cheeseburger-s-tajnou-omackou

Dokonale měkká houska, kvalitní, šťavnaté a dobře ochucené maso, spousta sýra, karamelizovaná cibule a opravdu dobrá tajná omáčka jsou klíčem k tomu, abyste si doma připravili skvělý cheeseburger.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 žluté cibule nakrájené na tenká kolečka
  • 900 g 80 % libového mletého hovězího masa
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku žluté cibule, nastrouhané
  • 3 lžičky česnekového prášku, granule
  • 2 lžíce worcesteru
  • 2 lžičky hořčičného prášku
  • 2 lžičky soli + další na dochucení placiček
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře + další na dochucení placiček
  • 1 rajče nakrájené na plátky
  • 6 plátků sýra čedar
  • 6 listů římského salátu, natrhaných na kousky
  • nakládané okurky, nepovinné
  • 6 brioškových hamburgerových housek nebo sladkých havajských housek

Tajná omáčka:

  • 1 šálek majonézy
  • 2 lžíce kečupu
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžíce šťávy z nakládaných okurek
  • 1 lžička sušeného kopru
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička hořčice mleté na kameni

Postup

  1. V malé misce vyšlehejte všechny ingredience na tajnou omáčku dohladka. Přikryjte a uložte do chladničky až do použití. Ve vzduchotěsné nádobě lze skladovat až týden.
  2. Na středně velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte na mírném ohni olivový olej. Přidejte na tenká kolečka nakrájenou cibuli a na středně nízkém plameni ji smažte, dokud nezkaramelizuje. Asi 25-35 min.
  3. Pokud začnou hnědnout příliš rychle, snižte teplotu. Po dokončení je dejte stranou.
  4. Do velké mísy dejte mleté hovězí maso, vejce, nastrouhanou cibuli, česnek, worcester, hořčici, mořskou sůl a pepř. Pomocí rukou (nebo stojanového mixéru) maso promíchejte, dokud se zcela nespojí.
  5. Rozdělte maso na čtyři stejné části a vytvarujte z něj placičky. Odložte stranou na pečící papír.
  6. Rozehřejte gril na vysokou teplotu po dobu 10 min.
  7. Každou placičku osolte a opepřete a položte na rozpálený gril. Snižte teplotu na střední a zavřete víko. Pečte 5 minut. Obraťte hamburgerové placičky a grilujte dalších 3-5 minut, nebo dokud není střed sotva růžový (podle vašich představ).
  8. Přidejte k placičkám sýr, zavřete víko a nechte ho rozpustit. Zatímco se sýr rozpouští, opečte si na rozpáleném grilu housky.
  9. Cheeseburgery připravíte tak, že na horní i spodní stranu opečené housky přidáte velké množství tajné omáčky. Přidejte hovězí placičky a poté na ně navrstvěte salát, cibuli a rajčata. Podávejte s nakládanými okurkami.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang