Nic, co vytáhnu z trouby, není potřeba nadepisovat a hlídat datum spotřeby, protože mi všechno okamžitě mizí pod rukama. Většinou nic nevydrží ani do druhého dne. To je i případ celozrnných bagelů, což je další z mých britských lásek… Anglické muffiny a bagely bych mohla jíst pořád. A vy jim propadnete taky!
Celozrnné bagely sypané směsí semínek
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 1 hrnek chlebové mouky (lze vynechat a navýšit množství hladké mouky)
- 1 hrnek hladké mouky (+ navíc na posypání pracovní plochy a doladění těsta)
- olej na vytření mísy
- 1 lžička javorového sirupu (nebo cukru)
Na potření a posypání:
- 1 bílek
- 1 lžíce vody
- směs na posypání (slunečnicová, sezamová a chia semínka v poměru 1:1:1 – můžete ale použít i semínka dýňová nebo lněná, mák, hrubou sůl…)
Postup
Cukr rozpusťte ve vodě, přisypte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat přibližně 10 – 15 minut. Mouky a sůl prosejte do mísy robotu nebo na pracovní plochu. Uprostřed vytvořte důlek a do něj nalijte kvásek. Vypracujte pružné lesklé těsto. Pokud se příliš lepí, přidejte hladkou mouku. Těsto vložte do olejem vytřené mísy, přikryjte čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte vykynout. Těsto musí zdvojnásobit objem, bude to trvat asi hodinu.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu se lžičkou javorového sirupu. Těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte ho na 10 – 12 kousků. Vytvarujte je do bochánku a přikryté fólií nechte ještě 10 minut kynout. Prstem udělejte v každém bochánku otvor a těstem pak zakružte kolem prstu, jako byste točili obručí kolem pasu.
Poté každý bagel uvařte ve vroucí vodě. Minutu z každé strany. Do hrnce dávejte maximálně 3 bagely najednou. Po uvaření je osušte papírovou utěrkou a poskládejte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete bílkem rozšlehaným se lžící vody a posypte připravenou směsí semínek. Pečeme 25 – 30 minut v troubě předehřáté na 220°C.
Návrhy k podávání:
- pomerančový krém (orange curd), pomeranč, orestované plátky mandlí
- čerstvý kozí sýr, rukola, med, pekanové ořechy, sušené brusinky
- cottage, agávový sirup, plátky kaki
- sýr s modrou plísní, plátky hrušky, med
- kvalitní šunka, oblíbený plátkový sýr, vejce, cibulka
- hrubozrnná hořčice smíchaná s medem, špenát, tenké plátky pečené červené řepy
- nutella, banán
- nebo se podívejte na návrhy podávání anglických muffinů!
Při podávání je efekt ještě větší, pokud použitá nutella je domácí. Není to tak složité, zde je recept na domácí nutellu.