Dneska jsem byla opět probuzena v 5:50 dalším brutálním kočičím přepadením. Chlupy v puse, blahem oslintaný krk – prostě probuzení se vším všudy. Sice opravdu oceňuji, že naše kočka Pilina mi v pracovní dny tímto pravidelným budíčkem hlídá včasný příchod do práce a nedovolí mi zaspat (ba naopak dbá na to, abych poctivě vstala už před zazvoněním reálného budíku a měla tak náskok), ale o sobotách to přeci jenom tolik vítané není. Stejně jako ranní lovení kočičích chlupů z pusy a nosu.
Už před šestou ranní tupý úder do hlavy drobnou kočičí lebkou (no a pak, že jsou kočky elegantní a koordinované) a než se vzpamatujete, máte mourovaté chlupy po celém obličeji a to malé stvoření vám do ucha hlasitě vrní blahem. Zjistíte, že zatímco hlava spí, autopilot už jede naplno a že vaše ruce ze setrvačnosti hladí kožíšek, místo aby ho rovnou popadly za flígr a vypoklonkovaly. Kouknete na budík, lehce zaklejete (fakt jen úplně lehce) a jdete se do koupelny odkočkovat.
Když jsem v 6:10 už umytá zase usnula, říkala jsem si, že si přispím. Třeba až do 10! Jooo, to by bylo fakt fajn. Jenže vzhledem k tomu, že Pilina očividně naznala, že první kolo ranního muchlanda granda bylo zcela nedostatečné a přišla si v 7:10 pro repete, tento plán velmi rychle padl.
Naštěstí jsem už večer usínala s myšlenkou na snídani, sladké jídlo (Taky se Vám to stává? Protože mě fakt často), takže rozhořčení z brzkého probuzení mi dlouho nevydrželo. Lívanečky jsou natolik krásná představa, že Vám pražádná negativní emoce nezkazí ráno, slibuju! Funguje to i na noční můry!
Co byste řekli na celozrnné lívanečky s chia semínky a stévií a především s rebarborou dušenou v cideru?
Já vím, ta rebarbora. Je to jedna z oněch kontroverznějších ingrediencí, která není pro každého. Jestli se vám už teď protáhla tvář do kyselého šklebu, zadržte. Dejte rebarboře šanci. Chápu, že pokud do vás v dětství cpali lehce oslizlý kyselý rebarborový koláč, máte na nějaké ty pochybnosti nárok. Jenže! Pokud to s ní ještě jednou zkusíte, uvidíte, že je vlastně dost báječná. Šťavnatá a svěží chuť, neobvyklá a zajímavá struktura, skvělá kombinovatelnost.
Už máte jasno v tom, co připravit na nedělní snídani, ne?
Celozrnné lívanečky s chia semínky a stévií, rebarborou dušenou v cideru, vanilkovým řeckým jogurtem a čerstvými jahodami
Ingredience:
- 2 vejce o pokojové teplotě
- 500 ml podmáslí o pokojové teplotě
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce vanilkové pasty
- 250 g celozrnné mouky (já měla špaldovou)
- 30 g chia semínek
- 20 g stévie
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
Rebarbora dušená v cideru:
- 3 velké řapíky rebarbory
- 1 lahev jablečného cideru (já použila Strongbow Red Berries)
- 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
- trocha vody
- agávový sirup na doslazení
Vanilkový řecký jogurt:
- 1 velký kelímek řeckého jogurtu
- 1 lžíce vanilkové pasty
K podávání jahody.
Postup
Připravte těsto na lívanečky. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience (mouka, chia semínka, stévie, soda, prášek do pečiva, sůl – vše prosejte přes síto) a v druhé prošlehejte všechny mokré (vejce, podmáslí, máslo, vanilková pasta). Spojte obě směsi (v těstu by měly zůstat hrudky). Nechte těsto chviličku odpočívat.
Mezitím oloupejte rebarborové řapíky a nakrájejte je na kousky o délce asi 10 cm. Dejte je do hrnce, zalijte ciderem a 10 minut duste. Po 10 minutách vyndejte pár kousků rebarbory, které chcete ponechat v celku a zbytek duste do té doby, než se rebarbora rozpadne na vlákna.
Škrob rozmíchejte v trošce vody a za stálého míchání přilijte k rebarborové omáčce. Provařte a oslaďte podle chuti agávovým sirupem. Rozpalte pánev nebo lívanečník a tvořte z těsta lívanečky a opékejte z obou stran dozlatova.
Podávejte s řeckým jogurtem ochuceným vanilkovou pastou, dušenou rebarborou, rebarborovou omáčkou a čerstvými jahodami.
Redakce Receptik.cz