Recept na česnekovo bylinkovou špaldu

PřílohySlané recepty
cesnekovo-bylinkova-spalda-2

Zde se dozvíte, jak uvařit špaldu, starobylou obilovinu se žvýkací strukturou. Naučit se ji uvařit je poměrně jednoduché. V tomto receptu se dozvíte jak uvařit špaldu, která chutná po česneku a bylinkách.

Ingredience

  • 1 šálek nevařené špaldy
  • 3 šálky vody
  • ¾ lžičky soli

Na česnekovo-bylinkovou špaldu:

  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (tymián, oregano, pažitka nebo bazalka)
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 lžíce másla nebo olivového oleje

Postup

  1. Špaldu propláchněte pod studenou vodou v jemném sítku.
  2. Do velkého hrnce dejte špaldu, vodu a ½ lžičky soli a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud zrna nezměknou, přibližně 15 až 30 minut. Zkouškou chuti zjistěte, zda je zrno měkké (pokud na obalu není označení, vařte jen do měkka).
  4. Přebytečnou vodu slijte. Přidejte další ¼ lžičky soli. Pokud plánujete zrna uchovat na později, přilijte kapku olivového oleje, aby se neslepila.
  5. Pokud chcete dochutit, změňte teplotu na střední a vmíchejte prolisovaný česnek, bylinky a máslo.
  6. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí, asi 30 sekund. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang