horká čokoláda

Ve svém důmyslném diáři jsem měla poctivě zapsané kontrolní odběry. V pondělí ráno jsem se hladová jak vlk vydala nalačno do odběrového centra. Všechno jsem měla krásně časově naplánované, v ruce dort do práce, však se tam nezdržím. Když jsem dorazila, bylo přede mnou už asi 25 lidí. Jasně, nezdržím. Můj plán mi jako obvykle explodoval do obličeje. Zařadila jsem se poslušně do fronty a čekala. A po očku netrpělivě sledovala dort, který by spíš než chodbu polikliniky uvítal lednici.

Pár lidí dorazilo i po mně a s lehkým výrazem porážky a odevzdání se postavili za mě a můj dort. Pak ovšem dorazila babička – partizánka. Frontě nevěnovala pražádnou pozornost a se svou francouzskou holí překvapivě mrštně vyrazila rovnou do odběrové místnosti. Mezi ostatními důchodkyněmi (a pár důchodci) se zvedla vlna odporu.

Svižná starší dáma se vymrštila z místa přede mnou a jala se narušitelku pronásledovat a následně tahat ven z místnosti za hůl. „Přebíhat teda nebudete!“ Babička se holí zkušeně oháněla a rázně kontrovala „Ale já mám průkaz ZTP!“ „To já taky a stejně čekám!“ zaznělo sborově neb já jsem byla jediná přítomná pod 70 let. „Ale já tady mám placený doprovod a ten stojí 150 Kč na hodinu a to je hrozně drahé!“ „To je nám fuk, stejně počkáte!“ „A já tu čekat nebudu! Nebudu!“ „Budete a basta!“ uzavřel resolutně sbor.

Sledovala jsem tuhle prudkou výměnu názorů, čekala odkud přiletí rána a nestačila mrkat na drát. Babička nakonec rezignovala a odbelhala se na konec fronty a tam si zbědovaně sedla. Chvíli potom narušil klid našich poklidně stojících řad mladík, který všechny námitky umlčel sebevědomým – „Já nesu jen chcanky (pardon, doslovný citát, nešlo vynechat)!“. Když odešel začalo mi hlodat v hlavě. Jdu já vlastně vůbec na odběr krve? Vždyť jsem tu kvůli kontrole na urologii.

Po chvíli horečného hrabání jsem vítězoslavně vytáhla pomuchlanou průvodku. Samozřejmě! Stála jsem tam celou dobu úplně zbytečně… No nic. Klasická M. a pondělní ráno… Takže jsem odevzdala vzorek, popadla dort a letěla do práce a cestou málem pokousala pár nevinných lidí hlady. 

Všechny útrapy pondělního rána mi ovšem vynahradila radost ze spokojenosti mých nových kolegyň, které si tenhle nebesky nadýchaný dort z čokoládové pěny s exotickým mučenkovo-pomerančovým želé opravdu užily. Jejich nadšení mě tak nakoplo, že jsem velmi podobný dort minulý týden upekla i do Kavárny Kočičí!

Ten byl ovšem s vláčným čokoládovým korpusem podle receptu Lindy Lomelino a pomeranč nahradila limetka. Recepty Vám sem sepíšu oba a nechám jen na Vás, kterou variantu zvolíte!

Chocolate mousse dort s mučenkovo-pomerančovým želé 

Ingredience: 

  • 2 žloutky 
  • 15 g cukru 
  • 1 bílek 
  • 15 g cukru 
  • 20 g hladké mouky 
  • 1 lžička holandského kakaa 

Čokoládová pěna:

  • 110 g hořké čokolády 
  • 70 g mléčné čokolády 
  • 90 ml smetany ke šlehání 
  • 90 ml polotučného mléka 
  • 4 žloutky 
  • 50 g cukru 
  • 1/2 lžíce vanilkové pasty 
  • 10 g želatiny (plátkové nebo jemně mleté) 
  • 250 ml našlehané smetany 

Mučenkovo-citrusové želé:

  • 4 velké mučenky 
  • 1 pomeranč 
  • 1 lžička cukru 
  • 5 g želatiny (plátkové nebo jemně mleté) 

Postup

Mouku a kakao prosejte přes jemné sítko. Formu o průměru 20 – 26 cm vyložte papírem na pečení (nezapomeňte na boky). Troubu vyhřejte na 180°C. 

Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané světlé pěny. Bílek našlehejte do měkkých špiček, přisypte druhou část cukru a vyšlehejte do pevného sněhu. Stěrkou lehce vmíchejte sníh do žloutkové pěny a nakonec zašlehejte směs mouky a kakaa. Těsto rozetřete na dno dortové formy, urovnejte povrch do roviny a dejte péct. Bude to trvat jenom chviličku (zhruba 5 minut), tak dávejte dobrý pozor. Nechte korpus vychladnout. 

Čokoládu rozlámejte a rozpusťte ve vodní lázni. Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Mléko a smetanu přiveďte k varu. Žloutky, cukr a vanilkovou pastu prošlehejte. Na žloutky nalijte horkou směs mléka a smetany, promíchejte a ihned vlijte zpět do hrnce a zahřejte na 85°C. Stáhněte z plotny, smíchejte s čokoládou a vmíchejte rozpuštěnou želatinu. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a smíchejte s ušlehanou smetanou. 

Korpus vložte zpět do dortové formy nebo lépe do dortového ráfku s uzpůsobitelným průměrem. Ten utáhněte těsně kolem korpusu. Hotovou čokoládovou pěnu nalijte na připravený korpus a uhlaďte povrch. Dejte minimálně na hodinu do lednice zatuhnout. 

Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Mučenky rozřízněte a semínka se šťávou vydlabejte lžící do rendlíku. Z pomeranče vymačkejte šťávu a přilijte ji k obsahu mučenek. Zahřejte k varu a doslaďte. Mně stačila lžička cukru, ale pokud máte kyselejší plody, klidně dejte lžíci.

Stáhněte rendlík z plotny, vmíchejte vymačkanou želatinu a nechte lehce zchladnout. Směs nesmí být příliš horká při nalévání na dort a ani úplně studená, protože by vám ztuhla v hrnci. Pokud v ní udržíte prst, můžete nalévat. Nalijte na dort a vraťte zpět do ledničky. Nechtě opět alespoň hodinu vychladit. I když dort bude lepší, když ho necháte odpočinout přes noc. 

Čokoládový dort inspirovaný receptem Lindy Lomelino 

Ingredience: 

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky 
  • 6 lžic holanského kakaa 
  • 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru 
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • 2 lžičky sody 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 125 g másla 
  • 1 a 1/3 hrnku podmáslí 
  • 6 lžic vychlazené silné kávy 
  • 2 velká vejce 

Na promazání korpusu 1/2 sklenice krému Passion Fruit & Lime Curd 

Na mučenkovo-citrusové želé 1 limetka + 1 dl vody místo pomerančové šťávy

Postup

Vyhřejte troubu na 180°C. Formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení (včetně boků). Mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl prosejte přes jemné sítko. Máslo si rozpusťte a smíchejte s podmáslím a kávou. Vmíchejte tekutou směs a vejce do sypké směsi a krátce promíchejte (jen do té doby než bude hladké, abyste ho nepřemíchali).

Vlijte těsto do připravené formy a pečte 20 minut odkryté a 20 minut zakryté alobalem. Dokonalé propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Nechte vychladnout. 

Korpus poté seřízněte do roviny a jednou vodorovně prokrojte. Spodní díl korpusu vložte do dortového ráfku, potřete krémem Passion Fruit & Lime Curd a přikryjte vrchní vrstvou korpusu. 

Poté připravte čokoládovou pěnu přesně podle návodu výše. 

Poslední vrstvou dortu je mučenkovo-limetkové želé. Pouze zaměňte pomeranč z předchozího receptu za limetku a 1 dl vody a rozhodně přidejte cukr. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang