Připravte si ty nejlepší červené chilaquiles podle tohoto spolehlivého receptu. Chilaquiles jsou klasickým mexickým pokrmem z tortillových chipsů namočených v aromatické omáčce – v tomto případě v červené omáčce. Tento recept se připravuje rychle a nejlépe se podává horký, proto si před začátkem vaření připravte všechny ingredience.
Ingredience
Červená omáčka (dávka 2 šálky):
- 3 lžíce mouky (celozrnná, univerzální nebo bezlepková směs)
- 1 lžíce mletého chilli
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky soli, podle chuti
- špetka skořice
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru a další na ozdobu
- 1 lžička jablečného octa nebo bílého destilovaného octa
Ostatní ingredience:
- 5 velkých hrstí (142 g) kukuřičných tortillových chipsů nebo domácích křupavých pečených tortillových chipsů
- ⅓ šálku rozdrobeného sýra Cotija, queso fresco nebo feta
- 1 malá hrst (asi 3 polévkové lžíce) velmi tenkých plátků ředkviček nebo nakrájené červené či zelené cibule
- 1 zralé avokádo nakrájené na tenké plátky nebo guacamole
- 4 smažená vejce nebo míchaná vejce nebo vejce na sázence (nepovinné)
- 1 malá limetka nakrájená na klínky
Recept je na 4 porce.
Postup
Příprava omáčky:
- Odměřte mouku, chilli, kmín, česnekový prášek, oregano, sůl a skořici do malé misky. Misku s rajčatovým protlakem a vývarem postavte do blízkosti sporáku.
- Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte olej, dokud není dostatečně horký, aby při kontaktu s ním lehce zasyčela směs mouky a koření. To může trvat několik minut. Dávejte na to pozor.
- Jakmile je hotový, vsypte směs mouky a koření. Za stálého šlehání vařte, dokud se nerozvoní a lehce neztmavne barva, asi 1 minutu. Do směsi zašlehejte rajčatový protlak a poté za stálého šlehání pomalu přilévejte vývar, abyste odstranili případné hrudky.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu, poté teplotu podle potřeby snižte, aby se udržovala v mírném varu. Za častého šlehání vařte asi 5 až 7 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne a lžíce při míchání nenarazí na odpor.
- Snižte teplotu na nejnižší možný stupeň. Vmíchejte koriandr a ocet a podle chuti dosolte.
Příprava chilaquiles:
- Na pánev přidejte tortillové chipsy. Pomocí pružné špachtle jemně promíchejte, dokud se všechny chipsy neobalí v omáčce. Může se zdát, že to tak nikdy nebude, ale míchejte dál!
- Jakmile se obalí, stáhněte pánev z ohně. Vyzkoušejte, zda chipsy změkly podle vašich představ, záleží na osobních preferencích.
- Pokud hranolky nejsou dostatečně měkké, přikryjte pánev na 1 až 4 minuty, dokud nebudete spokojeni s jejich strukturou.
- Chilaquiles bohatě posypte rozdrobeným sýrem, ředkvičkami a lístky koriandru. Naberte porce na jednotlivé talíře, přidejte několik plátků avokáda, případně smažené vejce a klín limetky.
- Chipsy časem změknou, takže je nejlepší je podávat ihned, pánev nepřikrývejte, abyste udrželi teplo (chipsy by se příliš rozmočily).