Když nastane chřestová sezóna, všichni hledáme možnosti, jak chřest uvařit. Způsobů a kombinací, jak připravit zelený nebo bílý chřest, je přitom nespočet. Vybrali jsme pro vás proto ty nejlepší recepty na zelený i bílý chřest.
Výhody chřestu
Ačkoliv chřest nepatří právě k nejlevnějším surovinám, párkrát do roka si ho určitě dopřát můžete. Chřest je bohatý na foláty a je vhodný například pro těhotné ženy nebo pro ty, které plánují těhotenství. Obsahuje také vitamín K, který napomáhá k posílení kostí. Zároveň podporuje hojení ran a pohmožděnin.
V chřestu se také nachází hodně vlákniny zvané inulin, která posiluje přátelské střevní bakterie. Při tepelné úpravě se však tato vláknina snižuje, proto ji vyzkoušejte chřest také v syrové podobě, například v salátu.
TIP: Chřest může být také skvělou volbou, jak doplnit talíř pro slavnostní menu, doprovodit jím můžete ale třeba také zapečené toasty.
Jak připravit chřest před samotným vařením?
Pokud seženete mladý chřest se štíhlými stonky, stačí ho před vařením dobře omýt a zastřihnout samotné konce. Silnější a starší chřest může být na koncích stonků tužší. Ty můžete odlomit a použít na například na chřestovou polévku nebo je prostě škrabkou oškrabat několik spodních centimetrů, aby zůstal jen jemný vnitřek.
Jak uvařit, ugrilovat nebo upéct chřest?
Grilovaný nebo pečený chřest chutná velmi dobře, protože touto úpravou se zvýrazní jeho přirozená chuť a může tak vzniknout i skvělé zeleninové jídlo s holandskou omáčkou.
Jak grilovat chřest: Vybírejte silnější stonky, protože vydrží větší žár. Chřest stačí ze všech stran potřít olivovým olejem a posypat oblíbeným kořením. Poté ho položte na rozpálený gril nebo pánev a opékejte 2-3 minuty, dokud mírně nezhnědne a nezměkne. Můžete také připravit alobalové balíčky s ostružinami, olivovým olejem, česnekem a cherry rajčátky, které necháte na grilu opékat 5-7 minut. Chřest se uvnitř balíčků uvaří v páře a spojí se s chutí ostatních surovin.
Jak upéct chřest: Chřest vložte na velký plech nebo zapékací mísy. Přidejte trochu oleje a koření. Chuť grilovaného chřestu povýšíte aromatickými ingrediencemi, jako je česnek nebo výrazné bylinky. Chřest pečte asi 10 až 15 minut, dokud nezměkne.
Jak uvařit chřest: Nejjednodušší způsob, jak chřest uvařit, je blanšírování. Osolenou vodu přiveďte k varu a poté do ní vhoďte chřest. Vařte 1 minutu a poté ho vhoďte do ledové vody, aby se přestal vařit. Pro úplné uvaření vařte 3-4 minuty v závislosti na tloušťce chřestu a poté ho slijte.
Polévka z bílého chřestu – recept
Ingredience
- 500 g bílého chřestu
- 1 cibule
- 20 g másla
- 20 g hladké mouky
- 150 ml tučné smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
Postup
- Chřest očistěte a odkrojte spodní konec. Poté chřest oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Přiveďte k varu osolenou vodu s citronovou šťávou.
- Chřest dejte vařit do vroucí vody.
- Mezitím si připravte z másla a mouky jíšku, kterou po změknutí chřestu vmíchejte do hrnce s vodou a chřestem.
- Nechte 5 minut povařit a poté rozmixujte dohladka.
- Vlijte smetanu a dochuťte solí a balzamikovým octem.
Zapečený chřest se slaninou – recept
Ingredience
- 500 g zeleného chřestu
- 200 g anglické slaniny
- voda
- olej
- sůl
Postup
- Chřest oloupejte, zbavte tvrdého konce a uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařený chřest nechte okapat.
- Pak jednotlivé kousky chřestu obalte slaninou.
- Chřest rozložte na plech a pečte, dokud slanina nezíská křupavou konzistenci.
