Celerové pyré možná nezní nejlákavěji. Je jemné, ale zároveň chuťově výrazné. Dá se připravovat technikou sous vide, dělá se však také pomocí dušení při krátkém čase a nízkém výkonu. Určitě ho nepřevařujte, pyré tak bude mdlé.
Celerové pyré se báječně hodí všude tam, kde byste například podávali bramborovou kaši. Je vhodné k červeným masům, bílým masům, zvěřině i rybám. A bude chutnat i nejmenším.
Porce: 1
Doba přípravy: 2 minuty
Doba vaření: 20 minuty
Ingredience na 1 větší porci:
- 1/2 bulvy celeru
- 60 ml kokosového mléka
- 1 lžíce ghí / bio másla
- špetka himalájské soli
Postup: Celer zbavte vnější slupky, rozřízněte napůl a nakrájejte na tenké plátky. Dejte ho do hrnce a zalijte minimem vody (tak aby byl celer lehce ponořený). Vodu osolte, přiklopte poklicí a pomalu duste.
Duste přibližně 15 minut. Hotový celer přendejte do mixéru, přidejte 6 lžic vody z hrnce, kokosové mléko, ghí a špetku himalájské soli a rozmixujte na jemné pyré. Při servírování zasypte čerstvými bylinkami.
Za vyzkoušení stojí také tento recept na dýňové pyré.