Ingredience
- 1 palička česneku
- 6 středně velkých brambor
- 2 lžíce másla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru (nebo vody a Masoxová kostka)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky mletého nebo drceného kmínu
- pepř, sůl
- petrželka nebo pažitka na posypání
Postup
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které vložíme do kastrolu s rozehřátým máslem. Když se česnek začne barvit (nesmí zhořknout), přisypeme mouku, promícháme, osmahneme a zalijeme studeným vývarem nebo vodou (v tom případě přihodíme kostku Masoxu). Uvedeme k varu a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a kmín.
Vaříme do změknutí brambor (asi 10 minut) a poté sundáme z plotýnky, rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a vmícháme smetanu. Dochutíme solí, pepřem a podáváme s osmaženými kostičkami světlého toustového chleba. Sypeme čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
A příště lze zkusit trochu lehčí variantu česnečky, pomůže tento recept na rychlou česnečku.