Piškotové těsto je velmi oblíbené, zejména díky snadné přípravě. Abychom vám však nabídli jeho zdravější variantu, udělali jsme několik změn, které jsme i vyzkoušeli v praxi.
Bílou mouku jsme nahradili celozrnnou pšeničnou moukou a namísto vajec jsme použili rozmixované tofu. Možná se vám to zdá trochu zvláštní, ale vězte, že příprava tohoto těsta je o něco méně časově náročná, přičemž těsto zůstává stejně chutné. Piškotové těsto se skvěle hodí i na ovocný dort.
Ingredience
- 1 bal. tofu natural (nahradí cca 5 vajec)
- 150 g třtinového cukru
- 220 g celozrnné pšeničné mouky hladké
- 60 g olivového oleje
- 60 g vody (pokud je těsto příliš tuhé, přidejte více vody)
- 1/2 bal. prášku do pečiva
Postup
- Troubu si předehřejeme na 185 °C.
- Mixérem rozmixujeme tofu na hladký krém.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a necháme chvíli odstát.
- Do misky dáme vodu a olivový olej, přidáme třtinový cukr a důkladně promícháme (dbáme na to, aby se cukr rozpustil).
- Do této směsi přidáme rozmixované tofu a zlehka promícháme. Následně přidáme mouku a znovu zlehka promícháme.
- Takto připravené těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a při teplotě 185 °C pečeme cca 30 minut.
Piškotové těsto 1
Pokud máte čerstvé ovoce (případně i více druhů), nakrájejte ho na malé kousky a přidejte přímo do těsta (obalte ho ale napřed v mouce, aby vám nespadlo na dno plechu). Vaše piškotové těsto bude nejen chutné, ale bude i výborně vypadat.
Piškotové těsto 2
Pokud máte rádi kakao, přidejte jej spolu s ořechy a rozinkami přímo do těsta. Nezapomeňte posypat i vrch koláče.
Piškotové těsto 3
Pokud máte dostatek času, případně rádi experimentujete, můžete si připravit např. vanilkovou náplň nebo použít kvalitní ovocný džem. Korpus rozříznete, naplníte nádivkou a džemem, na vrch rozetřete zbylou náplň a obložíte ovocem.
Piškotové těsto 4
Pokud jste čokoholik, přidejte do těsta kakao, kousky čokolády a rozpuštěnou čokoládu. Těsto naplňte čokoládově nugátovou náplní a celý korpus nezapomeňte opět polít čokoládou.