smes-na-domaci-palacinky

Tyto banánové palačinky jsou tak nadýchané, že nikdo neuhodne, že jsou z celozrnné mouky. Tyto celozrnné palačinky doplňte arašídovým máslem a nakrájenými banány, které dodají další bílkoviny a vlákninu.

Ingredience

  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 lžíce kypřicího prášku
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky jemné mořské soli
  • ⅔ šálku mléka
  • ½ šálku rozmačkaného zralého banánu (asi z 1 velkého banánu), plus další banán na nakrájení navrch
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu, plus další na podávání
  • 2 lžíce rozpuštěného nesoleného másla nebo kokosového oleje
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Prošlehejte metličkou, aby se promíchala.
  2. V menší míse smíchejte mléko, rozmačkaný banán, vejce, javorový sirup, máslo a vanilku. Šlehejte, dokud se nespojí. Tekutou směs vlijte do moučné směsi a míchejte, dokud se nespojí.
  3. Rozehřejte pánev, palačinky můžete začít připravovat. V případě potřeby povrch lehce potřete dalším máslem nebo kokosovým olejem a přebytečný olej opatrně setřete papírovou utěrkou (nepřilnavé povrchy pravděpodobně nebudou vyžadovat žádný olej).
  4. Těsto lijte na rozpálenou pánev, přičemž kolem každé palačinky nechte několik centimetrů na roztažení. Vařte, dokud se na povrchu palačinek nevytvoří malé bublinky (2 až 3 minuty).
  5. Palačinky obraťte a smažte, dokud nebudou z obou stran lehce zlatavé, tedy ještě 1 až 2 minuty.
  6. Ihned podávejte nebo uchovávejte teplé v troubě. V případě potřeby jednotlivé porce potřete arašídovým nebo mandlovým máslem a/nebo plátky banánů a podávejte s javorovým sirupem nebo medem.
  7. Zbytky palačinek lze skladovat v chladničce až 3 dny nebo zmrazit až na 3 měsíce. Chcete-li palačinky znovu ohřát, naskládejte je na sebe a zabalte je do papírové utěrky, než je opatrně ohřejete v mikrovlnné troubě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang