Dnes mám od probuzení skvělou náladu. Nevím, čemu přesně za to vděčím – snad tomu, že mě místo budíku v 7.00 vzbudilo neskutečné chrápání mého drahého v 6.25, nebo to byl pohled na dva voňavé a krásně vyklopené banánové chlebíčky, nebo to, že jsem z tramvaje viděla bývalou přítelkyni mého milého, ze které jsem měla 2 roky osypky a dneska jsem zjistila, že už je mi úplně ukradená (úžasný pocit), takže jsem se pak celý zbytek cesty nadšeně usmívala.
Nebo pohled na stánek s barevnými tulipány a narciskami a vedle na stánek s říčanskými knedlíky, což mi vnuklo myšlenku udělat konečně svíčkovou, na kterou se už 3 roky chystám. A nebo to, že mi náš finanční ředitel, když mě viděl, jak fotím svůj upečený výtvor v kuchyňce, řekl, že blogy jsou blbost a že by zrušil internet a nechal tam jen videa, kde psi napadají svoje pány a policajti pro zábavu honí lidi v autech. Usmívám se pořád a raduju se jak kolegům můj banana bread chutná.
Jestli jste dočetli až sem a neoznačili mě za cvoka, tak tleskám a přeladím na serióznější notu. Nápad na tenhle chlebíček se zrodil, když jsem v Albertu míjela mrazák se zmrzlinou Ben&Jerry’s, kterou nábožně uctívám od mých 20, kdy mě s ní seznámila kamarádka v Anglii.
Vždycky sleduju, co mají zrovna za příchutě a tentokrát padl můj zrak na Chunky Monkey, což je neskutečně dobrá banánová zmrzlina s kusy čokolády a vlašských ořechů. A jelikož je na zmrzlinu ještě pořád moc zima (alespoň mně), tak jsem místo ní upekla srnčí hřbet. Není to vůbec nic těžkého, tak pojďme na recept.
Bude potřeba
- 200 g změklého másla (+ na vymazání)
- 180 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 žloutky
- 300 g polohrubé mouky (+na vysypání forem)
- 2 prášky do pečiva
- špetka soli
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
- 3 banány
- 1 mléčná čokoláda (nejvíce se mi osvědčila Milka)
- hrst vlašských ořechů
- tuhý sníh ze 4 bílků
Postup
Předehřejte troubu na 10 stupňů Celsia. Šlehejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do konzistence pěny. Přidejte žloutky. V misce smíchejte mouku s prášky do pečiva a přidejte sůl. Tuto suchou zašlehejte do cukrovo-máslové směsi. Přimíchejte tvaroh. Banány rozmačkejte vidličkou a také zamíchejte.
Čokoládu a ořechy nasekejte nožem na malé kousky a přidejt do těsta. Nakonec ušlehejte sníh a zamíchejte. Pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, můžete zakápnout mlékem.
Připravené těsto nalijte do 2 malých forem na srnčí hřbet (nebo pečte v jedné na etapy jako já) a dejte péct na cca 40 minut (od 30. minuty sledujte a potom otestujte špelovým testem). Po vyjmutí z trouby nechte 10 minut odpočinout a pak vyklopte. Upečené chlebíčky můžete ještě posypat moučkovým cukrem, nebo třeba přelít čokoládovou polevou – fantazii se meze nekladou.
Redakce Receptik.cz