Nejlepší domácí recept na chilli, který najdete! Kousky hovězího masa opečte na slaninovém tuku, přidejte fazole, cibuli, česnek, rajčata, jalapeños, chilli a mleté chipotles. Na závěr přidejte nastrouhaný čedar a limetku.
Co je Chili Con Carne?
Chili con carne znamená chilli s masem. Je možné, že vzniklo v San Antoniu v Texasu v polovině 19. století, i když někteří jeho původ odvozují až z Kanárských ostrovů v roce 1700.
Přistěhovalci z Kanárských ostrovů se v San Antoniu usadili v 19. století a možná ho přivezli s sebou.
Původně to bylo jen maso, omáčka a chilli papričky. Nakonec do něj kuchaři přidali fazole a rajčata, i když někteří lidé jsou puristé a tvrdí, že fazole do pravého chilli con carne nepatří.
Hovězího maso na chilli
Na chilli můžete použít mnoho různých kusů hovězího masa, které lze nakrájet na kostičky:
- roštěnky
- bůček
- dušené maso z řeznictví
- hovězí kotleta
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 2 hodiny 15 minut
- Celkem: 2 hodiny 25 minut
- Počet porcí: 4 až 6 porcí
Ingredience
- 2 lžíce chilli
- 1 lžička chilli papriček chipotle
- 1 lžíce mletého kmínu
- 2 lžičky mletého oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 3 až 4 lžíce vody
- 4 proužky slaniny
- 1,3 kg pečeně z roštěnce, nakrájené na kostky
- sůl
- 1 středně velká bílá cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mletého
- 2 chilli papričky jalapeño, zbavené semínek
- 1 plechovka celých rajčat
- 2 a 1/2 šálku vody
- 1 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 1 lžička cukru
- 1 plechovka fazolí, sceděná
- 1 lžička kukuřičného škrobu rozpuštěná v několika lžících vody
- nastrouhaný čedar
- červená cibule
Postup
- V malé misce smíchejte mleté chilli, chipotle chilli, mletý kmín, oregano, tymián a mletá koriandrová semínka.
- Vmíchejte vodu tak, aby chilli vytvořilo lehkou pastu.
- Odstavte.
- Slaninu opečte na velké pánvi na středním plameni do křupava.
- Vyjměte slaninu z pánve a odložte na papírovou utěrku.
- Slaninový tuk z pánve vylijte do samostatné nádoby a uschovejte.
- Když slanina vychladne, rozdrobte ji na menší kousky a dejte stranou.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte zpět 1 lžíci slaninového tuku.
- Pracujte po dávkách, abyste hovězí maso nepřeplnili (přeplnění způsobí, že se maso uvaří v páře, místo aby zhnědlo).
- Hovězí kostky opečte ze všech stran, přičemž je lehce osolte.
- Hovězí maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do pánve přidejte další lžíci slaninového tuku.
- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji do měkka asi 5 minut.
- Přidejte česnek a jalapeño a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Přidejte chilli pastu a vařte další 2 až 3 minuty.
- Do velkého hrnce vložte směs cibule a chilli, hovězí maso, slaninu, rajčata (celá rajčata rozbijte prsty, když je vkládáte do hrnce), vodu, limetkovou šťávu a cukr.
- Chilli zahřívejte na středně silném ohni, dokud se nezačne vařit.
- Poté snižte teplotu na nízkou.
- Přikryjte a vařte 1 a 1/2 hodiny.
- Poté odkryjte a vařte další půlhodinu.
- Smíchejte práškový kukuřičný škrob s trochou vody, aby se rozpustil.
- Přidejte do chilli.
- Jemně vmíchejte fazole.
- Podle chuti osolte.
- V závislosti na kyselosti rajčat a limetkové šťávy může být potřeba trochu více cukru, aby se dušené maso vyvážilo.
- V této fázi můžete také přidat trochu více chilli prášku.
- Posypte strouhaným čedarem a nakrájenou červenou cibulí.
- Podávejte s kukuřičným chlebem, tortillovými chipsy nebo rýží.