Cincinnati Chili je masité, bohaté a jedinečně kořeněné chilli. Tento autentický recept na Cincinnati chilli podávejte na horkých špagetách s libovolnou přílohou.
Cincinnati chilli je známé také jako „to divné skořicové chilli na špagetách“. Když může být chilli zelené nebo bílé, proč by nemohlo mít skořici a nemohlo by se podávat na špagetách?
Abyste Cincinnati chilli lépe pochopili, představte si ho jako středoamerickou boloňskou omáčku. Překopanou masovou omáčku, která se podává na těstovinách se sýrem. Zní to skvěle, že? Protože je.
Příprava Cincinnati Chili vás vyvede z vaší komfortní zóny. Odměna přijde, až si dáte obří talíř tohoto prvotřídního jídla.
Původ Cincinnati Chili
Na počátku 20. století bratři Tom a John Kiradjieffovi otevřeli salón Empress Chili Parlor. řipravili řecký guláš ochucený středomořským kořením a dali mu známý název: chilli.
Omáčka na špagetách je letitá tradice, kdy se zákazníkům z dělnické třídy podávala alespoň takto sytá jídla.
Co dělá správné Cincinnati Chili?
Koření: V Cincinnati najdete koření jako skořici, nové koření, hřebíček, případně muškátový oříšek, papriku nebo oregano. Worcestrová omáčka je také standardní přísadou. Trocha neslazené čokolády nebo kakaového prášku je kontroverzní, ale nikoli neslýchaná.
Tip: Čokoláda nezpůsobí, že bude chutnat sladce – dodá mu nádech sofistikované komplexnosti a působí jako fólie na ostatní koření.
Žádné smažení: Jakýkoli recept na Cincinnati chilli, který začíná slovy „Zahřejte olivový olej …“, je třeba osmahnout. “ je neautentický ze dvou důvodů: nesmaží se a není tam žádný olivový olej. Prostě všechno vysypete do hrnce, zamícháte, když se to začne vařit, a je to. Vznikne tak pastovitá, jednolitá struktura na rozdíl od výrazných drobků mletého hovězího masa. Na první pohled to nebude vypadat hezky. Ale držte se nás – funguje to.
Přílohy: Opakujte po mně: Do Cincinnati chilli se fazole nedávají. Tradičními přílohami jsou také mletá syrová cibule, nadýchané hromádky jemně nastrouhaného jemného sýra čedar a ústřicové krekry.
A co další přílohy? Kromě ústřicových krekrů? Žádné tradiční přílohy. V Cincinnati je toho hodně. Budete mít co dělat, abyste to snědli celé.
Jak podávat Cincinnati Chili
- Podáváte na špagetách.
- Podáváte na špagetách s jemně nastrouhaným čedarem.
- Podáváte na špagetách s nakrájenou cibulí a jemně nastrouhaným čedarem.
Ingredience
Na chilli:
- 1 kg mletého hovězího masa
- 100 g rajčatového protlaku
- 4 šálky vody
- 1 velká mleté cibule
- 6 stroužků mletého česneku
- 3 lžíce chilli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička skořice
- 3/4 lžičky mletého koření
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky pepře
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce jablečného octa
- neslazené čokoláda, volitelně
Varianty příloh:
- Ústřicové krekry
- Jemně nastrouhaný jemný čedar
- Mletá žlutá cibule
- Vařené špagety
Postup
- Zahřejte velký hrnec na středním plameni.
- Do hrnce přidejte rajčatový protlak a vařte je, dokud malinko nezhnědnou. To by mělo trvat 1 až 3 minuty.
- Odstavte hrnec z ohně a přidejte mleté hovězí maso a vodu
- Smíchejte je do hmoty. Nebude to vypadat hezky, ale pokračujte.
- Vraťte na středně silný oheň a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Přidejte všechny zbývající přísady kromě octa a čokolády.
- Často míchejte. Chcete, aby se objem trochu zmenšil.
- Na samém konci vaření přidejte ocet a volitelně čokoládu.
- Chilli nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté hrnec přikryjte a nechte přes noc v chladničce.
- Druhý den seškrábněte z vrchní části chilli ztuhlý tuk a vyhoďte ho.
- Za častého míchání přiveďte na mírném ohni k rychlému varu a můžete podávat s výše zmíněnými přílohami.