Recept na Chilaquiles Rojos

OmáčkyOmáčky a dipySnacky
chilaquiles-rojos

Připravte si ty nejlepší červené chilaquiles podle tohoto spolehlivého receptu. Chilaquiles jsou klasickým mexickým pokrmem z tortillových chipsů namočených v aromatické omáčce – v tomto případě v červené omáčce. Tento recept se připravuje rychle a nejlépe se podává horký, proto si před začátkem vaření připravte všechny ingredience.

Ingredience

Červená omáčka (dávka 2 šálky):

  • 3 lžíce mouky (celozrnná, univerzální nebo bezlepková směs)
  • 1 lžíce mletého chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky sušeného oregana
  • ¼ lžičky soli, podle chuti
  • špetka skořice
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru a další na ozdobu
  • 1 lžička jablečného octa nebo bílého destilovaného octa

Ostatní ingredience:

  • 5 velkých hrstí (142 g) kukuřičných tortillových chipsů nebo domácích křupavých pečených tortillových chipsů
  • ⅓ šálku rozdrobeného sýra Cotija, queso fresco nebo feta
  • 1 malá hrst (asi 3 polévkové lžíce) velmi tenkých plátků ředkviček nebo nakrájené červené či zelené cibule
  • 1 zralé avokádo nakrájené na tenké plátky nebo guacamole
  • 4 smažená vejce nebo míchaná vejce nebo vejce na sázence (nepovinné)
  • 1 malá limetka nakrájená na klínky

Recept je na 4 porce.

Postup

Příprava omáčky:

  1. Odměřte mouku, chilli, kmín, česnekový prášek, oregano, sůl a skořici do malé misky. Misku s rajčatovým protlakem a vývarem postavte do blízkosti sporáku.
  2. Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte olej, dokud není dostatečně horký, aby při kontaktu s ním lehce zasyčela směs mouky a koření. To může trvat několik minut. Dávejte na to pozor.
  3. Jakmile je hotový, vsypte směs mouky a koření. Za stálého šlehání vařte, dokud se nerozvoní a lehce neztmavne barva, asi 1 minutu. Do směsi zašlehejte rajčatový protlak a poté za stálého šlehání pomalu přilévejte vývar, abyste odstranili případné hrudky.
  4. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu, poté teplotu podle potřeby snižte, aby se udržovala v mírném varu. Za častého šlehání vařte asi 5 až 7 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne a lžíce při míchání nenarazí na odpor.
  5. Snižte teplotu na nejnižší možný stupeň. Vmíchejte koriandr a ocet a podle chuti dosolte.

Příprava chilaquiles:

  1. Na pánev přidejte tortillové chipsy. Pomocí pružné špachtle jemně promíchejte, dokud se všechny chipsy neobalí v omáčce. Může se zdát, že to tak nikdy nebude, ale míchejte dál!
  2. Jakmile se obalí, stáhněte pánev z ohně. Vyzkoušejte, zda chipsy změkly podle vašich představ, záleží na osobních preferencích.
  3. Pokud hranolky nejsou dostatečně měkké, přikryjte pánev na 1 až 4 minuty, dokud nebudete spokojeni s jejich strukturou.
  4. Chilaquiles bohatě posypte rozdrobeným sýrem, ředkvičkami a lístky koriandru. Naberte porce na jednotlivé talíře, přidejte několik plátků avokáda, případně smažené vejce a klín limetky.
  5. Chipsy časem změknou, takže je nejlepší je podávat ihned, pánev nepřikrývejte, abyste udrželi teplo (chipsy by se příliš rozmočily).
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang