bread-1320541-300x200-7547312

Dnes mám od probuzení skvělou náladu. Nevím, čemu přesně za to vděčím – snad tomu, že mě místo budíku v 7.00 vzbudilo neskutečné chrápání mého drahého v 6.25, nebo to byl pohled na dva voňavé a krásně vyklopené banánové chlebíčky, nebo to, že jsem z tramvaje viděla bývalou přítelkyni mého milého, ze které jsem měla 2 roky osypky a dneska jsem zjistila, že už je mi úplně ukradená (úžasný pocit), takže jsem se pak celý zbytek cesty nadšeně usmívala.

Nebo pohled na stánek s barevnými tulipány a narciskami a vedle na stánek s říčanskými knedlíky, což mi vnuklo myšlenku udělat konečně svíčkovou, na kterou se už 3 roky chystám. A nebo to, že mi náš finanční ředitel, když mě viděl, jak fotím svůj upečený výtvor v kuchyňce, řekl, že blogy jsou blbost a že by zrušil internet a nechal tam jen videa, kde psi napadají svoje pány a policajti pro zábavu honí lidi v autech. Usmívám se pořád a raduju se jak kolegům můj banana bread chutná.

Jestli jste dočetli až sem a neoznačili mě za cvoka, tak tleskám a přeladím na serióznější notu. Nápad na tenhle chlebíček se zrodil, když jsem v Albertu míjela mrazák se zmrzlinou Ben&Jerry’s, kterou nábožně uctívám od mých 20, kdy mě s ní seznámila kamarádka v Anglii.

Vždycky sleduju, co mají zrovna za příchutě a tentokrát padl můj zrak na Chunky Monkey, což je neskutečně dobrá banánová zmrzlina s kusy čokolády a vlašských ořechů. A jelikož je na zmrzlinu ještě pořád moc zima (alespoň mně), tak jsem místo ní upekla srnčí hřbet. Není to vůbec nic těžkého, tak pojďme na recept.

Bude potřeba

  • 200 g změklého másla (+ na vymazání)
  • 180 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • 300 g polohrubé mouky (+na vysypání forem)
  • 2 prášky do pečiva
  • špetka soli
  • 1 polotučný tvaroh ve vaničce
  • 3 banány
  • 1 mléčná čokoláda (nejvíce se mi osvědčila Milka)
  • hrst vlašských ořechů
  • tuhý sníh ze 4 bílků

Postup

Předehřejte troubu na 10 stupňů Celsia. Šlehejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do konzistence pěny. Přidejte žloutky. V misce smíchejte mouku s prášky do pečiva a přidejte sůl. Tuto suchou zašlehejte do cukrovo-máslové směsi. Přimíchejte tvaroh. Banány rozmačkejte vidličkou a také zamíchejte.

Čokoládu a ořechy nasekejte nožem na malé kousky a přidejt do těsta. Nakonec ušlehejte sníh a zamíchejte. Pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, můžete zakápnout mlékem.

Připravené těsto nalijte do 2 malých forem na srnčí hřbet (nebo pečte v jedné na etapy jako já) a dejte péct na cca 40 minut (od 30. minuty sledujte a potom otestujte špelovým testem). Po vyjmutí z trouby nechte 10 minut odpočinout a pak vyklopte. Upečené chlebíčky můžete ještě posypat moučkovým cukrem, nebo třeba přelít čokoládovou polevou – fantazii se meze nekladou.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang