Ingredience
- filet lososa 100 g (lososa může nahradit pstruh lososovitý)
- 100 g čerstvého listového špenátu
- 4 cherry rajčátka (rozkrojená na půl)
- malá cibule
- malý stroužek česneku
- lžíce olivového oleje
- 80 ml 12 % smetany nebo mléka
- lžička nastrouhaného parmazánu
- pepř a sůl
Postup
Filet lososa omyjeme a osušíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme a opepříme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 12-15 minut. Mezitím si připravíme špenát. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, orestujeme najemno nasekanou cibuli dozlatova, přidáme čerstvý špenát, nakrájená cherry rajčátka a pomalu dusíme pod pokličkou asi 10 minut.
Nakonec přidáme prolisovaný stroužek česneku a vmícháme smetanu (nebo mléko), krátce prohřejeme a dochutíme pepřem a solí. Čerstvé těstoviny uvaříme dle návodu (vhodíme do osolené vroucí vody a vaříme asi 2-3 minuty).
Těstoviny smícháme se špenátem a servírujeme s pečeným lososem. Pro zlepšení chutí posypeme lžičkou nastrouhaného parmazánu.
Doplnění, že těstoviny je možné použít i domácí. Zde vyzkoušený recept na domácí těstoviny.
Pokud by nějaký ten špenát zbyl, může se využít i na přípravu sladkého dortu. Jedná se o mechový dort, který je nádherně zelený, díky špenátu vláčný a nadýchaný. Ostatní ingredience chuť špenátu zjemní a podpoří tak originalitu a skvělou chuť sladkého dezertu.
Způsobů přípravy lososa je více. Tady další oblíbené recepty na lososa, na lososa pečeného v troubě a recept na zapečené těstoviny se špenátem a lososem. A k lososovi se může hodit tato nejlepší špenátová polévka.