Tento recept na krémový špenát je připraven z čerstvého baby špenátu a smetanového sýra. Je lahodně bohatý a krémový, avšak ne přehnaně silný. Recept dává 4 až 6 porcí.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 středně velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
- ½ lžičky jemné soli
- Čerstvě mletý černý pepř
- Malá špetka kajenského pepře (nepovinné, pro jemnou pálivost)
- 450 g baby špenátu
- 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- 110 g smetanového sýra nakrájeného na kousky
- ¼ šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
Postup
- Ve středně velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte cibuli, sůl, pepř a případně kajenský pepř. Vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut.
- Přidejte špenát po velkých hrstech a po každé hrsti promíchejte. Vařte, dokud všechen špenát nezvadne, asi 3 až 5 minut.
- Přidejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi další 1 minutu.
- Do hrnce přidejte smetanový sýr. Pokračujte ve vaření a míchání, dokud se sýr úplně nerozpustí a směs není krémová. Přidejte parmazán a promíchejte.
- Odstavte hrnec z ohně. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplé.