Domácí pesto je jedním z nejlepších způsobů, jak si vychutnat čerstvou bazalku. Tento recept na bazalkové pesto používá piniové oříšky, česnek, parmazán a extra panenský olivový olej. Připravíte ho za pouhých 15 minut.
Recepty na bazalkové pesto často vyžadují piniové oříšky, ale můžete je snadno nahradit vlašskými ořechy.
Bazalka je silně aromatická bylina a její trocha je velmi účinná. Pesto můžete trochu zjemnit tím, že polovinu bazalky nahradíte čerstvými listy baby špenátu. Pesto bude snáze zářivě zelené a chuť bazalky se stále projeví, i když ne tak silně.
Jak zmrazit pesto
Pokud chcete pesto zmrazit, vynechejte sýr (špatně se zmrazuje). Formu na ledové kostky vyložte plastovou fólií a každou kostku naplňte omáčkou pesto. Zmrazte a poté vyjměte z misky na led a uložte do sáčku se zipem, který lze zmrazit. Až budete chtít pesto použít, rozmrazte ho a přidejte nastrouhaný parmazán nebo románské sýry.
Ingredience
- 2 šálky čerstvých bazalkových listů, (polovinu listů bazalky můžete nahradit baby špenátem)
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/3 šálku piniových oříšků (lze nahradit nasekanými vlašskými ořechy)
- 3 stroužky česneku, mleté (asi 1 polévková lžíce)
- 1/4 lžičky soli nebo více podle chutě
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře nebo více podle chuti
Postup přípravy
Vložte lístky bazalky a piniové oříšky do mísy kuchyňského robotu a několikrát je rozmixujte.
Přidejte česnek a parmazán a ještě několikrát mixujte. Strany kuchyňského robotu seškrábněte gumovou stěrkou.
Za chodu kuchyňského robotu pomalu přidávejte olivový olej rovnoměrným malým proudem. Pomalé přidávání olivového oleje za chodu procesoru pomůže jeho emulgaci a zabrání oddělování oleje. Občas zastavte a oškrábejte stěny kuchyňského robotu.
Podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř. Rychlou omáčku smíchejte s těstovinami, namažte na pečené brambory nebo na krekry či opečené plátky chleba.