Char Siu je vepřové maso na grilu připravované nejčastěji v čínských restauracích s tmavě červeným, sladkým a lepkavým povrchem. Char siu doslova znamená „pečené na vidličce“ a odkazuje na tradiční způsob přípravy tohoto pokrmu, při kterém se proužky ochuceného vepřového masa napichovaly na dlouhé vidličky a opékaly v zakryté troubě nebo na ohni.

V tomto receptu se připravuje z vepřové panenky a lze ho snadno připravit doma na grilu na dřevěné uhlí. Vychutnejte si sladkou a slanou chuť a podávejte pokrm s rýží nebo s nudlemi.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 35 minut
  • Dodatečný čas: 2 hodiny
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 450 g vepřové panenky
  • 1/2 šálku sójové omáčky
  • 1/3 šálku medu
  • 1/3 šálku kečupu
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 1/4 šálku čínského rýžového vína
  • 2 lžíce omáčky Hoisin
  • 2 lžíce červeného fazolového tvarohu (volitelné)
  • 1 lžička čínského koření (volitelné)

Postup

  1. V hrnci na mírném ohni smícháme sójovou omáčku, med, kečup, hnědý cukr, rýžové víno, omáčku Hoisin, červený fazolový tvaroh a čínské koření. Vaříme a mícháme 2-3 minuty, dokud se vše nespojí a mírně nezahřeje.
  2. Mezitím nakrájíme každou vepřovou panenku podélně na proužky. Vepřové proužky vložíme do velkého uzavíratelného plastového sáčku.
  3. Do sáčku s vepřovým masem nalijeme marinádu. Vytlačíme ze sáčku vzduch, uzavřeme jej a několikrát otočíme, aby bylo vepřové maso dobře obalené. Marinujeme v lednici minimálně 2 hodiny.
  4. Když je maso připraveno k přípravě, předehřejeme gril na dřevěné uhlí na středně vysoký žár a rošt lehce potřeme olejem.
  5. Vepřové maso vyjmeme z marinády a protřepeme, abychom odstranili přebytečnou tekutinu. Zbylou marinádu si dáme stranou na zalití.
  6. Rozžhavené uhlí shrabeme na dvě stejné hromádky na opačných stranách roštu. Na rošt přidáme malou nádobu s vodou. Vepřové proužky položíme doprostřed roštu pro nepřímé vaření.
  7. Vepřové maso vaříme na nepřímém ohni minimálně 30 minut, pravidelně ho otáčíme a podle potřeby podléváme, dokud teploměr zapíchnutý do středu neukáže alespoň 63 °C.

Tipy

  1. Pokud nemůžete sehnat červený fazolový tvaroh, použijte místo něj podle potřeby 1/2 lžičky červeného potravinářského barviva.
  2. Chcete-li vařit na plynovém grilu na nepřímém ohni, jednoduše vypněte prostřední hořák. Pokrm umístěte nad tento hořák a bude se vařit podle tepla na obou stranách.
  3. Vepřové maso Char Siu můžete jíst samotné, s rýží, nudlemi nebo v kombinaci se zeleninou, která s ním skvěle kontrastuje.
  4. Zbytky masa můžete uchovávat v ledničce ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Když ho chcete znovu ohřát, jednoduše položte vepřové maso na alobal a pečte v troubě o teplotě 175 °C, dokud se důkladně neohřeje.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang