Ingredience:
- 1/4 hrníčku kokosového oleje
- 1/4 hrníčku kakaového másla
- 1 lžíce kokosové nektaru
- 4 lžíce raw kakaového prášku
- 1/8 lžičky soli (používám himalájskou)
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku lískových ořechů nebo lískooříškového másla (nebo mandlového)
Postup:
Čokoláda jde udělat i bez oříškového másla, ale s ním je to prostě top. Nejprve se pusťte do přípravy lískooříškového másla. Dejte ořechy péct rozprostřené na plechu na 150°C zhruba na 15 minut – stejně jako při výrobě domácí nutelly.
Ořechy párkrát v troubě promíchejte. Nechte je vychladnout. Mezitím si vložte do vodní lázně větší hrnek. A na mírném ohni nechte v tomto hrnku rozpustit kokosový olej a kakaové máslo.
Zpátky k ořechům. Pokud jste zvolili neloupané ořechy, jednoduše je teď promněte v rukou, slupka tím půjde dolů. Oloupané ořechy vložte do mixéru spolu se špetkou soli a mixujte s občasnými pauzami na stírání, dokud nezískáte konzistenci tekutějšího oříškového másla.
Pokud nevlastníte úplně nejvýkonnější mixér, pomůže, když k ořechům přidáte i trochu kokosového oleje. Jakmile bude olej a máslo rozpuštěné, vypněte sporák a přimíchejte kokosový nektar, kakao, vanilku, sůl a oříškové máslo.
Míchejte metličkou dokud se vše krásně nespojí. Takto teplou čokoládu vylijte na tácek, do silikonové formy na pralinky (nebo na led) a dejte do mrazáku zhruba na jednu hodinu. V mrazáku čokoládu můžete uchovávat až jeden měsíc.
A nebo do čokolády namočte ovoce. Ovoce v čokoládě pak uskladněte v lednici a spotřebujte nejdéle do 3 dní.