Chlupaté knedlíky jsou kapky se strukturou podobnou „sušenkám“. Jejich příprava je jednoduchá, těsto se připravuje pouze v jednom kroku. Pak je vhoďte do vývaru, přikryjte, uvařte a jsou hotové.
Knedlíky se připravují z velkého množství mouky. Proto po uvaření v horkém vývaru pomáhá mouka z knedlíků vývar mírně zahustit. A pokud se spokojíte s vývarem, který je jen mírně zahuštěný, je to v pořádku.
Knedlíky
Knedlík je malá hmota z těsta, která se může vařit, smažit, péct nebo vařit v páře. Existuje spousta druhů knedlíků, od čínských knedlíků plněných zelím a vepřovým masem, přes knedlíky z mikrovlnky, kynuté houskové knedlíky až po chlupaté knedlíky.
Tyto vařené knedlíky se často spojují s kuřecím masem a vývarem a vytvářejí tak oblíbené pohodlné jídlo zvané kuře s knedlíkem.
Chlupaté knedlíky
Knedlíky jsou typickou přílohou české kuchyně. Nejznámější jsou houskové knedlíky z kynutého těsta, ale stejně oblíbené jsou i bramborové knedlíky. Jednou z nejznámějších variant bramborových knedlíků jsou takzvané chlupaté knedlíky, které popisují následující recepty.
Bosáky – recept
Toto je recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor, jinak zvané bosáky. Pravá česká příloha podávaná k masitým pokrmům.
Ingredience na bosáky
- 800 g syrových brambor
- 2 šálky (260 g) hladké mouky
- 1 vejce
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžíce vepřového sádla nebo nesoleného másla
Postup na bosáky
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Nastrouhané brambory vložte do síta a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu.
- Vymačkané brambory přendejte do mísy, přidejte vejce, sůl a mouku. Přísady míchejte, dokud nevznikne hustší těsto.
- Pomocí dvou lžic namočených ve studené vodě tvarujte malé knedlíčky.
- Vařte je ve vroucí osolené vodě asi 10-15 minut (záleží na jejich velikosti). Knedlíčky se po vložení do hrnce přilepí ke dnu. Vidličkou je odlepte, aby mohly vyplavat na hladinu.
- Uvařené knedlíky vyjměte pomocí síta nebo děrované lžíce. Vložte je do mísy a potřete sádlem.
- Uchovávejte je na teplém místě, dokud je nebudete podávat.
Nejlepší chlupaté knedlíky – recept
Lehké a nadýchané chlupaté knedlíky jsou jednoduché na přípravu, která zabere 30 minut.
Ingredience na nejlepší chlupaté knedlíky
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 rozšlehané vejce
- 1 šálek mléka
Postup na nejlepší chlupaté knedlíky
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Uprostřed udělejte důlek.
- Smíchejte vejce a mléko a dobře promíchejte. Nalijte do jamky v moučné směsi a promíchejte vidličkou, dokud se nespojí.
- Po lžících vhazujte do vroucího vývaru nebo omáčky. Vařte 10 minut odkryté.
- Hrnec přikryjte a vařte dalších 10 minut.
Chlupaté knedlíky se slaninou – recept
Chlupaté knedlíky s příchutí čerstvé vařené slaniny. Chutná změna oproti běžným knedlíkům.
Ingredience na chlupaté knedlíky se slaninou
- 2 plátky slaniny
- 2 šálky hladké mouky
- 1 špetka soli
- 1 a ½ lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička sušené petrželky
- mletý černý pepř podle chuti
- 2 vejce
- ¼ šálku mléka
- 1 čtvrt litru zeleninového vývaru
Postup na chlupaté knedlíky se slaninou
- Slaninu vložte do velké hluboké pánve. Smažte na středně vysokém plameni, dokud rovnoměrně nezhnědne. Slijte ji, ponechte tuk, rozdrobte a dejte stranou.
- Do velké mísy prosejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Jemně vmíchejte petrželku a pepř. Do odměrky na 1 šálek rozšlehejte vejce a přidejte tolik mléka, abyste dosáhli hladiny 1/2 šálku.
- Směs vajec a tuku ze slaniny vmíchejte do mouky a promíchejte vidličkou, dokud se dobře nespojí.
- Pokud je těsto příliš suché, přidejte více mléka. Vmíchejte rozdrobenou slaninu; dobře promíchejte.
- Ve dvoulitrovém hrnci zahřejte vývar na mírném ohni. Těsto vhazujte po lžících do vroucího vývaru.
- Přikryjte a vařte asi 12 minut nebo dokud není hotové.
TIP: Dalším podobně vydatným jídlem jsou tyto špecle se slaninou.
Chlupaté knedlíky se zelím – recept
Recept na chlupaté knedlíky se zelím je snadný a skvělý pokrm, jehož příprava zabere půl hodiny.
Ingredience na chlupaté knedlíky se zelím
- ½ šálku másla
- 1 střední cibule, nakrájená na kousky
- 1 hlávka zelí, nakrájená
- 1 šálek mouky
- ½ šálku vody
- sůl podle chuti
Postup na chlupaté knedlíky se zelím
- Na pánvi rozpusťte máslo. Na másle na středním plameni restujte cibuli a zelí, dokud zelí nezprůsvitní.
- Přiveďte malý hrnec s vodou k varu. Smíchejte mouku s vodou a vypracujte těsto.
- Po malých lžičkách vhazujte těsto do vroucí vody a vařte, dokud neztuhne.
- Knedlíky přidejte do zelné směsi. Při podávání je osolte.
Chlupaté knedlíky s houbami – recept
V tomto receptu je použito několik sušených hub Shiitake nastrouhaných na struhadle, které dodají houbám hlubší chuť.
Ingredience na chlupaté knedlíky s houbami
Dušené houby:
- 1,5 lžíce nesoleného másla, rozděleno
- 2 lžíce olivového oleje, rozdělené
- 1 střední pórek, bílá a světle zelená část, nakrájený na tenké plátky, asi 1 šálek
- sůl a černý pepř
- 2 stroužky česneku, mleté nebo prolisované
- 250 g žampionů Cremini nebo Button, rozčtvrcené
- 200 g hub Shiitake, zbavených stopek a nakrájených na tenké plátky
- 1 mrkev, nakrájená na tenké plátky, asi 1/2 šálku
- 2 sušené houby Shiitake, nastrouhané na struhadle na prášek, stonky vyhoďte
- 1/2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky zeleninového nebo houbového vývaru
- 1 šálek vody
- 2-3 větvičky čerstvého tymiánu
- 1-2 lžíce husté smetany nebo mléka – volitelně
- nakrájená pažitka, na ozdobu
Knedlíky:
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- 1/4 šálku plnotučného mléka
- 1,5 lžíce rozpuštěného nesoleného másla
Postup na chlupaté knedlíky s houbami
- Připravte dušené houby: nakrájený pórek osmahněte v holandské troubě na středním plameni asi na 1/2 lžíce másla a asi 1 lžíci olivového oleje, posypte ho kuchyňskou solí a černým pepřem.
- Plátky pórku smažte, dokud nezměknou a trochu se nezapotí. Asi 5 minut.
- Vmíchejte prolisovaný česnek a vařte další minutu. Poté přidejte mrkev, čerstvé houby, lžíci másla, další lžíci olivového oleje a dochuťte další špetkou soli a černého pepře.
- Snižte teplotu na střední a za občasného míchání vařte, dokud houby nezměknou a nezačnou místy hnědnout.
- Vmíchejte nastrouhané shiitake a mouku, dokud se zelenina rovnoměrně neobalí. Poté přidejte 2 šálky zeleninového nebo houbového vývaru a 1 šálek vody.
- Přidejte snítky čerstvého tymiánu. Dušenou směs zamíchejte a na středním plameni ji přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu na minimum a udržujte na mírném ohni. Částečně přikryjte a vařte asi 8-10 minut.
- Zatímco se dušené maso částečně přikryté dusí, připravte těsto na knedlíky: ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a černý pepř.
- V samostatné menší míse vyšlehejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko. Silikonovou stěrkou nebo vidličkou vmíchejte mokrou směs do suché, dokud se směs nespojí v lepivé těsto.
- Uložte do chladničky, dokud nebude připraveno k použití.
- Po přípravě těsta na knedlíky odkryjte houby a pokračujte v jeho vaření po dobu 10 minut, dokud se houby nezredukují a mírně nezhoustnou.
- Odstraňte snítky tymiánu. Vmíchejte nepovinné 2 lžíce smetany nebo mléka.
- Velkou lžící vytvarujte z těsta 6 stejných knedlíků. Knedlíky vhoďte k houbám a nechte kolem každého knedlíku volné místo.
- Hrnec přikryjte a mírně vařte asi 15 minut, dokud nejsou knedlíky nafouklé a uvařené.
- Podávejte v širokých mělkých miskách se 2-3 knedlíky na porci. Ozdobte pažitkou.
Recept na chlupaté knedlíky s kuřecím masem
Domácí kuřecí a nadýchané knedlíky s omáčkou jsou připraveny z křehkého vařeného kuřecího masa, velkých nadýchaných knedlíků a husté omáčky plné chuti.
Ingredience na chlupaté knedlíky s kuřecím masem
Kuře a vývar:
- 8 až 9 kuřecích stehen, bez kůže
- 2 kostky kuřecího vývaru (může být domácí kuřecí vývar v tlakovém hrnci)
- 12 šálků vody
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 3/4 lžičky pepře
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
Omáčka:
- 2 šálky kuřecího vývaru (z hrnce)
- 2 šálky mléka
- 6 lžic kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
Knedlíky:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku tuhého ztuženého tuku
- 1 a 1/4 šálku plnotučného podmáslí
- 1/4 šálku kuřecího vývaru
Postup na chlupaté knedlíky s kuřecím masem
- Připravte kuře a vývar: kuřecí stehna vložte do velkého hlubokého hrnce. Zalijte je alespoň 12 šálky vody. Hrnec by měl být ze 2/3 naplněn vodou. Přidejte bujónové kostky, sůl, pepř a tymián.
- Na silném ohni přiveďte k varu a hlídejte hrnec, aby se nevyvařil. Poté snižte teplotu na střední a vařte přikryté pokličkou, dokud není kuře hotové, asi 1 hodinu.
- Přeneste kuře do mísy a vypněte teplo pod vývarem. Přikryjte kuře alobalem a nechte ho alespoň 15 minut odpočívat.
- Odstraňte kůži, nechte kuře vychladnout natolik, aby se s ním dalo manipulovat, vyjměte ho z kostí a nakrájejte ho na kousky. Během přípravy knedlíků kuře přikryjte, aby se nevysušilo.
- Nyní připravte omáčku: do středně velkého hrnce přidejte kuřecí vývar, mléko, kukuřičný škrob a sůl.
- Šlehejte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne, asi 8 až 10 minut. Odstavte z ohně a dejte stranou.
- Nakonec připravte knedlíky: ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Pomocí dvou vidliček nebo mixéru vmíchejte zkrácený tuk. Přidejte podmáslí a kuřecí vývar a promíchejte jen tak, aby se spojily. Směs by měla být poměrně mokrá.
- Mezitím přiveďte vývar v hrnci znovu k varu na středním ohni. Knedlíky házejte po velkých lžících do vývaru a oddělujte je od sebe ve vývaru.
- Přikryjte hrnec pokličkou a snižte teplotu na minimum. Vařte 10 minut. Během této doby nepřikrývejte ani neodstraňujte pokličku.
- Po 10 minutách pokličku sundejte. Jemně naberte část vývaru na vrchní část knedlíků a nechte je ještě minutu vařit.
- Přidejte do hrnce kuřecí maso a omáčku a velmi jemně promíchejte, aby se spojily.
- Podávejte horké a zbytky uchovávejte v chladničce.
- Zbytky doporučujeme sníst druhý den. Nepřehřívejte je. Ohřívejte je opatrně na středně nízkém ohni nebo v mikrovlnné troubě. Při ohřevu v mikrovlnné troubě bývají hustší.
TIP: Doporučujeme recept na knedlíky zdvojnásobit. Z jedné dávky je asi 8 velkých knedlíků. V tomto receptu je dostatek vývaru pro zdvojnásobení receptu na knedlíky. Vymíchejte vždy jednu dávku těsta na knedlíky.