Tento perník je inspirovaný z vánočního jarmarku ve Wlaštovce. Dělá se ze špaldové celozrnné mouky, nicméně je možné vyzkoušet i pšeničnou celozrnnou v kombinaci s bílou hladkou moukou. V původním receptu byla dvě vejce, které v tomto receptu nejsou – přesto je perník vláčný a chutný. Experimentování se meze nekladou.
Suroviny:
- 3 hrnky mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 250 ml mléka (rostlinné nebo kravské, případně o něco víc – podle konzistence těsta)
- 1 hrnek oleje
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce melasy
- 1 malá sklenice kompotovaných švestek rozemletých na jemno nebo povidel či zavařeniny
- koření: mletá skořice, mletý badyán a hřebíček nebo koření do perníku, vlašské ořechy/mandle, rozinky
Příprava:
- Všechny suroviny na těsto smíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou či kokosem.
- Pečte při 160 °C asi 50–60 minut.
- Perník by měl mít lepivou a vlhkou konzistenci, čím vlhčí a lepivější, tím lepší.
Tento celozrnný perník se švestkami strčí hravě do kapsy obyčejný švestkový koláč nebo švestkový koláč s tvarohem.