Řapíkatý celer je druh zeleniny patřící do čeledi miříkovitých, kam se řadí také mrkev, petržel či bulvový celer. Díky svým křupavým stonkům je řapíkatý celer oblíbenou nízkokalorickou zeleninovou svačinkou a může mít řadu zdraví prospěšných účinků.
Zdravotní přínosy řapíkatého celeru
Vláknina obsažená v celeru může prospívat trávicímu a kardiovaskulárnímu systému. Řapíkatý celer také obsahuje antioxidanty, které mohou hrát roli v prevenci nemocí. Živiny obsažené v celeru a jeho semenech mohou být zdraví prospěšné.
Je však třeba mít na paměti, že tyto živiny se v celeru vyskytují v relativně malém množství. Samotná konzumace celeru pravděpodobně nezabrání žádné nemoci, ani ji nevyléčí.
Úprava a konzumace řapíkatého celeru
Řapíkatý celer lze jíst syrový nebo vařený – například v podobě celerové polévky. Syrová zelenina obvykle obsahuje více živin než vařená. Nicméně např. vaření celeru v páře po dobu 10 minut nemusí obsah antioxidantů výrazně ovlivnit.
Z vařeného řapíkatého celeru si můžete udělat např. skvělou celerovou polévku. Syrový řapíkatý celer se naopak perfektně hodí do různých salátů jako je například salát z řapíkatého celeru a mrkve.
Dietní recepty z řapíkatého celeru
V následujících receptech se zaměříme na pomazánky a saláty, ve kterých je řapíkatý celer hlavní surovinou. Tyto recepty na nejlepší celerové pomazánky a saláty jsou doplněné o ingredience jako jsou mrkev či další zelenina, smetanový sýr, majonéza, tvaroh, vajíčka, nebo také humr, a tím vytváří skvělé dietní recepty z řapíkatého celeru.
Čtěte dále a připravte si s námi ty nejlepší dietní recepty z řapíkatého celeru.
Mrkvová pomazánka na chlebíčky s celerem a smetanovým sýrem – recept
Tato mrkvovo-celerová pomazánka je plná zeleniny a čerstvých bylinek. Namažte ji dětem na kváskový chleba jako zdravou svačinku do školy nebo tuto mrkvovou pomazánku na chlebíčky podávejte při rodinné oslavě. Nebo můžete připravit zdravou tuňákovou pomazánku pro děti či pomazánku z červené čočky. Celerová pomazánka se hodí například na francouzskou bagetu.
Příprava
- Příprava: 15-20 minut
- Počet porcí: 4
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 670 g smetanového sýru
- 1/2 zelené papriky, nakrájené nahrubo
- 1/2 červené papriky, nakrájené nahrubo
- 1/2 žluté papriky, nakrájené nahrubo
- 6 velkých zelených cibulí, nakrájených na plátky
- 1 velká oloupaná mrkev, nakrájená nahrubo
- 1 stonek celeru, nasekaný nahrubo
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 1 a 1/2 lžíce pažitky, nasekané nahrubo
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Všechny ingredience, kromě smetanového sýru, přidáme do kuchyňského robotu a rozmixujeme na požadovanou konzistenci. Zeleninovou směs vyjmeme z kuchyňského robotu, vložíme do mísy a odložíme stranou.
- Nyní v kuchyňském robotu rozmixujeme smetanový sýr dohladka. Rozmixovaný sýr vyjmeme a přidáme ho k zeleninové směsi. Promícháme, aby se vše dobře spojilo.
- Mrkvovo-celerovou pomazánku dáme alespoň na 30 minut do lednice, aby se chutě všech ingrediencí spojily.
TIP: Pokud doma nemáte kuchyňský robot, nezoufejte. Tento recept na vynikající celerovou pomazánku s mrkví lze snadno připravit i tak, že všechny ingredience nasekáte najemno a jednoduše přidáte do změklého smetanového sýru.
Celerový salát z čerstvého celeru se šunkou – recept
Tento snadný recept na celerový salát z čerstvého celeru se šunkou a majonézou jej proměňuje v lahodnou celerovou pomazánku, která se skvěle hodí na celozrnný chléb.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Počet porcí: 16
Ingredience
- šunka nakrájená nahrubo
- 1-2 řapíky celeru, nasekané nahrubo
- 3-4 lžíce majonézy se sníženým obsahem tuku
- 1 lžíce křenové omáčky nebo dle chuti
- 1 lžička nakládané sladké nebo koprové zeleniny
- několik kapek pálivé omáčky (volitelné)
Postup
- Vložíme šunku do kuchyňského robotu a zpracujeme ji najemno. Vyjmeme a přendáme do velké mísy.
- Do kuchyňského robotu přidáme celer a mixujeme, dokud nebude jemně nasekaný. Přidáme ho do mísy se šunkou.
- Do šunkovo-celerové směsi přidáme zbylé přísady a promícháme, dokud se dobře nespojí.
- Podáváme ihned nebo uskladníme v lednici do doby, kdy chceme celerový salát z čerstvého celeru podávat. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v ledničce asi 5 dní.
Vynikající celerová pomazánka s jablky – recept
Připravte si tuto výbornou a hlavně zdravou celerovou pomazánku s jablky, smetanovým sýrem s kari a podmáslím, která je bohatá na bílkoviny a vlákninu, a má nízký obsah tuku a kalorií.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Počet porcí: 4
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 225 g smetanového sýru
- 4 špetky kari
- 2 lžíce podmáslí
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 malé jablka
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup
- Smícháme kari koření se 2 lžícemi teplé vody. Přidáme smetanový sýr a mícháme, dokud nevznikne krém.
- Celer opláchneme a v případě potřeby odstraníme nitě. Nakrájíme nadrobno a celerové listy nasekáme. Odložíme stranou 1 lžíci celeru.
- Jablko opláchneme, osušíme, rozčtvrtíme a odstraníme jádřinec. Nakrájíme na jemné kostičky.
- Smícháme kari sýr s jablkem, na kostičky nakrájeným celerem a celerovými listy. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidáme 1-2 lžíce vody a mícháme, dokud nevznikne krém.
- Podle chuti osolíme a opepříme. Celerovou pomazánku namažeme na chlebíčky nebo krekry a ozdobíme zbylým nakrájeným celerem.
TIP: Pro chutnou obměnu vmíchejte 1 lžičku jemně nasekaných vlašských ořechů nebo jemně nasekanou petrželku a vznikne vám obdoba tradičního salátu Waldorf.
Celerové tyčinky plněné smetanovým sýrem – recept
Plněný celer naplněný lahodnou náplní ze smetanového sýra a zeleniny a posypaný nasekanými vlašskými ořechy nebo slaninou. Ideální předkrm na večírek, který je velice snadný na přípravu a vyžaduje velmi málo času.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 10 řapíků celeru dobře opláchnutých a osušených
- 2 bloky smetanového sýru změklého na pokojovou teplotu
- 1 lžíce mléka
- 40 g zeleninové polévkové směsi
- 1/2 šálku ořechových lupínků na posypání (volitelné)
- 1/2 šálku kousků slaniny na ozdobu (volitelné)
Postup
- Osušené řapíky celeru nakrájíme vždy na 3 části. Dáme stranou.
- V míse pomocí elektrického mixéru smícháme smetanový sýr a mléko. Přidáme suchou zeleninovou polévkovou směs a promícháme.
- Celer naplníme sýrovou směsí. Pokud je směs dostatečně řídká, můžeme použít zdobící sáček se špičkou a nádivku do celeru vymačkat.
- Naplněný celer posypeme ořechovými lupínky anebo kousky slaniny.
Tipy
- Celerové stonky nejprve omyjte a osušte. Každý z nich by měl být dlouhý alespoň 26 cm.
- Přidat můžete také sýr Pecorino, Gran Padano nebo parmazán.
- Sýrovou náplň je dobré přisolit, protože celer vyváží slanost. Pokud byste si sýr nedochutili, mohly by celerové tyčinky s náplní chutnat mdle.
- Z ořechů lze použít např. pekanové nebo vlašské ořechy.
Nejlepší celerová pomazánka ala humr – recept
Připravte si podle tohoto rychlého a snadného receptu tu nejlepší celerovou pomazánku ala humr s majonézou. Pro zvláštní prezentaci ozdobte pomazánku červenými vydlabanými humřími ocásky. Celerovou pomazánku s majonézou a humrem podávejte jako celerovou pomazánku na chlebíčky.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Počet porcí: 2
Ingredience
- 2 šálky vařeného humra nakrájeného najemno
- 1 šálek celeru, nakrájený nadrobno
- 1/2 šálku jemně nasekané červené cibule
- 1/2 šálku majonézy
- 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 1/4 lžičky soli nebo dle chuti
- 1/8 lžičky bílého pepře nebo dle chuti
- čerstvá nasekaná petržel (volitelné)
Postup
- Humra, celer, červenou cibuli, majonézu, citrónovou šťávu smícháme ve středně velké míse a dobře promícháme.
- Podle chuti osolíme osolíme a opepříme. Pokud chceme, můžeme celerovou pomazánku ala humr posypat petrželkou.
TIP: Pokud nemáte humra, nevěšte hlavu. Jednoduše humra vynechte, nahraďte ho mrkví a připravte si falešnou humří pomazánku. Postupujte podle výše uvedeného receptu.
Celerový salát s mrkví a majonézou – recept
Tento recept na mrkvovo-celerový salát s cizrnou a majonézou je velmi snadný a naprosto vynikající. Jeho příprava trvá jen asi 15 minut a lze ho podávat různými způsoby.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 420 g cizrny
- 1/2 šálku nastrouhané mrkve
- 1/2 šálku jemně nasekaných stonků celeru
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce majonézy nebo dle potřeby
- 2 lžíce jemně nasekané pažitky nebo šalvěje
- 1 lžíce sladké okurky nebo dle chuti
- 2 lžíce čerstvého mletého kopru
- 1/2 lžičky soli nebo dle chuti
Postup
- V míse rozmačkáme cizrnu šťouchadlem na brambory nebo vidličkou, dokud v míse nezůstanou žádné celé kousky cizrny.
- Rozmačkanou cizrnu smícháme s ostatními ingrediencemi a promícháme.
- Hotový celerovo-mrkvový salát podáváme namazaný na toastu nebo s pita chlebem.
Výborná celerová pomazánka s vajíčkem – recept
Toto je velmi jednoduchý recept na výbornou celerovou pomazánku s vajíčkem.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 5 minut
- Dodatečný čas: 10 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 6 velkých vajec
- 2 jemně nasekané řapíky celeru
- 1/2 šálku majonézy
- 1/4 šálku jemně nakrájené cibule
- 1/4 lžičky hořčičného prášku
- 1/8 lžičky soli
Postup
- Vejce vložíme do středně velkého hrnce se studenou vodou. Přivedeme k varu, vypneme oheň a necháme 10 minut odstát.
- Vejce oloupeme a nakrájíme v kráječi na vejce. Vložíme do mísy a přidáme celer, majonézu, cibuli, hořčičný prášek a sůl. Vše důkladně promícháme a podáváme hotovou celerovou pomazánku s vajíčkem.
Pikantní celerovo-mrkvový salát – recept
Tento salát je snadnou a chutnou přílohou, kterou můžete podávat např. na venkovních večírcích. Je vyrobený ze sladké mrkve, křupavého celeru s trochou pálivosti ze sladko-pikantních papriček.
Ingredience
- 2 lžíce majonézy
- 2 řapíky celeru nakrájené na plátky
- bílá část 2 jarních cibulí nakrájené na kostičky
- 2 středně velké oloupané a nastrouhané mrkve
- 2 sweet chilli papričky nasekané nahrubo
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka soli a pepře
Postup
- V míse smícháme majonézu, nakrájený celer, jarní cibuli, nastrouhanou mrkev, nakrájené papričky a ocet.
- Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem. Za občasného míchání necháme marinovat alespoň 10 minut, ideálně však 1 hodinu.
TIP: Sladké pikantní papričky se obvykle prodávají ve sklenicích a jsou známé také jako peppadew papričky. Jsou skvělé na sendviče, do salátů i do tohoto snadného receptu na mrkvovo-celerový salát.
Zdravá celerová pomazánka s tvarohem – recept
Podávejte tuto zdravou celerovou pomazánku s tvarohem na čerstvých listech salátu a máte lahodný předkrm, který se hodí ke každé příležitosti.
Ingredience
- 2/3 nízkotučného tvarohu
- 1/3 šálku rozpůlených hroznů
- 1/2 šálku čerstvého salátu, natrhaný na kousky o velikosti sousta
- 2 lžíce jemně nakrájeného celeru
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Tvaroh, hroznové víno, vlašské ořechy a celer lehce promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Na talíř nebo do mělké mísy naaranžujeme salát. Navrch dáme celerovou pomazánku s tvarohem a podáváme.