Že budou nanuky letos hitem číslo jedna, jsem věděla hned od prvního okamžiku. Ne, nemám šestý smysl (a ani křišťálovou kouli, když už jsme u toho), věděli to asi všichni, takže ovace ani pochvalné plácání po zádech nečekám, nebojte Ale zcela překvapivě jsem na to byla připravená s předstihem! Byla jsem na sebe náležitě hrdá.
Formičku? Mám! Nápad na nejlepší nanuk pod sluncem? Mám! Zamraženo? Mám! Nafoceno? Mám! Sepsáno a zveřejněno? Tak ten byl dobrej. A tak, přestože tenhle recept vznikl v podstatě souběžně s tímhle božím letním dortem, dostává se na scénu teprve teď. Já vím, měla bych se stydět. Ale no, asi jsem na to moc unavená nebo co.. Nebo se ze mě stává naprostý nestyda.
Většinou trendy nenásleduju. Ale nejen proto, že jsem děsně cool a nejdu s davem (haha na druhou), ale asi především proto, že moje indiánské jméno by bylo Brzda. Abych své přezdívce zůstala co nejvíce věrná, tak jsem na ty úžasné nanuky tak trochu zapomněla a… teď je po sezoně a třešně i angrešt si budeme muset asi všichni přičarovat (nebo si jednoduše vyplakat oči). Ne, nezoufejme. Jsou i horší věci na světě.
Tyhle cheesecake nanuky se navíc dají krásně obměnit! S růžovou vodou i s limetkou a bazalkou si skvěle rozumí nejen třešně respektive angrešt, ale i jahody (čerstvé taky až za rok nebo mražené), maliny a ostružiny. Můžeme tedy zvesela nanukovat dál! Taky se vám ulevilo?
Jak sami vidíte, recepty níže jsou na 300 g, ale do nanuků jsou potřeba zhruba 2-3 lžíce. V menším množství se totiž pyré připravuje (i rozepisuje) složitěji. Je tedy lepší připravit si ho více a zvolit jednu z následujících variant:
- nanuky + dort
- cheesecake nanuky a nanuky z čistého pyré (jakože ultradobrá dřeň)
- nanuky a zbytek si dávat do jogurtu jako já (protože já fikaně zvolila variantu dort + nanuky + jogurt)
Cheesecake nanuky
Ingredience:
Třešňové pyré s růžovou vodou:
- 300 g vypeckovaných černých třešní
- 1/2 lžičky růžové vody
- moučkový cukr na doslazení
Angreštové pyré s limetkou a bazalkou:
- 300 g angreštu
- limetková šťáva z poloviny limetky
- moučkový cukr na doslazení
- 250 g krémového sýra
- 250 ml ušlehané smetany
- 50 g kondenzovaného mléka
- + 2-3 lžíce pyré z třešní nebo angreštu
Na ozdobení:
- celé ovoce
- hořká čokoláda
- sekané pistácie
Postup
Nejdříve si připravte ovocné pyré. Nakrájené ovoce (třešně vypeckované, angrešt bez stopek a „bubáků“, pokud zvolíte maliny nebo ostružiny, tak odstopkované) nasypte do hrnce, zalijte vodou a na mírném plameni duste doměkka. Poté rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili větších kousků a peciček (pokud vám nevadí „kousky“ ovoce či pecičky, tento krok můžete teoreticky vynechat).
Vmíchejte růžovou vodu nebo limetovou šťávu a nasekané (či v hmoždíři rozetřené) lístky bazalky. Doslaďte podle chuti. Nechte dokonale vychladnout.Lehce prošlehejte krémový sýr, smetanu a kondenzované mléko tak, aby vznikla hladký krém.
Následně máte dvě možnosti. Buď vmícháte vychlazené pyré přímo do připraveného cheesecake základu, promícháte (dokonale nebo nedokonale – záleží na tom, jakého vizuálního efektu chcete dosáhnout) a nalijete do formičky nebo tento čistý základ vlijete do formičky, na něj nakapete pyré a párátkem vytvoříte „vír“ (tohle funguje především u výrazněji barevného pyré, jako je třešňové nebo ostružinové).
Do naplněné formičky zapíchnete nanukové dřívko (můžete i ozdobit celým ovocem) a nanuky dáte alespoň přes noc zmrznout. Nanuky můžete v případě zájmu polít hořkou (nebo jakoukoli máte rádi) čokoládou a posypat sekanými pistáciemi.
Redakce Receptik.cz