Už když jsem dělala ricottové lívanečky poprvé, psala jsem, že jsou to ty nejnadýchanější, nejobláčkovější a celkově prostě nejdokonalejší snídaní na celém širém světě. A protože jsem se do nich totálně zamilovala a klidně bych si je dopřávala pořád (k snídani, k obědu, po obědě jako dezert, k večeři, jako večerní zákusek), rozhodla jsem se je zkusit ještě jednou s několika změnami.
Hladkou mouku jsem tedy zaměnila za špaldovou celozrnnou, místo tvarohu jsem použila podmáslí, místo borůvek jsem do těsta zamíchala maliny, přidala do těsta hrst chia semínek a celou tu voňavou nádheru jsem doplnila omáčkou z povidel a švestek. Recept by byl býval krásně podzimní nebýt těch malin, které jsem si neprozřetelně koupila a které už malinově příliš nechutnaly a byly maličko kyselé.
Ostružiny by možná bývaly byly lepší volbou. Nevadí, poučení pro příště. Co vypadá jako malina, už v říjnu bohužel příliš jako malina chutnat nebude (což je naprosto logické, jenže ony se na mě tak smály). Výsledek byl ale naprostá lahoda, stačí lehce přisladit omáčku a kyselé maliny si na vás nepřijdou!
Celozrnné ricottovo-podmáslové lívanečky s malinami a s omáčkou ze švestek a povidel
Ingredience (3 – 4 porce):
- 200 g ricotty
- 100 ml podmáslí
- 200 ml mléka
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 vejce (oddělené žloutky od bílků)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 180 g celozrnné mouky (já měla špaldovou)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 125 g malin nebo ostružin
- hrst chia semínek
- máslo na vytření pánve
Omáčka ze švestek a povidel:
- švestky
- 2-3 lžíce povidel
- 1 lžička skořice
- med nebo javorový sirup
K podávání řecký jogurt.
Postup
Ricottu, podmáslí, mléko, žloutky, cukr a vanilkový extrakt prošlehejte, aby se dokonale spojily. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a šlehejte dohladka. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou spojte s těstem. Nakonec opatrně vmíchejte maliny a chia semínka. Rozpalte pánev (případně jí vytřete máslem) a lžící tvarujte lívanečky. Opékejte dozlatova z obou stran.
Zatímco se opékají lívanečky, připravte omáčku. Švestky opláchněte, přepulte a vypeckujte. V rendlíku svařte dvě až tři lžíce povidel, půl hrnku vody a lžičku skořice a ve vzniklé omáčce poduste švestky. V případě potřeby doslaďte javorovým sirupem. (Opět, pokud toužíte po hustší omáčce, rozmíchejte lžíci škrobu v půl hrnečku vody, přilijte k ovoci a za stálého míchání povařte alespoň 2 minuty. Hotová omáčka zhoustne a bude průhledná, ne bělavá.)
Lívanečky podávejte s kopečkem řeckého jogurtu a zalité švestkovo-povidlovou omáčkou.
Redakce Receptik.cz