Tato verze italského chleba se snadno připravuje a zároveň zůstává autentická a věrná originálu. Je to možná nejrychlejší kynutý chléb, který si můžete připravit. Od začátku až po dokončení uplyne pouhá jedna hodina.
Ingredience
- 1 lžíce medu
- 2 šálky teplé vody
- 1 lžíce sušeného droždí
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 5 šálků hladké mouky nebo podle potřeby
- 3 lžíce olivového oleje na potření
- 2 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 1 lžíce soli na posypání
Postup
- Ve velké míse rozpusťte med v teplé vodě a posypte ho droždím. Nechte 5 minut stát, dokud droždí nezměkne a nezačne pěnit.
- Vmíchejte 1 lžíci soli, 1 lžíci olivového oleje, cibuli a 5 šálků mouky a míchejte, dokud se ingredience nespojí v těsto.
- Na dobře pomoučeném povrchu hněťte, dokud nebude těsto hladké a pružné, asi 5 minut.
- Velkou mísu lehce vytřete olejem, vložte do ní těsto, přikryjte ho vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 20 minut.
- Předehřejte troubu na 215 °C.
- Těsto položte na olejem vymazaný plech a rukama ho rozmačkejte na placku tak, aby rovnoměrně pokrylo celý plech.
- Špičkami prstů udělejte po celém těstě důlky vzdálené od sebe asi 5 cm.
- Focacciu pokapejte 3 lžícemi olivového oleje a posypte rozmarýnem, parmezánem a 1 lžící soli.
- Nechte 10 minut kynout.
- Pečte v předehřáté troubě 20 minut dozlatova.