Tento jednoduchý, rychlý a snadný recept na domácí čerstvou rajčatovou polévku je ideální pro přípravu v době, kdy na zahrádkách a farmářských trzích dozrávají rajčata. Navíc je to vynikající letní pochoutka.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Doba vaření: 30 minut
- Celkem: 35 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 4 šálky nakrájených čerstvých rajčat
- 1 plátek cibule
- 4 celé hřebíčky
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky bílého cukru nebo dle chuti
Postup
- V hrnci na mírném ohni smícháme rajčata, cibuli, hřebíček a kuřecí vývar. Přivedeme k varu a mírně vaříme asi 20 minut tak, aby se všechny chutě promísily. Odstavíme z ohně a směs přecedíme přes mlýnek do velké mísy nebo na pánev.
- V nyní prázdném hrnci rozpustíme máslo na mírném ohni. Vmícháme mouku a vytvoříme jíšku, kterou vaříme, dokud nebude středně hnědá.
- Postupně zašleháme trochu rajčatové směsi, aby se netvořily hrudky, a poté vmícháme zbytek. Dochutíme cukrem a solí a upravíme podle chuti.
Tip
Rajčatovou polévku, zcela vychlazenou, můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 4 dny.