Červené fazole s rýží a nakládaným vepřovým – recept

FazoleHlavní jídlaLuštěninyMasoSlané receptyVepřové maso
fazole_s_ryzi

Máte chuť na rýži a fazole, ale pikantní chilli con carne není právě vaším šálkem kávy? Pak vyzkoušejte tuto lahůdku.

Červené fazole s rýží a nakládaným vepřovým patří podobně jako třeba katův šleh z vepřového masa mezi populární pikantní pokrmy.

Ingredience

Na červené fazole:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 středně velké zelené papriky, nakrájené na kousky
  • 3 řapíky celeru, nakrájené
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 5 stroužků drceného česneku
  • 350 g nakládaného vepřového masa nakrájeného na kousky (návod níže)
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička pálivé omáčky
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 2 l vody
  • 500 g červených fazolí

Na rýži:

  • 750 ml vody
  • 1,5 lžíce másla
  • 400 g dlouhozrnné rýže
  • 1 lžička soli

Na maso:

  • 500 ml vody
  • 250 ml jablečného octa
  • 75 g soli
  • 6 oloupaných a rozdrcených stroužků česneku
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce žlutého hořčičného semínka
  • 2 lžíce pálivé omáčky
  • 1 lžíce celerového semínka
  • 1 bobkový list
  • 1/4 čajové lžičky celých zrnek černého pepře
  • 250 ml ledu
  • 750 g čerstvého vepřového zadního bez kosti, nakrájeného na 4 cm kostky

Postup

  1. Na fazole vlijte rostlinný olej do kastrolu. Do hrnce přidejte cibuli, papriku, celer, sůl a pepř. Za častého míchání restujte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte česnek a za stálého míchání smažte až 2 minuty.
  2. Do hrnce přidejte nakládané vepřové maso, bobkové listy, tymián, pálivou omáčku, kajenský pepř, vodu a fazole a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň. Za častého míchání přiveďte směs k do varu.
  3. Snižte teplotu, aby se směs jen lehce vařila, přikryjte a vařte 1,5 hodiny za občasného míchání.
  4. Odkryjte, mírně zvyšte teplotu, abyste udržovali stálý var, a pokračujte ve vaření dalších 30 až 40 minut, nebo dokud fazole nezměknou a omáčka nezhoustne podle vašich představ. Pokud dáváte přednost ještě krémovější konzistenci, rozmačkejte část fazolí šťouchadlem na brambory.
  5. Během posledních 30 minut vaření fazolí připravte rýži. Do velkého hrnce dejte máslo a rozehřejte ho. Jakmile začne bublat, přidejte rýži a promíchejte.
  6. Osolte a za častého míchání restujte 2 až 3 minuty. Rýži opatrně zalijte vodou a promíchejte.
  7. Snižte teplotu na nejnižší stupeň, přikryjte a vařte 15 až 20 minut.
  8. Fazole podávejte na rýži.

Nakládané vepřové maso:
V hrnci o objemu 4 l míchejte všechny přísady kromě ledu a vepřového masa a přiveďte je k varu. Snižte teplotu a udržujte na mírném ohni po dobu 3 minut. Odstavte z ohně, přidejte led a promíchejte.

Vepřové maso vložte do 4l sáčku se zipem a přidejte vychladlou mořicí tekutinu. Odstraňte co nejvíce vzduchu; sáček uzavřete a vložte do chladničky na nejméně 3 dny, přičemž sáček občas obraťte. Spotřebujte do 2 týdnů nebo vepřové maso vyjměte z nálevu a zmrazte.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang