Zavařte pečenou červenou řepu ve sladkém a kořeněném octu a připravte si tuto klasickou, výraznou přílohu ke studeným masům a sýrům.
Ingredience
- 1 kg červené řepy
- rostlinný olej
- 4-5 lžiček hrubé krystalické mořské soli
Na nakládací ocet
- 1 lžíce černého pepře
- 1 lžíce semínek koriandru
- 1 lžíce žlutých hořčičných semínek
- 10 hřebíčků
- několik kousků muškátového květu
- špetka sušených chilli vloček (nepovinné)
- 2 bobkové listy
- 700 ml bílého vinného octa plus 3½ lžíce
- 100 g světle hnědého měkkého cukru
Postup
- Omyjte a ořízněte červenou řepu, každou potřete 1 lžící rostlinného oleje a pak ji zabalte jednotlivě do fólie. Pečeme na plechu při teplotě 200 ℃ s ventilátorem po dobu 1 hodiny nebo do změknutí. Vychladněte, oloupejte a nakrájejte na klínky.
- Pro přípravu nakládacího octa vložte celé koření do středně velkého hrnce. Opékejte je na mírném ohni, dokud nezačnou vonět.
- Sušené chilli vločky přidejte jako poslední, protože se mohou snadno zachytit. Přidejte bobkový list, přilijte všechen ocet a cukr, nechte ho rozpustit a přiveďte k varu.
- Řepu naplňte do sterilizovaných sklenic. Do každé přidejte 1 lžičku hrubé krystalické mořské soli, zalijte horkým octem a uzavřete. Za 2 týdny, nebo i déle, jsou připraveny ke konzumaci.