Výtečný letní koláč plný broskví potěší i nejnáročnější mlsné jazýčky.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 40 minut
- Celkem: 60 minut
Ingredience
- 8 čerstvých broskví – oloupaných, zbavených pecky a nakrájených na tenké plátky
- ½ šálku bílého cukru
- ½ šálku hnědého cukru
- ¼ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžička mletého muškátového oříšku
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 6 lžic nesoleného másla, vychlazeného a nakrájeného na malé kousky
- ¼ šálku vroucí vody
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Ve velké míse smíchejte broskve, 1/4 hrnku bílého cukru, 1/4 hrnku hnědého cukru, 1/4 lžičky skořice, muškátový oříšek, citronovou šťávu a kukuřičný škrob. Promíchejte, aby se rovnoměrně obalily, a nalijte je do zapékací mísy. Pečte v předehřáté troubě 10 minut.
- Mezitím ve velké míse smíchejte mouku, 1/4 hrnku bílého cukru, 1/4 hrnku hnědého cukru, prášek do pečiva a sůl. Konečky prstů nebo mixérem vmíchejte máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou mouku. Vmíchejte vodu, dokud se nespojí.
- Broskve vyjměte z trouby a nakapejte na ně připravenou směs. Celý koláč posypte směsí cukru a skořice. Na dozdobení můžete použít plátky mandlí. Pečte, dokud poleva nezezlátne, asi 30 minut.