Mám za sebou naprosto vyčerpávající a zároveň krásný týden. Byla jsme totiž pozvána na piknik foodblogerů, jehož součástí byla i soutěž o nejdobřejší dobrotu z grilu a já se pokusila vytáhnout s grilovanými broskvemi s řeckým jogurtem, slaným karamelem a čerstvě mletým kardamomem. Grilované broskve teď budou mojí letní tajnou zbraní, protože jsou extrémně snadné a tak dobré!
Zamilovala jsem se do nich tak moc, že jsem se je hned v neděli pokusila přetransformovat do formy opuletní snídaně. A co jiného by mohlo v neděli být než lívanečky. Věřte, že takhle kombinace chutí vás naprosto poblázní!
Celozrnné vanilkové lívanečky s grilovanými broskvemi, řeckým jogurtem, slaným karamelem a kardamomem
Ingredience:
Slaný karamel:
- 1 šálek cukru krupice
- 6 lžic másla
- ½ šálku vroucí smetany
- 1 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžičky (dávám i 2) mořské soli
Celozrnné lívanečky:
- 2 vejce
- 500 ml vlažného podmáslí
- 60 g vlažného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 260 g celozrnné mouky (já použila špaldovou)
- 60 g třtinového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 3-4 broskve (nebo nektarinky)
K podávání:
- 1 velký kelímek řeckého jogurtu
- drcený kardamom
Postup
Nejdříve připravte slaný karamel. Zahřejte pánev s těžkým dnem na středním teplotním stupni. Postupně přisypávejte cukr. Vždy počkejte, až se předchozí dávka roztaví. Zvedejte pánev z plotny a kružte jí, aby se vám karamel nepřipálil. Nechte zezlátnout a poté po lžících přidejte máslo a vždy pořádně promíchejte.
Sundejte pánev z plotny a přimíchejte smetanu, vanilku i sůl. Kdyby se v karamelu objevily hrudky, ještě ho trochu zahřejte a nechte hrudky rozpustit. Nalijte karamel do uzavíratelné sklenice a nechte vychladnout. Můžete ho skladovat v lednici a před použitím ho nahřejte v mikrovlnné troubě.
Připravte těsto na lívanečky. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé všechny vlhké. Spojte opatrně obě směsi, v těstu by měly zůstat sem tam hrudky. Nechte těsto chviličku odpočívat.
Mezitím zbavte broskve pecek a nakrájejte je na tenké plátky.
Rozpalte pánev nebo lívanečník a tvořte z těsta lžící lívanečky, povrch poklaďte plátky broskví a opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte s řeckým jogurtem, karamelem a poprášené kardamomem.
Pokud chcete udělat můj soutěžní dezert z grilu, nakrájejte broskve na čtvrtiny nebo šestiny a ogrilujte z obou řezných stran. Podávejte teplé, s řeckým jogurtem, karamelem a kardamomem.
Redakce Receptik.cz