Tohle je vlastně takový dost univerzální recept na základní ale skvělé paleo kakaové těsto. Můžete ho použít jak na dort, buchtu tak i bábovku. Určitě si najdete svoje oblíbené kombinace, ale spolu s povidly a vysokoprocentní čokoládou je to vážně jízda.
Vytvořte třeba buchtu potřenou právě rozmíchanými povidly s čokoládou a zasypanou kvalitním kokosem, no a pak taky třeba ten dort – uvnitř rozkrojený, potřený povidly a navrchu zalitý čokoládovým glazé na vodní bázi. Je to taková paleo verze sacher dortu.
Ingredience:
- 1 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/3 hrnku raw kakaového prášku
- 4 šťastná vajíčka – rozdělit na žloutky a bílky
- 1/3 hrnku rozehřátého ghí / kokosového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/3 hrnku medu
- 1 lžička vanilkového prášku/extraktu
- 1 lžička jablečného octa
- 1/2 lžičky jedlé sody
Na dokončení buchta: 220 ml domácích švestkových povidel tabulka (80g) 90%-100% čokolády bio strouhaný kokos
Na dokončení dort:
- 220 ml domácích švestkových povidel / nebo domácí džem bez cukru tabulka (80g) 90%-100% čokolády 2 lžíce medu
- 3 lžíce vody
Jak na to?
- Předehřejte troubu na 165°C a vyložte si formu pečícím papírem (v případě dortové formy pouze dno, okraje potřete kokosovým olejem; v případě bábovky formu pouze vymažte kokosovým olejem).
- Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, kakaový prášek a sůl.
- Rozdělte si vajíčka na žloutky a bílky. Bílky si dejte stranou, ke konci je vyšleháte. Žloutky vložte do misky, přidejte k nim med, rozehřáté ghí (vystydnuté), vanilku a jablečný ocet. Vše dohromady prošlehejte. Poté přelijte tuto směs do mísy se suchými ingrediencemi a promíchejte, dokud nezískáte propojené tekutější těsto.
- Vyšlehejte si bílky (můžete zde použít i špetku soli navíc, já to tak při šlehání bílků dělám). V tento moment přimíchejte do připraveného těsta jedlou sodu, promíchejte a ihned vmíchejte 1/3 připravených vyšlehaných bílků. Pořádně vše promíchejte, teď nemusíte zlehka, v tento moment nemusíte zlehka. Jakmile budete mít promícháno, zlehka vmíchejte zbylé 2/3 vyšlehaných bílků.
- Přelijte těsto do připravené formy a pečte 35 – 40 minut. Poté nechte vychladnout v pečícím papíru na mřížce.
Bábovka: Pro 6 cupovou bábovku budete potřebovat dvojnásobné množství těsta. Pečte alespoň 40 minut. Skladujte v lednici.
Buchta s kokosem: Zatímco vám bude buchta chladnout, rozpusťte si ve vodní lázni čokoládu. Připravte si do misky domácí povidla a čokoládu následně přimíchejte.
Jakmile budete mít buchtu vychladlou, potřete jí připravenou povidlovou směsí a zasypte připraveným strouhaným kokosem. Skladujte v lednici.
Sachr – příprava
Sachr dort: Vychladlý dortový korpus podélně rozpůlte. Spodní část korpusu namažte povidly a přikryjte vrchní částí korpusu. Zlehka korpusy k sobě přimáčkněte a vyteklá povidla po stranách rozetřete příborovým nožem.
Dort nechte dál na chladící mřížce. Teď si nalámejte čokoládu do misky. V malém kastrolku přiveďte k varu 2 lžíce medu se 3 lžícemi vody, smíchejte a přilijte směs do misky s čokoládou.
Nechte stát zhruba 4 minutky nebo dokud se čokoláda nerozpustí. Poté pořádně promíchejte dokud glazé nebude krásně hladké. Pokud se vám glazé bude zdát příliš husté, přilijte další lžíci horké vody.
Glazé musí být dostatečně tekuté, aby vám šlo hezky vylít na dort a dobře se sním pracovalo. Lijte glazé na prostředek dortu a poté pomocí špachtle rozetřete po celém povrchu dortu.
Případně přidejte více glazé na kraj dortu, pokud bude potřeba, aby glazé vystačilo i na boky dortu. Vložte dort na 20 minutek do lednice před podáváním. Bude se vám pak lépe krájet. Skladujte v lednici.