejlepší rajčatové čatní
Toto domácí čatní je jednoduché na přípravu a je obzvláště dobré podávat jej s tvrdým sýrem.
Ingredience
- 500 g červené cibule nakrájené nadrobno
- 1 kg nakrájených rajčat
- 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 1 červená chilli paprička, nakrájená na kousky (nepovinné)
- 4 cm kousek zázvoru, oloupaný a nasekaný
- 250 g hnědého cukru
- 150 ml červeného vinného octa
- 5 semínek kardamomu
- ½ lžičky papriky
Postup
- Všechny ingredience vložte do velké těžké pánve a za častého míchání je přiveďte k mírnému varu.
- Vařte 1 hodinu a poté přiveďte k mírnému varu, aby směs ztmavla, zavařila se a leskla.
- Vložte do sterilizovaných sklenic a před zavíráním nechte vychladnout.
- Vydrží asi 6 týdnů.
Nezralá rajčata
Zelená rajčata, která nedozrála a s končícím létem už to na zahradě nestihnou, nemusíte vyhazovat. Správným postupem z nich vykouzlíte červené, sladké plody, které budou chutnat, jako by vyzrály na letním sluníčku.
Nedozrálé výpěstky je potřeba uchránit před prvními přízemními mrazíky, které by na plodech nadělaly nevratnou škodu. Celé rostliny rajčat v květináčích nebo truhlících můžete umístit do skleníku, pokud jej máte, nebo jiného teplejšího, světlého místa a nechat v klidu dozrát.
Dalším způsobem je nezralé plody otrhat a nechat dojít. K tomu budete potřebovat vhodné místo. Tím však nejsou často využívané okenní parapety, na kterých rajčata sice zčervenají, ale nedozrají. Nejlepší je umístit rajčata v jedné vrstvě do krabice bez víka nebo přepravky a ty umístit do tmavšího místa, kde se bude teplota pohybovat kolem 18–20 °C. Krabici můžete předtím vyložit třeba pečicím papírem a mezi nedozrálé plody vložte jedno klasické zralé jablko nebo banán. To má svůj důvod – jablko i banán uvolňují ethylen, který pomáhá zrání, bude proto takto kladně ovlivňovat okolní rajčata. Rajčata překryjte listem novin a počkejte několik dní, uvidíte, že se plody začnou krásně vybarvovat a zrát. Můžete je občas zkontrolovat, jestli se nějaké rajče nekazí, a takové hned vyhoďte, aby nenakazilo ostatní.
Jak zpracovat rajčata?
Rajčata se dají konzumovat syrová a jsou k nim vhodné další ingredience jako je olivový olej, šalotka, česnek a bazalka. Mohou se ale také použít jako součást různých receptů, tepelně zpracovaná.
Základním principem je nejlépe chuť a vzhled rajčat uchovat, což lze dělat opékáním, pečením nebo vařením za nízkých teplot. Rajčata se také mohou nakládat do octa nebo soli, aby se zachovaly i po zimě. Můžou být také sušená a přidávaná do salátů, nebo používaná jako ingredience v omáčkách. Rajčata můžete také nakrájet na kostičky a udělat z nich pikantní rajčatovou omáčku.
Čalamáda ze zelených rajčat – zelená rajčata zavařování
Každý zahrádkář ví, že na konci sezony mu na rajčatových rostlinách zůstanou nezralá rajčata. Existuje mnoho receptů co s nimi udělat aby dozrála a nebo z nich můžete připravit tuto čalamádu a zavařit si ji na zimu.
Ingredience
- 1 díl zelených rajčat
- 1 díl cibule
- 1 díl paprik (různé i stejné)
Nálev
- 1,75 l vody
- 23 ks koleček umělého sladidla (1 kolečko =1 kostka cukru)
- 1 ks sáčku Deka
- 0,5 l octa
Postup
- Vezmeme 1 díl omytých zelených rajčat nakrájených na kolečka, 1 díl oloupané a na půl kolečka nakrájené cibule,1 díl paprik zbavených stopek a semínek, nakrájených na proužky.
- Všechno důkladně promícháme, naplníme do sklenic asi 1 a 1/2 cm pod okraj, trochu zmáčkneme, abychom vymačkali vzduch, zalijeme nálevem a sklenici uzavřeme
- Sterilujeme 15 minut na 80 °C.
- Příprava nálevu: Nálev si uděláme tak, že do hrnce dáme 1 a 3/4 litru vody, 0,5 litru octa, když začne vařit přidáme jeden sáček přípravku DEKO a 23 koleček umělého sladidla necháme 5 minut vařit a můžeme nálev použít.
- Tuto čalamádu neochutnáváme dřív než 3-4 týdny po zavaření, protože zelená rajčata obsahují nestravitelnou látku která se ztrácí až za nějaký čas po naložení.
Jak oloupat rajčata
Do některých receptů není vhodné nechávat na rajčatech slupku. Tady je postup, jak snadno rajčata oloupat.
- Přiveďte hrnec s vodou k varu.
- Nožem udělejte na spodní straně každého rajčete křížek.
- Jakmile se voda začne vařit, pomocí děrované lžíce rajčata opatrně spusťte do vroucí vody a nechte je tam asi 30 sekund.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte rajčata z vroucí vody a přeneste je do mísy s ledovou vodou.
- Rajčata nechte v ledové vodě asi 2 minuty, aby se ochladila.
- Odlepte slupku z rajčat počínaje křížkem, který jste udělali na spodní straně. Slupka by měla jít snadno oddělit.
Nakládaná rajčata
Přemýšlíte nad tím, jak co nejlépe zužitkovat úrodu rajčat, ale nechcete ztrácet čas jejich zdlouhavým zpracováním? Rajská jablíčka opravdu rychle zpracujete, když je naložíte ve vlastní šťávě. Díky následujícímu receptu, ke kterému potřebujete pouze jednu ingredienci, vám naložená rajčata vydrží v zavařovacích sklenicích dlouhé měsíce.
K tomuto receptu potřebujete pouze čerstvá zralá rajčata nejlépe v bio kvalitě. Rajčata přitom důkladně omyjte a rozkrájejte na čtvrtky. Máte-li cherry rajčata, můžete je nechat celá. Loupat je už ale rozhodně nemusíte. K přípravě nakládaných rajčat dále nepotřebujete jakékoliv koření nebo nálev.
- Připravte si čisté zavařovací sklenice, které jste si dopředu vyvařili. K těmto sklenicím mějte také nová víčka.
- Čtvrtky rajčat naskládejte do zavařovacích sklenic. Nebojte se rajčata mírně rozmačkat vidličkou, aby pustila šťávu.
- Rajčata se šťávou by měla dosahovat až po okraj zavařovací sklenice.
- Jednotlivé sklenice pečlivě zavíčkujte.
- Rajčata ve vlastní šťávě na konec zavařujte na 90 °C po dobu 30 minut.
- Po zavaření sklenice obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Rajčata ve vlastní šťávě, které jste si zavařili, vám v chladné a tmavé místnosti vydrží několik měsíců až jeden rok. Používat je můžete například jako základ do omáček, polévek nebo pod maso. Pokud nechcete, aby vám v připraveném pokrmu překážela slupka, takto naložená rajčata velmi jednoduše oloupete.