Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou kapky se strukturou podobnou „sušenkám“. Jejich příprava je jednoduchá, těsto se připravuje pouze v jednom kroku. Pak je vhoďte do vývaru, přikryjte, uvařte a jsou hotové.

Knedlíky se připravují z velkého množství mouky. Proto po uvaření v horkém vývaru pomáhá mouka z knedlíků vývar mírně zahustit. A pokud se spokojíte s vývarem, který je jen mírně zahuštěný, je to v pořádku.

Knedlíky

Knedlík je malá hmota z těsta, která se může vařit, smažit, péct nebo vařit v páře. Existuje spousta druhů knedlíků, od čínských knedlíků plněných zelím a vepřovým masem, přes knedlíky z mikrovlnky, kynuté houskové knedlíky až po chlupaté knedlíky.

Tyto vařené knedlíky se často spojují s kuřecím masem a vývarem a vytvářejí tak oblíbené pohodlné jídlo zvané kuře s knedlíkem.

Chlupaté knedlíky patří mezi typické přílohy české kuchyně.

Chlupaté knedlíky

Knedlíky jsou typickou přílohou české kuchyně. Nejznámější jsou houskové knedlíky z kynutého těsta, ale stejně oblíbené jsou i bramborové knedlíky. Jednou z nejznámějších variant bramborových knedlíků jsou takzvané chlupaté knedlíky, které popisují následující recepty.

Bosáky – recept

Toto je recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor, jinak zvané bosáky. Pravá česká příloha podávaná k masitým pokrmům.

Ingredience na bosáky

  • 800 g syrových brambor
  • 2 šálky (260 g) hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžíce vepřového sádla nebo nesoleného másla

Postup na bosáky

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. Nastrouhané brambory vložte do síta a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu.
  3. Vymačkané brambory přendejte do mísy, přidejte vejce, sůl a mouku. Přísady míchejte, dokud nevznikne hustší těsto.
  4. Pomocí dvou lžic namočených ve studené vodě tvarujte malé knedlíčky.
  5. Vařte je ve vroucí osolené vodě asi 10-15 minut (záleží na jejich velikosti). Knedlíčky se po vložení do hrnce přilepí ke dnu. Vidličkou je odlepte, aby mohly vyplavat na hladinu.
  6. Uvařené knedlíky vyjměte pomocí síta nebo děrované lžíce. Vložte je do mísy a potřete sádlem.
  7. Uchovávejte je na teplém místě, dokud je nebudete podávat.

Nejlepší chlupaté knedlíky – recept

Lehké a nadýchané chlupaté knedlíky jsou jednoduché na přípravu, která zabere 30 minut.

Ingredience na nejlepší chlupaté knedlíky

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 šálek mléka
Příprava chlupatých knedlíků nezabere víc než 30 minut.

Postup na nejlepší chlupaté knedlíky

  1. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Uprostřed udělejte důlek.
  2. Smíchejte vejce a mléko a dobře promíchejte. Nalijte do jamky v moučné směsi a promíchejte vidličkou, dokud se nespojí.
  3. Po lžících vhazujte do vroucího vývaru nebo omáčky. Vařte 10 minut odkryté.
  4. Hrnec přikryjte a vařte dalších 10 minut.

Chlupaté knedlíky se slaninou – recept

Chlupaté knedlíky s příchutí čerstvé vařené slaniny. Chutná změna oproti běžným knedlíkům.

Ingredience na chlupaté knedlíky se slaninou

  • 2 plátky slaniny
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 a ½ lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička sušené petrželky
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 2 vejce
  • ¼ šálku mléka
  • 1 čtvrt litru zeleninového vývaru

Postup na chlupaté knedlíky se slaninou

  1. Slaninu vložte do velké hluboké pánve. Smažte na středně vysokém plameni, dokud rovnoměrně nezhnědne. Slijte ji, ponechte tuk, rozdrobte a dejte stranou.
  2. Do velké mísy prosejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Jemně vmíchejte petrželku a pepř. Do odměrky na 1 šálek rozšlehejte vejce a přidejte tolik mléka, abyste dosáhli hladiny 1/2 šálku.
  3. Směs vajec a tuku ze slaniny vmíchejte do mouky a promíchejte vidličkou, dokud se dobře nespojí.
  4. Pokud je těsto příliš suché, přidejte více mléka. Vmíchejte rozdrobenou slaninu; dobře promíchejte.
  5. Ve dvoulitrovém hrnci zahřejte vývar na mírném ohni. Těsto vhazujte po lžících do vroucího vývaru.
  6. Přikryjte a vařte asi 12 minut nebo dokud není hotové.

TIP: Dalším podobně vydatným jídlem jsou tyto špecle se slaninou.

Chlupaté knedlíky se zelím – recept

Recept na chlupaté knedlíky se zelím je snadný a skvělý pokrm, jehož příprava zabere půl hodiny.

Ingredience na chlupaté knedlíky se zelím

  • ½ šálku másla
  • 1 střední cibule, nakrájená na kousky
  • 1 hlávka zelí, nakrájená
  • 1 šálek mouky
  • ½ šálku vody
  • sůl podle chuti
Chlupaté knedlíky se zelím připravíte za půl hodiny.

Postup na chlupaté knedlíky se zelím

  1. Na pánvi rozpusťte máslo. Na másle na středním plameni restujte cibuli a zelí, dokud zelí nezprůsvitní.
  2. Přiveďte malý hrnec s vodou k varu. Smíchejte mouku s vodou a vypracujte těsto.
  3. Po malých lžičkách vhazujte těsto do vroucí vody a vařte, dokud neztuhne.
  4. Knedlíky přidejte do zelné směsi. Při podávání je osolte.

Chlupaté knedlíky s houbami – recept

V tomto receptu je použito několik sušených hub Shiitake nastrouhaných na struhadle, které dodají houbám hlubší chuť.

Ingredience na chlupaté knedlíky s houbami

Dušené houby:

  • 1,5 lžíce nesoleného másla, rozděleno
  • 2 lžíce olivového oleje, rozdělené
  • 1 střední pórek, bílá a světle zelená část, nakrájený na tenké plátky, asi 1 šálek
  • sůl a černý pepř
  • 2 stroužky česneku, mleté nebo prolisované
  • 250 g žampionů Cremini nebo Button, rozčtvrcené
  • 200 g hub Shiitake, zbavených stopek a nakrájených na tenké plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké plátky, asi 1/2 šálku
  • 2 sušené houby Shiitake, nastrouhané na struhadle na prášek, stonky vyhoďte
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky zeleninového nebo houbového vývaru
  • 1 šálek vody
  • 2-3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1-2 lžíce husté smetany nebo mléka – volitelně
  • nakrájená pažitka, na ozdobu

Knedlíky:

  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/8 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku plnotučného mléka
  • 1,5 lžíce rozpuštěného nesoleného másla
Pikantní, vydatné dušené houby a zelenina s nadýchanými knedlíky jsou tak syté, a přitom tak lehké.

Postup na chlupaté knedlíky s houbami

  1. Připravte dušené houby: nakrájený pórek osmahněte v holandské troubě na středním plameni asi na 1/2 lžíce másla a asi 1 lžíci olivového oleje, posypte ho kuchyňskou solí a černým pepřem.
  2. Plátky pórku smažte, dokud nezměknou a trochu se nezapotí. Asi 5 minut.
  3. Vmíchejte prolisovaný česnek a vařte další minutu. Poté přidejte mrkev, čerstvé houby, lžíci másla, další lžíci olivového oleje a dochuťte další špetkou soli a černého pepře.
  4. Snižte teplotu na střední a za občasného míchání vařte, dokud houby nezměknou a nezačnou místy hnědnout.
  5. Vmíchejte nastrouhané shiitake a mouku, dokud se zelenina rovnoměrně neobalí. Poté přidejte 2 šálky zeleninového nebo houbového vývaru a 1 šálek vody.
  6. Přidejte snítky čerstvého tymiánu. Dušenou směs zamíchejte a na středním plameni ji přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu na minimum a udržujte na mírném ohni. Částečně přikryjte a vařte asi 8-10 minut.
  7. Zatímco se dušené maso částečně přikryté dusí, připravte těsto na knedlíky: ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a černý pepř.
  8. V samostatné menší míse vyšlehejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko. Silikonovou stěrkou nebo vidličkou vmíchejte mokrou směs do suché, dokud se směs nespojí v lepivé těsto.
  9. Uložte do chladničky, dokud nebude připraveno k použití.
  10. Po přípravě těsta na knedlíky odkryjte houby a pokračujte v jeho vaření po dobu 10 minut, dokud se houby nezredukují a mírně nezhoustnou.
  11. Odstraňte snítky tymiánu. Vmíchejte nepovinné 2 lžíce smetany nebo mléka.
  12. Velkou lžící vytvarujte z těsta 6 stejných knedlíků. Knedlíky vhoďte k houbám a nechte kolem každého knedlíku volné místo.
  13. Hrnec přikryjte a mírně vařte asi 15 minut, dokud nejsou knedlíky nafouklé a uvařené.
  14. Podávejte v širokých mělkých miskách se 2-3 knedlíky na porci. Ozdobte pažitkou.

Recept na chlupaté knedlíky s kuřecím masem

Domácí kuřecí a nadýchané knedlíky s omáčkou jsou připraveny z křehkého vařeného kuřecího masa, velkých nadýchaných knedlíků a husté omáčky plné chuti.

Ingredience na chlupaté knedlíky s kuřecím masem

Kuře a vývar:

  • 8 až 9 kuřecích stehen, bez kůže
  • 2 kostky kuřecího vývaru (může být domácí kuřecí vývar v tlakovém hrnci)
  • 12 šálků vody
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 3/4 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu

Omáčka:

  • 2 šálky kuřecího vývaru (z hrnce)
  • 2 šálky mléka
  • 6 lžic kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli

Knedlíky:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku tuhého ztuženého tuku
  • 1 a 1/4 šálku plnotučného podmáslí
  • 1/4 šálku kuřecího vývaru
Chlupaté knedlíky s kuřecím masem se hodí nejen jako nedělní oběd.

Postup na chlupaté knedlíky s kuřecím masem

  1. Připravte kuře a vývar: kuřecí stehna vložte do velkého hlubokého hrnce. Zalijte je alespoň 12 šálky vody. Hrnec by měl být ze 2/3 naplněn vodou. Přidejte bujónové kostky, sůl, pepř a tymián.
  2. Na silném ohni přiveďte k varu a hlídejte hrnec, aby se nevyvařil. Poté snižte teplotu na střední a vařte přikryté pokličkou, dokud není kuře hotové, asi 1 hodinu.
  3. Přeneste kuře do mísy a vypněte teplo pod vývarem. Přikryjte kuře alobalem a nechte ho alespoň 15 minut odpočívat.
  4. Odstraňte kůži, nechte kuře vychladnout natolik, aby se s ním dalo manipulovat, vyjměte ho z kostí a nakrájejte ho na kousky. Během přípravy knedlíků kuře přikryjte, aby se nevysušilo.
  5. Nyní připravte omáčku: do středně velkého hrnce přidejte kuřecí vývar, mléko, kukuřičný škrob a sůl.
  6. Šlehejte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne, asi 8 až 10 minut. Odstavte z ohně a dejte stranou.
  7. Nakonec připravte knedlíky: ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  8. Pomocí dvou vidliček nebo mixéru vmíchejte zkrácený tuk. Přidejte podmáslí a kuřecí vývar a promíchejte jen tak, aby se spojily. Směs by měla být poměrně mokrá.
  9. Mezitím přiveďte vývar v hrnci znovu k varu na středním ohni. Knedlíky házejte po velkých lžících do vývaru a oddělujte je od sebe ve vývaru.
  10. Přikryjte hrnec pokličkou a snižte teplotu na minimum. Vařte 10 minut. Během této doby nepřikrývejte ani neodstraňujte pokličku.
  11. Po 10 minutách pokličku sundejte. Jemně naberte část vývaru na vrchní část knedlíků a nechte je ještě minutu vařit.
  12. Přidejte do hrnce kuřecí maso a omáčku a velmi jemně promíchejte, aby se spojily.
  13. Podávejte horké a zbytky uchovávejte v chladničce.
  14. Zbytky doporučujeme sníst druhý den. Nepřehřívejte je. Ohřívejte je opatrně na středně nízkém ohni nebo v mikrovlnné troubě. Při ohřevu v mikrovlnné troubě bývají hustší.

TIP: Doporučujeme recept na knedlíky zdvojnásobit. Z jedné dávky je asi 8 velkých knedlíků. V tomto receptu je dostatek vývaru pro zdvojnásobení receptu na knedlíky. Vymíchejte vždy jednu dávku těsta na knedlíky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang