Chléb s rozinkami – recept

PečivoPro začátečníkySladké pečivo
chleb-s-rozinkami-recept

Chléb s rozinkami si upečete snadno, relativně rychle, ale především se jedná o chléb bez kvašení, takže se tento recept výborně hodí i pro začátečníky.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 55 minut

Ingredience

  • 1 a 3/4 šálku (420 ml) podmáslí
  • 1 velké vejce
  • 4 a 1/4 šálku hladké mouky plus další na ruce a pracovní desku
  • 3 polévkové lžíce cukru krystal
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 5 polévkových lžic nesoleného másla, studeného a nakrájeného na kostky
  • 1 šálek (150 g) rozinek

Postup

  1. Předehřejte troubu na 204 °C. Vymažte vhodnou formu nebo ji vyložte pergamenovým papírem.
  2. Ušlehejte podmáslí a vejce. Odstavte. Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr krystal, jedlou sodu a sůl. Máslo nakrájejte pomocí nože na pečivo, vidličky nebo prstů.
  3. Vmíchejte rozinky. Přilijte směs podmáslí a vajec. Těsto opatrně skládejte dohromady, dokud není příliš tuhé na to, aby se dalo míchat.
  4. Drobivé těsto opatrně přemístěte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Moukou posypanýma rukama těsto co nejlépe zpracujte do kuličky a poté hněťte asi 30 sekund nebo dokud se všechna mouka nenavlhčí. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
  5. Těsto přeneste do připravené formy. Velmi ostrým nožem udělejte do horní části půl centimetru hluboký znak X. Pečte, dokud chléb nezíská zlatohnědou barvu a střed se nezdá být propečený, přibližně 45-55 minut. Pokud si všimnete, že chléb na povrchu silně hnědne, volně ho zakryjte alobalem.
  6. Vyjměte chléb z trouby a nechte jej 10 minut vychladnout, poté jej přeneste na drátěnou mřížku. Podávejte teplý, při pokojové teplotě nebo opečený.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang