Čerstvé bazalkové pesto – recept

Omáčky

Domácí pesto je jedním z nejlepších způsobů, jak si vychutnat čerstvou bazalku. Tento recept na bazalkové pesto používá piniové oříšky, česnek, parmazán a extra panenský olivový olej. Připravíte ho za pouhých 15 minut.

Recepty na bazalkové pesto často vyžadují piniové oříšky, ale můžete je snadno nahradit vlašskými ořechy.

Bazalka je silně aromatická bylina a její trocha je velmi účinná. Pesto můžete trochu zjemnit tím, že polovinu bazalky nahradíte čerstvými listy baby špenátu. Pesto bude snáze zářivě zelené a chuť bazalky se stále projeví, i když ne tak silně.

Jak zmrazit pesto

Pokud chcete pesto zmrazit, vynechejte sýr (špatně se zmrazuje). Formu na ledové kostky vyložte plastovou fólií a každou kostku naplňte omáčkou pesto. Zmrazte a poté vyjměte z misky na led a uložte do sáčku se zipem, který lze zmrazit. Až budete chtít pesto použít, rozmrazte ho a přidejte nastrouhaný parmazán nebo románské sýry.

Ingredience

  •  2 šálky čerstvých bazalkových listů, (polovinu listů bazalky můžete nahradit baby špenátem)
  • 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/3 šálku piniových oříšků (lze nahradit nasekanými vlašskými ořechy)
  • 3 stroužky česneku, mleté (asi 1 polévková lžíce)
  • 1/4 lžičky soli nebo více podle chutě
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře nebo více podle chuti

Postup přípravy

Vložte lístky bazalky a piniové oříšky do mísy kuchyňského robotu a několikrát je rozmixujte.

Přidejte česnek a parmazán a ještě několikrát mixujte. Strany kuchyňského robotu seškrábněte gumovou stěrkou.

Za chodu kuchyňského robotu pomalu přidávejte olivový olej rovnoměrným malým proudem. Pomalé přidávání olivového oleje za chodu procesoru pomůže jeho emulgaci a zabrání oddělování oleje. Občas zastavte a oškrábejte stěny kuchyňského robotu.

Podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř. Rychlou omáčku smíchejte s těstovinami, namažte na pečené brambory nebo na krekry či opečené plátky chleba.

Kategorie:

Omáčky

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang