Již řadu let se v hotelu Zvíkov na Zvíkovském podhradí koná soutěž Český kapr. Soutěž organizuje Šumavská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC).
Vařit kapra je skutečně velká výzva. Tato v našich krajích tak rozšířená ryba, není na přípravu totiž ani trochu jednoduchá. Oproti pstruhům nebo candátům má kapr velké množství drobných kůstek, které je skoro nemožné odstranit.
Kapr je na přípravu velmi náročný
Nacházejí se v horní části filetu a v celé ocasní části. Jediná možnost, jak podávat kapra bez kostí, je malé kůstky rozřezat i s masem na dvoumilimetrové plátky, které drží pohromadě pouze kůže. Pokud se takto kapří filet připraví a následně ještě dobře uvaří, jedná se ovšem o vybranou pochoutku.
V hlavní části soutěžese účastnilo 6 juniorů a 7 seniorů. Každý z nich měl na přípravu svých pěti porcí kapra 45 minut. Kvalita předvedených výkonů nebyla vždy stoprocentní. V každé skupině se však našlo několik opravdu zajímavých pokrmů na téma kapr v tradiční regionální kuchyni.
Vítězný pokrm byl nakonec pečený filet kapra s černou omáčkou, pastiňákovou kaší a smaženým mlíčím. Soutěž Český kapr je jistě přínosná pro rozvoj regionální gastronomie, a to je zajisté běh na dlouhou trať.