Zelený chřest – recept na salát s avokádovým dresinkem
Ingredience
- 800 g chřestu
- 1 okurka
- 16 cherry rajčátek
- 100 g plocholisté petrželky
- 20 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
Na dresing:
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- ½ zralého avokáda
- sůl a černý pepř
Postup
- Odlomte tvrdé konce chřestu.
- Pomocí škrabky na zeleninu začněte od spodního konce chřestu a škrábejte ho směrem nahoru, abyste vytvořili tenké proužky. Ty vložte do velké mísy.
- Okurku podélně rozkrojte a nakrájejte na kousky. Rajčata rozkrojte napůl a petrželku nasekejte nahrubo. Přidejte je do mísy.
- Ingredience na dresink vložte do mixéru a rozmixujte je do krémové konzistence. V případě potřeby přidejte trochu oleje nebo vody.
- Zálivku promíchejte se zeleninou, aby se rovnoměrně obalila.
- Navrch nasypte hoblinky parmazánu a podávejte.
Krevety s jarní cibulkou a chřestem – recept
Ganghwe je korejský termín, který označuje pokrm z malých závitků, tvořený ingrediencemi svázanými tenkou jarní cibulkou. Závitky se podávají s omáčkou na namáčení. Běžnými variantami jsou ganghwe nakji (chobotnice) a ojingeo (chobotnice). V naší variantě saewu ganghwe se používají krevety a chřest.
Ingredience
- 16 středně velkých krevet, oloupaných
- 8 tenkých chřestových výhonků
- 16 jarních cibulek
Na omáčku:
- 1 lžíce citronové šťávy (nebo octa)
- 1 polévková lžíce červené chilli papričky
- ½ lžíce cukru
- ¼ lžičky mletého česneku (nepovinné)
Postup
- Všechny přísady na omáčku dobře promíchejte a dejte stranou.
- Přiveďte k varu vodu. Vložte do ní krevety a vařte je asi minutu. Pak je rychle slijte a nechte ve studené vodě, aby se přestaly vařit.
- Krevety sceďte a na vnitřním oblouku stočených krevet vyřízněte malé zářezy.
- Chřest zbavte tuhých konců a nakrájejte ho na 5 cm dlouhé kousky. Ty blanšírujte v osolené vroucí vodě, dokud nezměknou, což trvá asi minutu. Vyjměte je, okamžitě ponořte do studené vody a nechte okapat.
- Pomocí kleští ponořte bílé části jarní cibulky do stejného hrnce s vroucí vodou a podržte je asi 30 sekund, než celý svazek na dalších 20 sekund zcela ponoříte. Slijte je a také je ponořte do studené vody. Jarní cibulky osušte a jemně zbavte přebytečné vody.
- Pro sestavení závitků svažte krevetu a kousek chřestu dohromady jarní cibulkou tak, že cibulku přiložíte ke krevetě a chřestu a druhý konec několikrát omotáte kolem ingrediencí.
- Pomocí párátka zastrčte konec jarní cibulky do závitku. Přísady na omáčku důkladně promíchejte a podávejte spolu s chřestovými závitky.
Koláč s chřestem, křenem a parmezánem – recept
Kombinace jemného čerstvého chřestu, slaného krémového parmezánu a výrazného křenu je to, co dělá tento pokrm tím pravým. Hodí se k němu salát z rajčat, bazalky a rukoly.
Ingredience
- 375 g hotového rozváleného listového těsta
- rozšlehané vejce na potření
- 500 g nakrájeného chřestu
- 200 g zakysané smetany
- 4 žloutky
- 1 polévková lžíce pažitky, jemně nasekané
- 2 lžíce čerstvého strouhaného křenu
- 100 ml tučné smetany
- sůl a černý pepř
- 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
Postup
- Předehřejte troubu na 210 °C.
- Rozbalte těsto a položte ho na plech. Ostrým nožem udělejte kolem těsta čáru asi 1 cm od okraje. Obdélník uvnitř lehce propíchněte vidličkou a okraje potřete trochou rozšlehaného vejce.
- Na těsto položte chřest do úhledné řady.
- Smíchejte zakysanou smetanu, žloutky, pažitku, křen a smetanu a dochuťte.
- Chřest potřete touto směsí a navrch nasypejte parmezán.
- Vložte do trouby na 35-40 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
Tip: Do koláče lze přidat také cherry rajčátka nakrájená na poloviny.
Rizoto s gorgonzolou, chřestem a lískovými oříšky – recept
Ingredience
- ½ střední cibule, nakrájené nadrobno
- 75 g másla
- 160 g rýže carnaroli
- 120 ml bílého vína
- 400 ml vody
- 350 g chřestu, oškrabaného a nakrájeného na 1-2 cm proužky
- 150 g gorgonzoly
- 60 g lískových oříšků, opražených a nahrubo nasekaných
- sůl
Postup
- Cibuli smažte na 50 g másla se špetkou soli asi 10 minut, dokud nezesklovatí.
- Přidejte rýži, smažte další 2 minuty, pak přilijte víno a vařte, dokud se tekutina nevstřebá.
- Po troškách přidávejte vodu a vždy počkejte, až se z větší části vstřebá.
- Asi 5 minut před koncem (asi 10 minut poté, co jste začali přidávat vodu) přidejte chřest.
- Když je rýže stále ještě příliš al dente, rozdrobte do ní tři čtvrtiny gorgonzoly a zbylých 25 g másla. Míchejte, dokud nebudete spokojeni s celkovou konzistencí chřestového rizota.
- Podávejte s lískovými oříšky a zbylou gorgonzolou rozdrobenou na povrchu.
Salát z chřestu a pohanky – recept
Tento rychlý salát kombinuje syrový a pečený chřest s kouřovými tóny pohanky a představuje tak sytý oběd v jedné míse.
Ingredience
- 250 g syrové pohanky
- 2 jarní cibulky (bílá a zelená část), nakrájené na tenké plátky
- extra panenský olivový olej
- muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný
- černý pepř
- 500 g tenkých chřestových výhonků, očištěných
- sůl
- olivový olej na vaření
- kůra z 1 citronu
Postup
- Pohanku uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu, dokud nebude al dente. Nechte ji okapat.
- Zatímco je pohanka ještě horká, vmíchejte jarní cibulku a přidejte 1 lžíci extra panenského olivového oleje. Dochuťte muškátovým oříškem a černým pepřem a dejte stranou.
- Pomocí škrabky na zeleninu nakrájejte čtyři stonky chřestu podélně na co nejtenčí dlouhé proužky. Přidejte je do mísy spolu s kapkou olivového oleje a špetkou soli. Promíchejte a dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 200 °C a připravte zbytek chřestu k pečení. Pokud jsou stonky silné, rozkrojte je podélně na polovinu. Nakrájejte je na 3 cm dílky. Vložte je do zapékací misky, pokapejte trochou olivového oleje, posypte solí a promíchejte.
- Pečte 30 minut, dokud není chřest upečený a lehce zhnědlý.
- Rozdělte pohankový salát do čtyř misek a navrch dejte teplý opečený chřest.
- Posypte citronovou kůrou a podávejte.
Polévka z chřestu a mandlí – recept
Kombinace chřestu bohatého na antioxidanty a mandlí plných bílkovin dělá z této polévky superpotravinu. Vychutnejte si ji klidně i vychlazenou, jen nešetřete citronovou kůrou – ta opravdu pozvedne její krémovost a bohatost.
Ingredience
- 100 g mandlí nasekaných nahrubo
- 1 malá cibule nakrájená nahrubo
- 1 velký pórek nakrájený nahrubo
- 1 lžička ghí
- 1 velký stroužek česneku nakrájený nahrubo
- 2,5 lžičky čerstvého estragonu, nasekaného (nebo 1 lžička sušeného)
- 600 g chřestu, očištěného
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 2,5 lžičky čerstvé citronové šťávy
- sůl a černý pepř
Postup
- Na pánvi jemně osmahněte cibuli a pórek na ghí, dokud nezměknou, ale nezhnědnou. Přidejte česnek a estragon a smažte další minutu.
- Připravte chřest odlomením dřevnatých konců. Přidejte ho na pánev se zbývajícími mandlemi. Promíchejte, přidejte špetku soli a černého pepře a poté přilijte vývar.
- S přiklopenou pokličkou vařte 5 minut, dokud chřest nezměkne.
- Odstavte z ohně a přidejte citronovou šťávu.
- Pečlivě rozmixujte a dochuťte.